• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

20.01.2022

22:33

PRIVATNOST JE LIČNI OSEĆAJ SVAKOGA OD NAS, NISMO SVESNI POSLEDICA! Pretraživali ste nešto na internetu, a onda se pojavio oglas za istu stvar? Evo o čemu je reč!

Pixabay/printscreen

Društvo

PRIVATNOST JE LIČNI OSEĆAJ SVAKOGA OD NAS, NISMO SVESNI POSLEDICA! Pretraživali ste nešto na internetu, a onda se pojavio oglas za istu stvar? Evo o čemu je reč!

Podeli vest

Brojni su izazovi kada je u pitanju zaštita privatnosti u modernom dobu. Koliko su građani zaista svesni da im je privatnost podataka ugrožena? Prošlogodišnja istraživanja Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštite podataka ličnosti, pokazuju da više od 40 odsto građana Srbije nije ni svesno rizika od zloupotrebe podataka

Međunarodni dan zaštite podataka ličnosti, kojem idemo u susret, dobar je povod da upozorimo na značaj ove teme. Gošća Pulsa Srbije na Kurir televiziji bila je Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka organizacije Partneri za demokratske promene Srbije.

HILJADAMA SRBA SU UKRADENI PODACI, SADA IH PRODAJU NA 'DARK WEBU'! Mislite o tome kada gledate npr. 18 plus filmove, ili... IMA LI NAČINA DA SE ZAŠTITIMO?!

- Ono što naša istraživanja govore je i baze podataka, govore da najčešće povrede zaštite podataka dolaze iz institucija sistema. Međutim, ni korporacije i privatni sektori tu puno ne zaostaju. Imamo nešto što je neznanje, opreza i nedovoljna bezbednost podataka - rekla je Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka organizacije Partneri za demokratske promene Srbije.

Ana Toskić Cvetinović dodaje da građani nisu ni svesni podataka koje ostavljaju.

- Ni građani sami nisu svesni koji su to rizici po njihove podatke i da nekada nesmotreno ostavljaju podatke - rekla je ona.

Foto: prinstcreen

Objasnila je i gde sve grešimo.

- Grešimo na više mesta. Nismo dovoljno upoznati sa pravima. Nismo još uvek svesni posledica. Može doći do toga da neko na vaše ime otvori neko privredno društvo, da uzme vaše bankovne podatke, da potroši novac koji imate na računu, može da ugrozi vašu bezbednost, može doći do praćenja, zlostavljanja.

- Privatnost nije fiksna kategorija. Lični je osećaj svakog od nas - dodala je ona.

Foto: prinstcreen

Koliko puta Vam se desilo da ste pretraživali nešto na Internetu, a onda su vam se kasnije pojavile reklame upravo za taj proivod. Evo o čemu se radi.

- To toga dolazi tako što se prate mehanizmi koji prate ponašanje korisnika na Internetu. Uglavnom, ako se radi zakonito, ne radi se o praćenju svakog konkretnog pojedinca, osobe sa imenom i prezimenu, radi se o Vama kao o podrošaču. Ta praksa nije nezakonita. Ono što mi ne znamo je da to postoji - rekla je Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka organizacije Partneri za demokratske promene Srbije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija