• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo

26.01.2022

17:39

KOLIKO JE OPASNA UGRADNJA STENTA?! Aki Rahimovski preminuo je nakon ove operacije, evo kako se obavlja i koje rizike nosi!

Pixabay

Društvo

KOLIKO JE OPASNA UGRADNJA STENTA?! Aki Rahimovski preminuo je nakon ove operacije, evo kako se obavlja i koje rizike nosi!

Podeli vest

Prilikom ugradnje stenta može doći i do cjepanja ili rupture arterije, zbog čega se mora hitno staviti bajpas

Ugradnja stenta i angioplastika mogu biti spasonosna operacije, ali i one nose rizike! Ugradnja stenta je vrsta kardiovaskularne operacije koja ima za cilj da otvori i proširi srčane arterije.

Upravo takvoj proceduri je bio podvrgnut Aki Rahimovski, pevač grupe “Parni valjak” koji je nedugo nakon intervencije preminuo. Kako se izvodi stentiranje i angioplastika, koja mu prethodi, i koji su rizici ovog zahvata?

Ugradnja stenta se obavlja u lokalnoj anesteziji, s tim što pacijent može biti i pod sedativima i jakim analgeticima kako bi se smanjila svaka neprijatnost. Kontrolišu se stalno pritisak, puls i saturacija kiseonika. Pomoću specijalnog balon katetera izvodi se širenje suženog ili začepljenog krvnog suda, a zatim – po potrebi – ubacuje stent. To je žičana mrežasta cevčica koja treba da održi taj krvni sud prohodnim i većina njih ostaje trajno u telu.

Na kraju ovog zahvata, krvni sud ostaje pod kompresijom još oko sat vremena kako bi se izbegla opasnost od krvarenja. Kateter sa balonom i stentom se, najčešće, uvodi u organizam u predelu prepone, lakta ili ruke. Cilj je da snabdevanje srca krvlju bude osigurano i tako smanje simptomi i rizik od pogoršanja kardiovaskularnih tegoba.

Pacijent obično odlazi kući već sutradan, uz provere vitalnih parametaraa i kompletnog zdravstvenog stanja. Prepisuju mu se lekovi protiv zgrušnjavanja krvi, koje mora da uzima između 3 i 6 meseci.

Ugradnja stenta nije bez rizika.

Na mestu ulaska katetera obično se pojave samo modrice, ali nije isključena pojava krvarenja koje katkad poprimi ozbiljnije razmjere. Tada je neophodna transfuzija krvi pa i hiruška intervencijaa. Prilikom ugradnje stenta može doći i do cjepanja ili rupture arterije, zbog čega se mora hitno staviti bajpas.

Angioplastika može pokrenuti i odvajanje arterijskog plaka, pa tromb može da zapuši i kateter, a među retkim komplikacijama su i pucanje stenta, kao i srčani udar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija