• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo

09.02.2022

18:24

IMATE IH U TELEFONU, A ŠPIJUNIRAJU VAS! Ove aplikacije prikupljaju SVE podatke i šalju na NEPOZNATU ADRESU!

Društvo

IMATE IH U TELEFONU, A ŠPIJUNIRAJU VAS! Ove aplikacije prikupljaju SVE podatke i šalju na NEPOZNATU ADRESU!

Podeli vest

Dve aplikacije za društvene mreže, koje vrlo verovatno imate na svom telefonu, prikupljaju značajne količine podataka o vama — i možda vam se neće dopasti šta jedna od njih radi sa tim podacima

To makar tvrdi nedavna studija, koju je prošlog meseca objavila kompanija za mobilni marketing URL Genius.

Studija je otkrila da YouTube, koji je u vlasništvu Google, uglavnom prikuplja vaše lične podatke u sopstvene svrhe – praćenje vaše istorije pretrage na internetu, ili čak vašu lokaciju, kako bi vam prikazali relevantnije oglase.

Ali TikTok, u vlasništvu kineskog tehnološkog giganta ByteDance, uglavnom dozvoljava trekerima trećih strana da prikupljaju vaše podatke, a šta se s tim podacima posle radi teško je reći.

Sa trekerima trećih strana, u suštini je nemoguće znati ko prati vaše podatke ili koje informacije prikupljaju. Kao što je navedeno u studiji, trekeri trećih strana mogu pratiti vašu aktivnost na drugim sajtovima čak i nakon što napustite aplikaciju.

Da bi sproveo studiju, URL Genius je koristio funkciju Record App Activity iz Apple-ovog iOS-a da izbroji koliko različitih domena prati aktivnost korisnika u 10 različitih aplikacija društvenih medija - YouTube, TikTok, Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, Snapchat, Messenger i Whatsapp - tokom jedne posete, pre nego što se uopšte prijavite na svoj nalog.

Foto: Pixabay

YouTube i TikTok bili su apsolutni “šampioni” sa po 14 praćenja, što je znatno više od proseka, koji je iznosio 6. Broj praćenja se verovatno značajno povećava kada se ulogujete u svoje naloge u tim aplikacijama, navodi studija.

Deset YouTube-ovih pratilaca bili su "trekeri" prve strane, što znači da ih platforma koristi u svoje svrhe. Četiri su bili treće strane, što znači da je društvena platforma omogućavala nekolicini spoljnih veb sajtova da prikupljaju informacije i prate aktivnost korisnika.

Za TikTok, rezultati su bili još gori. Čak 13 od 14 pratilaca na popularnoj aplikaciji za društvene mreže bili su od trećih strana. Praćenje treće strane se dešavalo čak i kada korisnici nisu dozvolili praćenje u podešavanjima aplikacije, prema studiji.

“Potrošači trenutno ne mogu da vide koji podaci se dele sa spoljnim akterima ili kako će se njihovi podaci koristiti”, napisali su autori izveštaja.

TikTok je u prošlosti bio na meti kritika zbog toga kako kompanija prikuplja i koristi podatke, posebno od mlađih korisnika, uključujući tvrdnje da je kompanija prenela neke privatne korisničke podatke na kineske servere.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija