• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

13.02.2022

20:55

DILERI SVE ČEŠĆE RENTIRAJU VOZILA ZA PREVOZ DROGE, a evo i zbog čega!

Informer

Društvo

DILERI SVE ČEŠĆE RENTIRAJU VOZILA ZA PREVOZ DROGE, a evo i zbog čega!

Podeli vest

Srpski dileri droge, oružja i municije "provalili" su da ako svoju robu prevoze iznajmljenim vozilima, sve i da budu uhvaćeni, nemaju gubitak sopstvenog automobila, već je na gubitku agencija od koje su ga uzeli

Sve su češći slučajevi da osobe sa one strane zakona iznajmljuju vozila od rentakar agencija i koriste ih za izvršenje krivičnih dela, jer znaju da nemaju šta da izgube - ako ih uhvate, vozilo se oduzima vlasniku na kog se ono vodi, a tu "rupu u zakonu" otkrili su čak i dileri narkotika!

Kurir je već pisao o vlasniku jedne rentakar agencije iz Beograda kojem je sud oduzeo vozilo jer je divlji taksista tim automobilom prevozio putnike, kao i o privredniku iz Inđije koji je iznajmio kombi čoveku kojeg je zajedno s policijom potom uhvatio kako prevozi migrante, a zauzvrat dobio - oduzimanje vozila čijim iznajmljivanjem prehranjuje porodicu!

Sada su i dileri "provalili" ovaj sistem, pa uzimaju rentakar vozila, specijalizovani majstori im u kolima prave štekove, a sve i da budu uhvaćeni - nemaju gubitak sopstvenog vozila, koje često ne košta manje od nekoliko desetina hiljada evra.

Postavlja se pitanje kako da se zaštite vlasnici rentakar agencija kad oni ni u jednom trenutku ne mogu znati nameru klijenta koji nakon zaključivanja ugovora o iznajmljivanju automobila krene da prevozi drogu, odnosno, pravnički rečeno - postaje izvršilac krivičnog dela.

Vlasnici rentakar agencija kažu da nemaju odgovor na ovo pitanje.

Štekovi

Advokat Nemanja Govedarica podseća da je u praksi imao razne slučajeve kad su okrivljeni koristili iznajmljena vozila za izvršenje krivičnih dela, pa i trgovce narkoticima.

- Imao sam okrivljene koji su ugrađivali takozvane štekove na različita mesta u vozila rentakar agencija i u njima sakrivali drogu. Osim droge, u tim štekovima čuvali su i druge predmete, poput municije i oružja, koji se takođe oduzimaju u krivičnom postupku. Terećeni su za izvršenje krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i za izvršenje krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga - kaže Govedarica i dodaje da ako ih uhvati policija, praksa kaže da je tim vozilom izvršeno krivično delo i ono zato često bude oduzeto.

Tako ponekad optuženi budu i vlasnici rentakar agencija.

- Primena privremenog oduzimanja predmeta opravdana je u situaciji kad tužilaštvo na neko vreme oduzme vozilo da bi izolovalo tragove izvršenja krivičnog dela i da bi proverilo da li vlasnik rentakar agencije ima saznanja o izvršenom krivičnom delu. Čim se izoluju tragovi iz oduzetog vozila i utvrdi se da vlasnik rentakar agencije nije imao saznanja o izvršenom krivičnom delu, vozilo treba odmah da mu se vrati - objašnjava advokat.

Prema njegovim rečima, nije sporna odredba zakona kojom se oduzimaju vozila koja su u vlasništvu izvršioca krivičnih dela ili ako se dokaže da je neko ko mu je stavio na raspolaganje vozilo znao da će njime izvršiti krivično delo.

- Uslov za oduzimanje vozila bilo bi postojanje opasnosti da će se isto ponovo upotrebiti za izvršenje krivičnog dela. Ipak, kad vlasnik vozila nema saznanja ni svest o izvršenju krivičnog dela, neophodno je zaštiti njegova prava koja su zagarantovana zakonom i Ustavom. Prilikom procene da li i dalje postoji opasnost da će predmet biti upotrebljen za izvršenje krivičnog dela, tužilaštvo i sud moraju imati u vidu i kakav je odnos vlasnika prema predmetu.

Oduzimanje je opravdano ako vlasnik ne pruža dovoljno garancija da predmet neće biti upotrebljen za izvršenje krivičnog dela - kaže Govedarica, koji se još jednom osvrnuo na vlasnike rentakara koji su u poslednje vreme na udaru i trpe materijalnu štetu u vidu, kako on kaže, izmakle dobiti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OVO SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI KADA POPIJETE PIĆE U KOJEM VAM JE SIPANA DROGA! Postoje TRI supstance koje nisu registrovane u Srbiji!
Društvo

OVO SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI KADA POPIJETE PIĆE U KOJEM VAM JE SIPANA DROGA! Postoje TRI supstance koje nisu registrovane u Srbiji!

Sve češće, posebno posle praznika i proslava, lekari se susreću sa mladim ljudima koji sumnjaju da im je nešto sipano u piće. Simptomi su slični pijanstvu - malaksalost, mučnina i vrtoglavica, zbog čega mladi često pomisle da im je loše od alkohola, pa i ne traže pomoć lekara. Da li se mladi retko odlučuju da javno govore o svojim lošim iskustvima i kako da izbegnu zamke seksualnih predatora, govorio je Lambe Đorelijevski, defektolog i bivši inspektor u Odeljenju za borbu protiv droga

13.02.2022

17:43

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija