• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.02.2022

15:56

Posthumno odlikovani pripadnici MUP Srbije

MUP Srbije

Društvo

Posthumno odlikovani pripadnici MUP Srbije

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, među kojima su posthumno odlikovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova potpukovnik policije Veljko Radenović i Milutin Dobrić

Predsednik Vučić istakao je da je Srbija nezavisna zemlja koja samostalno odlučuje o svojoj sudbini i budućnosti, zemlja mira i dostojanstva i jasnog sećanja na sve one koji su svojom krvlju i kostima to dostojanstvo i slobodu zauvek obezbedili. 

„Ja danas ovde pred vama želim da pomenem samo jednog laureata. Posthumno je odlikovan potpukovnik Veljko Radenović, onaj koji je poznat u našem narodu kao đeneral po kome je i nastala čuvena pesma „Đenerale, tvojoj majci hvala“, jer danas je vreme kada konačno smemo da kažemo ko smo, odakle dolazimo i šta je naša zemlja. 

„Кonačno je vreme da se zahvalimo našim junacima, da ih se ne stidimo i da ih ne krijemo, već da otvoreno pred celim svetom kažemo koliko smo ponosni na njih, koliko ih volimo i koliko im se izvinjavamo što smo njihovo veliko delo u međuvremenu zaboravili“, poručio je predsednik Srbije. 

Potpukovnik policije Veljko Radenović, komandant policije, jedan od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Кosovu i Metohiji posthumno je odlikovan ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena za uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti. 

Zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“, za ispoljenu izvanrednu hrabrost  i delo ličnog herojstva odlikovan je posthumno Milutin Dobrić, pripadnik specijalne jedinice MUP-a Smederevo, učesnik u sukobima na Кosovu, koji je maja 1999. godine poginuo kada je vozilo u kojem se nalazio naišlo na protivtenkovsku minu koju su postavili šiptarski teroristi. 

Sin Veljka Radenovića, Vukašin, koji je krenuo stopama svoga oca i koji radi u Odredu Žandarmerije u Кraljevu, zahvalio se predsedniku Vučiću na ovom odlikovanju i istakao da mu je čast što je njegov otac odlikovan. 


„Prošlo je desetak godina, bili smo iznađeni i nismo očekivali. Ovo odlikovanje celoj porodici jako puno znači. Odlučili smo da orden primi moj sin Ilija, Veljkov unuk koji je mnogo voleo svoga dedu i koji želi da krene njegovim stopama“, kazao je Vukašin Radenović. 

Novica Dobrić, koji je primio medalju u čast nastradalog brata Milutina, kaže da će ova nagrada bar malo popuniti prazninu u srcima njegove porodice.

„Teško mi je što je život kreirao ovakvu priču. U vreme kad je on nastradao bili smo na 30 kilometara razlike. Angažovana su tri brata – ja, moj pokojni brat Milutin, moj brat Jovan, koji živi na severu Кosova. Jedini brat od nas četvorice - Miloje nije bio angažovan. Nažalost, brata Milutina smo izgubili. Drago mi je da ga se posle malo dužeg vremena neko setio i zahvalan sam na tome. I da se ovom medaljom jedna mala praznina ispuni u mom srcu, srcima moje braće i sestara. Nažalost, oca i majku smo već izgubili, oni su preminuli pre nekoliko godina“, rekao je Dobrić, pripadnik saobraćajne policije u PU Smederevo.

Veljko Radenović tokom svoje dugogodišnje policijske karijere, istakao se u odbrani svoje zemlje i naroda, učestvovao u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Кosovu i Metohiji. 

Svoju policijsku karijeru, nakon završene Srednje škole unutrašnjih poslova u Vučitrnu započeo je u Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Prizrenu, a zbog izuzetnih rezultata ostvarenih u službi više puta je unapređivan. 

Učestvovao je u formiranju Žandarmerije, u kojoj je radio na mestu pomoćnika komandanta Odreda Žandarmerije u Кraljevu odakle je i penzionisan u činu potpukovnika. Radenović je nosilac ordena za hrabrost kojima ga je odlikovao bivši predsednik Slobodan Milošević. 

Milutin Dobrić  radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova započeo je 1987. godine u Sekretarijatu unutrašnjih poslova Beograd. Više puta je unapređivan, a zbog izuzetnih rezultata ostvarenih na suzbijanju terorizma na Кosovu i Metohiji i značajnog doprinosa ostvarivanju bezbednosti Republike Srbije i njenih građana 1999. godine unapređen je u čin potporučnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija