• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Krstajić

20.02.2022

18:16

HARI POTER JE MOJ HEROJ Učenica iz Beograda pročitala sve knjige o čarobnjaku na srpskom, engleskom i nemačkom

Informer

Društvo

HARI POTER JE MOJ HEROJ Učenica iz Beograda pročitala sve knjige o čarobnjaku na srpskom, engleskom i nemačkom

Podeli vest

Knjige o avanturama čarobnjaka Harija Potera i njegove družine, koje su već četvrt veka među najčitanijim u svetu, prevedene su na 80 svetskih jezika. Prodate su u skoro milijardu primeraka u više od 200 zemalja, a poslužile su filmadžijama za čak osam filmskih hitova. Tokom februara širom planete ljubitelji Harija Potera organizuju druženja sa zanimljivim kvizovima, bazare za razmenu suvenira i utisaka o svom junaku.

Eli Čmelik (11) iz Meningtrija, u Eseksu, u Velikoj Britaniji nedavno je postavio svetski rekord u prepoznavanju replika iz filmskog serijala o Hariju Poteru, i to pred kontrolorima Ginisove knjige rekorda. Za samo 60 sekundi prepoznao je filmske citate čak 19 likova! Prvu knjigu Džoane Ketlin Rouling pročitao je, kako prenosi BBC, sa šest godina, a onda i sve naredne, i svaku je pročitao po desetak puta.

Foto: Informer

Milica Veselinović


Beograđanka Milica Veselinović (15), učenica Filološke gimnazije, mogla bi uspešno da mu parira, a možda čak i da ga pobedi, jer i ona dobro poznaje Harija. Sa deset godina pročitala je svih sedam knjiga, i to čak na tri jezika!
- Prvo sam čitala na engleskom, pa na nemačkom, a onda tek na srpskom - kaže Milica za Informer. Čitala sam sjajne knjige i pre toga, ali nijedna me nije toliko uvukla u sebe. Nikada više nego tada nisam želela da budem u mogućnosti da makar na trenutak delim život sa likovima te knjige. To, verujem, privlači svako dete. Omiljena mi je "Hari Poter i zatvorenik iz Askabana" - dodaje Milica, kojoj je ljubav prema jezicima usadila mama Biljana.

Foto: Informer

Milica Veselinović

Nije za lektiru

Iako je serijal o Hariju Poteru popularan među mlađim generacijama, Milica nije baš sigurna da li bi bilo dobro da se ovo štivo uvrsti u školsku lektiru.
- Vrlo je zanimljivo za čitanje i zato bi možda bilo lepo, ali veoma je obimno, pa zato nisam za to. Osim toga, poznato mi je da čim se neka knjiga, ma kakva ona bila, uvrsti pod pojam "lektire", kod većine đaka ona gubi draž, i čitanje tada postaje mučenje - iskrena je Milica.

- Čini mi se da sam pogrešila što sam knjige prvo pročitala na engleskom, ali to je maternji jezik pisca i drugačiji doživljaj - otkriva Milica.
Želja joj je da se sa Harijem Poterom ponovo druži na ruskom jeziku.
- Prvo treba dobro da savladam ruski i nadam se da ću uspeti da dođem do ruskog izdanja knjiga - očekuje Milica, koja je i kolekcionar suvenira s motivima omiljenog junaka.
Hari je za nju heroj i primer čoveka sa slabostima i manama od koga je naučila kako da bude snažna i pobeđuje samu sebe.

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija