• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

20.02.2022

13:56

OVO JE SRPSKI PILOT O KOM PRIČA CEO SVET Sleteo usred oluje u London ZA INFORMER OTKRIO SVE DETALJE

Informer

Društvo

OVO JE SRPSKI PILOT O KOM PRIČA CEO SVET Sleteo usred oluje u London ZA INFORMER OTKRIO SVE DETALJE

Podeli vest

Srpski pilot Marko Otanjac postao je glavna vest u domaćim i svetskim medijima kada je usred oluje "Enis" uspeo da sleti na londonski aerodrom "Hitro". Specijalizovani Jutjub kanal pratio je kako sleću avioni na londonski aerodrom "Hitrou" tokom nevremena koja je zahvatilo britansko ostrvo.

Među avionima koji su se borili sa jakim vetrom bio je i avion "Er Srbije", a pilot je uspeo da sleti na pistu u prvom pokušaju i tako oduševio milione ljudi.
Informer je došao do pilota o kom pričaju svi! Marko Otanjac kaže da je ovo za njega bio još samo jedan radni dan, te je iznenađen medijskom pažnjom koje je njegovo sletanje dobilo. 

- Upravljao sam avionom erbas A319 Er Srbije, koji je sleteo na londonski aerodrom Hitrou, što je na naše iznenađenje privuklo priličnu medijsku pažnju. Ostali članovi posade na ovom letu bili su Bojan Marić kopilot, kao i članovi kabinske posade Nataša Protić, Ljubica Pavlović i  Anja Radojević. Što se nas tiče, to je bilo samo još jedno sletanje, doduše u otežanim vremenskim okolnostima, imajući u vidu da je tog dana, kao i prethodnih, nad tim delom Evrope bila vrlo aktivna oluja koja je nazvana Enis. Naravno, naš Operativni centar je sve vreme pratio vremenske uslove i davao procene - kaže Marko za Informer.

Foto: Informer

Marko Otanjac


On dodaje da je bio spreman i da ne sleti da londonski aerdrom.
-  Kompanija je bila spremna za različite scenarije - od potencijalnog pomeranja leta, pa do preusmeravanja na neki alternativni aerodrom. Kada je procena bila takva da su vremenski uslovi iznad minimalnih za bezbedno sletanje, posle detaljnih konsultacija, odlučili smo da poletimo za Hitrou. U toku samog leta, kolega kopilot i ja smo neprestano razmatrali vremenske uslove kao i opcije koje smo imali na raspolaganju. Opšte je poznato da je avio-saobraćaj najbezbedniji vid prevoza zbog veoma strogih procedura koje se u njemu primenjuju. Zna se tačno šta su minimalni meteorološki uslovi za bezbedno sletanje i da je brzina vetra za samo jedan čvor bila većć od tog minimuma, mi ne bismo ni pokušali da sletimo. Na kraju je to uspešno obavljeno, što ste imali priliku da vidite i na snimku koji je ovih dana objavljen u velikom broju medija. 

 


Otanjac ne smatra da je uradio ništa posebno, ali je srećan što je svet imao prililku da vidi da Srbija ima dobre pilote. 
- Za nas je to samo još jedan radni dan, pa smo pomalo iznenađeni zbog sve ove pažnje koju smo dobili, ali ipak razumemo da je višečasovni direktni prenos na Jutjubu, koji su pratile stotine hiljada gledalaca uživo, doprineo tome, kao i društvene mreže, po kojima se takođe snimak brzo raširio. U svakom slučaju, drago nam je što je tako, pošto su građani imali priliku još jednom da vide da su srpski piloti izuzetno dobro odškolovani, obučeni i spremni za najrazličitije situacije - rekao je Marko Otanjac, menadžer za bezbednost u saobraćaju i kapetan na avionima erbas A319 i A320.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija