• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.02.2022

20:07

ŽENE, OVAJ PREGLED NE TREBA PRESKAKATI -  Može vam spasiti život...Srpkinje se još uvek stide da posete ginekologa!

Društvo

ŽENE, OVAJ PREGLED NE TREBA PRESKAKATI - Može vam spasiti život...Srpkinje se još uvek stide da posete ginekologa!

Podeli vest

Najčešće se ginekologu javljaju dame od 18 do 45 godina, ali sve žene ukoliko ima potrebe, mogu posetiti ginekologa ili zatražiti stručno mišljenje u vezi reproduktivnog zdravlja

Mnogi smatraju da se ginekolozi bave isključivo reproduktivnim organima. Istina je drugačija.Ginekolozi se bave širokim spektrom medicinskih tegoba i stanja kao što je akušerstvo, trudnoća i porođaj, menstrualni ciklusi i njihov poremećaj, poremećaj hormona, polno prenosive bolesti, pregled dojki.

Prva poseta ginekologu najčešće se dešava nakon prvog seksualnog iskustva i od tog trenutka je prema mišljenju ginekologa obavezan godišnji pregled. 

Međutim ako vam se jave problemi i pre prvog seskualnog iskustva kao što su neredovni ciklusi, hormoni koji divljaju, devojčice mogu posetiti ginegoloka.

Međutim prvi pregled devica radi se malo drugačije od pregleda seksualno aktivnih žena. 

Ginegolozi preporučuju odlazak na pregled bar jednom godišnje a bilo bi poželjno i dva puta ukoliko nema nikakvih tegoba.

Ginekolog u okviru kompletnog pregleda radi ginekološki pregled, PAPA test, kolposkopiju, viginalni bris i po potrebi ultrazvuk.

NAVIKA KOJA SPASAVA ŽIVOTE! Ovaj KARCINOM je najlakše SPREČITI! 

Veoma je važno da devojčice izgrade odnos pun poverenja sa svojim ginekologom, kako bi mogle što brže da se opuste i postave pitanja koja su bitna u njihovom adolescentskom dobu.

To su pitanja vezana za samu seksualnost, seksualne odnose, kontracepciju, pilule ali i o zdravom načinu života, kakav donji veš treba nositi, kako održavati higijenu polnog organa, ulošci koji su prihvatljivi i neće stvoriti neku infekciju. 

Česti pregeledi smanjuju rizik od nastanka ozbiljnih reproduktivnih problema kao što je karcinom materice ili neplodnost. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija