• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.02.2022

08:00

Kako vam osiguranje može spasiti život?

Pixabay

Društvo

Kako vam osiguranje može spasiti život?

Podeli vest

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje omogućava efikasnu medicinsku zaštitu i pruža pokriće za brzo i kvalitetno lečenje u zdravstvenim ustanovama

Zbog predugačkih lista čekanja za snimanje skenerom i nemogućnosti da takvu vrstu dijagnostike obavi u određenom vremenskom roku, penzionerki G.Ć. iz Beograda zdravlje je bilo ozbiljno ugroženo. Budući da se našla u bezizlaznoj situaciji, bila je prinuđena da izdvoji gotovo trećinu penzije da bi snimanje i prateće dijagnostičke preglede obavila u privatnoj klinici. Sve se lepo završilo, ali je ona tek tada postala svesna da je odluka od pre nekoliko godina da odbije dobrovoljno zdravstveno osiguranje kao “nepotreban trošak” bila veoma pogrešna. 

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović kaže da je tek aktuelna pandemija pokazala sve mane državnog zdravstvenog osiguranja, koje jeste besplatno, ali je od pojave virusa Covid 19 podređeno obolelima od te bolesti. Svi ostali imali su problem da sebi obezbede i najosnovnije preglede i zdravstvenu zaštitu. 

Sa druge strane, dobrovoljno zdravstveno osiguranje omogućava efikasnu medicinsku zaštitu i pruža pokriće za brzo i kvalitetno lečenje u zdravstvenim ustanovama. U prethodne dve pandemijske godine, polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja bile su najprodavanije na našem tržištu. Prodaja tih polisa svake godine raste za četvrtinu i očekujemo još veći rast. 

U Srbiji, inače, postoji oko 4000 privatnih zdravstvenih ustanova i po tome smo najrazvijeniji u regionu. U prethodne dve godine pruženo je oko 15% više usluga nego pre korona krize. Praksa pokazuje da bez ove polise, ali i bez državnog zdravstva, samo na dijagnostiku možete da potrošite i 500 evra. A troškovi tek tada počinju.

Foto: Informer

Duško Jovanović

Koje su prednosti privatnog zdravstvenog osiguranja?

Programi dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje nude osiguravajuće kuće, omogućavaju  brzu i lako dostupnu medicinsku uslugu, uz mogućnost izbora klinike. To podrazumeva momentalan odlazak kod lekara, bez nepreglednih redova i gubljenja vremena. Uz komfor i kvalitet zdravstvene usluge, to je najveća prednost lečenja uz ovu polisu, koja obezbeđuje 24-časovnu zdravstvenu zaštitu tokom cele godine.

Kako funkcioniše ova vrsta osiguranja?

Polise se kupuju u osiguravajućim kućama. Sami birate paket pokrića odn. nivo zdravstvene zaštite koji vam je potreban, što može da uključuje i odgovarajuće operacije ili lečenje u inostranstvu. Od odabranog paketa zavisi I cena, a plaćanje polise je mesečno. Osnovni paket, za osobe do 30 godina, je tek nešto iznad 10 evra mesečno. 

Jovanović dodaje i da građani Srbije, u proseku, na lečenje u privatnim klinikama godišnje potroše oko 300 evra. Tim novcem se kupovinom polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje najmanje 1000 evra za pokriće različitih usluga u zdravstvu. Inače, ove polise obezbeđuju bolničko i vanbolničko lečenje, a postoje individualne, porodične i kolektivne, odn. polise za zaposlene u jednoj kompaniji.   

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje postalo je popularno kod nas kada su najpre strane kompanije i međunarodne organizacije za svoje zaposlene počele da uplacuju ovaj vid osiguranja, na početku kao nagradu ili dodatni benefit kojim su želeli da zadrže zaposlenog. Danas, ovo osiguranje sve češće kupuju pojedinci, koji žele kvalitetnu medicinsku uslugu za sebe i svoju porodicu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija