• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

24.02.2022

12:09

INFORMER OBIŠAO RADOVE NA DEONICI AUTOPUTA OD PRELJINE DO POŽEGE! 'Miloš Veliki' se gradi i danju i noću

Aleksandar Jovanović Cile

Društvo

INFORMER OBIŠAO RADOVE NA DEONICI AUTOPUTA OD PRELJINE DO POŽEGE! 'Miloš Veliki' se gradi i danju i noću

Podeli vest

Više od 630 radnika, Srba, Kineza, Azerbejdžanaca, probija tunele i gradi mostove, autoput do Požege biće gotov pre kraja godine

Na deonici autoputa "Miloš Veliki" od Preljine do Požege radi se punom parom! Više od 630 radnika, Srba, Kineza, Azerbejdžanaca, probija tunele, gradi mostove i danju i noću kako bi autoput do Požege bio gotov pre kraja godine. Tada će građani Srbije, kad krenu iz Beograda i kod Obrenovca izađu na autoput, do Požege stizati za svega sat i 20 minuta!

Trenutno se izvode najzahtevniji radovi na izgradnji tunela Laz i Munjino brdo, gde je angažovano 160 radnika i inženjera. Cilj je da tuneli budu završeni do novembra.

Težak teren

Sada radimo na probijanju planine Jelice, a kod takvih terena nikada ne znate šta može da vas iznenadi i poremeti planove
Blažo Dutina

Srbija se gradi

Ekipa Informera obišla je juče sa ministrom saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem možda i najteže radove na celoj deonici - izgradnju tunela Laz.

- Posle puštanja u saobraćaj deonice od Preljine do Pakovraće, krajem januara, sada se izvode radovi na trasi do Požege. Ovo je najzahtevnija deonica na Koridoru 11, jer od ukupne dužine trase, čak polovina su tuneli, mostovi i nadvožnjaci. Tunel Laz, koji će sa dužinom od 2.850 metara biti najduži tunel u Srbiji, i Munjino brdo od 2.780 metara najteži su građevinski poduhvati sa kojima se sada radnici suočavaju. Teren na kome se izvode radovi izuzetno je nepovoljan, ali se ne odustaje - navodi Momirović i podseća da na deonici postoji još jedan tunel, Trbušani, dužine 278 metara, koji je već završen.

BROJKE

Tunel Laz - 2.850 metara
Tunel Munjino brdo - 2.780 metara
Tunel Trbušani - 278 metara

Momirović je napomenuo da će ova deonica biti završena i pre planiranog roka, što je polovina naredne godine.

- Planovi su da između oktobra i novembra završimo oba velika tunela, kao i da pre kraja godine pustimo u rad celu deonicu do Požege. Ne zaustavljamo se sa radovima na "Milošu Velikom" i vrlo brzo ćemo doći do Požege. Takođe, vrlo brzo ćemo krenuti i sa radovima od Požege ka Dugoj Poljani, spojićemo i Arilje i Ivanjicu, Novi Pazar i Sjenicu. Srbija se ponovo gradi, i više ništa nije isto - zaključio je Momirović.

Momirović: Nema više gužve u Čačku

Ministar Momirović kaže da je otvaranjem obilaznice oko Čačka rešen veliki saobraćajni problem koji su imali građani ovog dela Srbije.

- Svi se sećamo gužve na Preljini i kilometarskih kolona. Danas više nemamo nikakve gužve u Čačku. I tu nije kraj. Počeli su radovi na obilaznici oko Gornjeg Milanovca, uskoro počinju na obilaznici oko Užica i radi se projektna dokumentacija za izgradnju obilaznice oko Požege - rekao je Momirović.

Radi se po 10 sati

Koliko su radovi na izgradnji tunela ozbiljni, teški i nepredvidivi za Informer otkriva Blažo Dutina, inženjer za tunele, koji sa kolegama radi na izgradnji tunela Laz i Munjino brdo.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Tuneli su uvek najzahtevniji za gradnju. Sada radimo na probijanju planine Jelice, a kod takvih terena nikada ne znate šta može da vas iznenadi i poremeti planove. Mogu da se pojave klizišta, pomeranja zemljišta i sve to treba sanirati i rešavati što pre. Ali radovi napreduju kako treba. Do sada je u tunelu Laz desna cev iskopana u dužini od 1.472 metra, a leva 1.515, što tunel čini završenim 56,8 odsto. Na tunelu Munjino brdo iskopano je 1.143 metra desne cevi i 1.026 metara leve, što znači da je završeno 40 odsto od ukupnih radova. Na izgradnji tunela svakodnevno se smenjuje čak 160 radnika - kaže inženjer Dutina i dodaje:

- Na ovoj deonici radi se u dve smene, po deset sati, pa i vikendom. Ne staje se ni po lošim vremenskim uslovima. Na svim deonicama trenutno radi 630 radnika i 66 vozila mehanizacije. Pored kineske kompanije, na deonici radi i puno domaćih podizvođača.

O deonici Preljina - Požega

* dužina 30,9 km
* glavni izvođač kineska kompanija "Čajna roud end bridž korporejšen"
* vrednost investicije 450 miliona evra
* grade se 35 mostova, 10 nadvožnjaka i 3 tunela
* rok za završetak radova jul 2023.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija