• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

24.02.2022

10:31

NAJNOVIJE OTKRIĆE! Evo kako korona oštećuje krvne sudove

Društvo

NAJNOVIJE OTKRIĆE! Evo kako korona oštećuje krvne sudove

Podeli vest

Prema novom istraživanju stručnjaka, eritrociti oštećeni zbog korone mogu da nanesu štetu krvnim sudovima i naprave brojne zdravstvene komplikacije. Naučnici smatraju da, kod brojnih pacijenata hospitalizovanih zbog teškog oblika kovida-19, nastaju oštećenja endotelnih ćelija koje oblažu krvne sudove, što može da rezultira nastankom krvnih ugrušaka, oštećenjem organa i ostalim zdravstvenim komplikacijama.

Nova manja studija, sprovedena laboratorijskim ispitivanjem krvi 17 umereno do teško obolelih pacijenata od covida-19 i 27 zdravih dobrovoljaca, potvrdila je pretpostavku o "dubokoj i trajnoj endotelnoj disfunkciji" koja se razvila kao posledica zaraze koronavirusom, objavili su istraživači u stručnome časopisu "JACC: Basic to Translational Science".

Disfunkcionalni eritrociti su obično izobličeni, imaju slabe membrane koje se lako lome ili im nedostaju enzimi potrebni za ispravno funkcionisanje i održavanje elastičnosti, što im omogućuje da nesmetano putuju kroz uske krvne sudove.

 

Foto: Reuters

disfunkcionalni eritrociti su izobličeni

U poređenju sa eritrocitima zdravih ljudi, crvena krvna zrnca kod pacijenata obolelih od umerenog do tešeg oblika kovida oslobađaju manje korisnih molekula azot oksida i više štetnih molekula koji prouzrokuju upalu, objasnio je jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju, dr Ali Mahdi univerzitetske bolnice Karolinska u Stokholmu.

On i njegove kolege ustanovili su da u kombinaciji sa povišenim nivoima određenog enzima upalni molekuli oštećuju sluznicu krvnih sudova, a posledica toga je da krvni sudovi ne uspevaju da se vrate u prvobitno stanje na pravilan način.

Dr Mahdi je rekao da se primećena disfunkcija eritrocita može "poništiti" uz pomoć lekova, koji vraćaju normalan nivo enzima i ograničavaju proizvodnju štetnih molekula.

Takođe je rekao da se još ne zna da li se mogu nalazi iz epruvete ponoviti i u istraživanju na pacijentima.

Eksperiment je izveden na izvornom obliku koronavirusa, pa je još uvek nejasno da li su crvena krvna zrnca na sličan način zahvaćena i u slučaju infekcija prouzrokovanih ostalim varijantama SARS-CoVa-2.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija