• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

24.02.2022

11:02

Doktor Vukomanović: Omikron izaziva NAJMANJE PROBLEMA kod DECE, pa ga možemo svesti na PREHLADU

Freepik.com

Društvo

Doktor Vukomanović: Omikron izaziva NAJMANJE PROBLEMA kod DECE, pa ga možemo svesti na PREHLADU

Podeli vest

Postepeno raste broj dece koja dolaze u Institut za majku i dete u hitni pedijatrijski prijem, ali ona nemaju teške kliničke slike, već su obično u pitanju jednodnevna povišena temperataura, malaksalost, curenje nosa...

U Institutu za majku i dete trenutno se nalazi osmoro dece na kovid odeljenjima i troje i na intenzivnoj nezi, od kojih je dvoje na mehaničkoj ventilaciji i to su mališani sa udruženim bolestima, koji zahtevaju lečenje, kaže dr Vladislav Vukomanović.

I dok je ranije dominirao delta soj koji je izazivao upale pluća kod dece i posebno multisistemski inflamatorni sindrom, kao najteže manifestacije kovida, sada nastupaju drugi sa omikron sojem i otvara se prostor za naše standardne viruse koji su, mogu da kažem, dobro došli, rekao je doktor za RTS.

Foto: Freepik.com

Omikron soj izaziva najmanje problema kod dece

On je podsetio da kod omikron soja dolazi do brze transmisije sa osobe na osobu, ali klinička slika nije teška.

- Ona je ili bez simptoma ili je to kratkotrajna temperatura, malaksalost, a može da imitira sliku virusa gripa ili alergije - rekao je doktor.

Bilo kako bilo, delta soj je doneo mnogo problema i odraslima, ali i deci.

- Bilo je i upale pluća, svi organi su bili pogođeni, od centralnog nervnog sitema, bubrega, creva i nadam se da se to neće ponoviti - rekao je doktor Vukomanović.

Međutim, omikron soj izaziva najmanje problema kod dece, i kako kaže doktor, možemo ga svesti pod prehladu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija