• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.03.2022

13:17

TUŽILAŠTVO PROŠIRUJE KAPACITETE! Jača borba protiv korupcije, u Beograd stiglo jos šest tužilaca

TANJUG/ Sava Radovanović

Društvo

TUŽILAŠTVO PROŠIRUJE KAPACITETE! Jača borba protiv korupcije, u Beograd stiglo jos šest tužilaca

Podeli vest

Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije (POSK) Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu, nakon četiri godine rada dobilo je danas pojačanje od još šest tužilaca koji će na sebe preuzeti postojeće i nove slučajeve koruptivnog delovanja, poput raznih oblika zloupotreba položaja i službene dužnosti, mahinacija sa javnim nabavkama, primanjem i davanjem mita i drugim.

Ovi specijalizovani tužioci za obračun sa korupcijom u Posebno odeljenje upućeni su odlukom Republičkoj javnog tužioca Zagorke Dolovac, zarad povećanja efikasnosti i procesuiranja velikog broja sumnjivih koruptivnih delatnosti, koje građani svakodnevno prijavljuju nadležnim organima.

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović tim povodom za Tanjug najavljuje da će se povećanjem od 30 odsto tužilačkih kapaciteta u antikoruptivnom odeljenju, ojačati i sveukupna borba protiv korupcije na teritoriji ovog najvećeg tužilaštva u Srbiji, i po broju procesurian predmeta i po broju zaposlenih.

Biće, kako kaže, procesuiran daleko veći broj predmeta, posebno onih složenih, koji zahtevaju veliki broj preistražnih i istražnih radnji pre optuženja.

Prvi zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu za borbu protiv korupcije Brankica Marić u izjavi za Tanjug ukazuje da se trenutno preduzima veliki broj predistražnih radnji zbog sumnje na korupciju, a neke od njih početkom godine su rezultirale pokretanjem istraga, o čemu je javnost bila obaveštena.

"Takođe detektovali smo i neke složenije kriminalne aktivnosti podovom kojih ćemo nastaviti rad formiranjem 'udarnih grupa', koje su se u proteklom periodu pokazale kao efikasno sredstvo za procesuiranje počinilaca krivičnih dela", napomenula je Marićeva.

Foto: Pixabay

 

S obzirom da veliki broj prijava korupcije potiče od građana, Marić ističe da tužilaštvo ima i želju i interes da poveća poverenje građana u svoj rad.

"Zato ćemo nastojati da blagovremeno u skladu sa našim zakonskim mogućnostima obaveštavamo javnost o ishodima krivičnih prijava i postupcima i merama koje sprovodimo na suzbijanju koruptivnih krivičnih dela", navela je Marić i pozvala građane da nastave sa podnošenjem krivičnih prijava i dostave sve podatke i dokaze koje poseduju i, ako mogu ukažu na izvore tih podataka i dokaza.

Prvi zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu za borbu protiv korupcije ističe da je povećanje broja zamenika tuzilaca koji će raditi na koruptivnim predmetima upravo neophodno radi poboljšanja efikasnosti na suzbijanju korupcije, kao i brza i adekvatna reakcija na prijave koje pretežno potiču od građana i od policije.

Smatra da je evidentno da je veći broj osoba procesuiran za radnje koje zahtevaju brzu i adekvatnu represivnu reakciju, a u prilog tome ukazuje na podatke o broju pokrenutih istraga i okončanih postupaka.

U proteklom periodu, Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije beogradskog Višeg javnog tužilaštva je donelo 399 naredbi o sprovođenju istrage, dok su kroz tzv. skraćeni postupak preduzete 382 dokazne radnje.

Samo za krivična dela iz oblasti korupcije tužilaštvo je pokrenulo 96 finansijskih istraga, podnelo je ukupno 674 optužnih akata (optužnih predloga i optužnica) na osnovu kojih je do sada izrečeno 384 osuđujućih presuda.

Foto: Republičko javno tužilaštvo

 

 

"O brzini i efikasnosti i kvalitetu rada svedoči podatak da je u proteklom periodu sa okrivljenim licima zaključeno 334 sporazuma o priznanju krivičnog dela", navela je prvi zamenik VJT u Beogradu za borbu protiv korupcije.

Posebno je istakla da su svi ovi postupci praćeni i adekvatnim merama za obeštećenje budžetskih sredstava i ošećenih građana.

"Takođe oduzimali smo i protivpravnu imovinske korist, i preduzimali mere za zaplenu nezakonito stečene imovine i prihoda", napomenula je Marićeva.

Kaže da je tužilaštvo zadovoljno dosadašnjim rezultatima, ali i da je svesno da oni mogu biti mnogo bolji. U tom cilju je i povećan broj specijalizovanih tužilaca za borbu protiv korupcije, a u narednom periodu radiće se i na poboljšanju tehničkih kapaciteta, kako bi se omogućio neposredan pristup tužilaštva bazama podataka drugih organa i institucija koji treba da u velikoj meri poboljšaju efikasnost u suzbijanju korupcije.

"S obzirom na sve ovo što se preduzima očekujem da u narednom periodu rezultati u vezi sa procesuiranjem krivičnih dela i učiniocima statistički to i pokažu", naglasila je Marićeva.

Pokrenuto nekoliko velikih istraga

Od početka ove godine POSK je pokrenuo nekoliko velikih istraga zbog koruptivnih delatnosti u vezi sa angažovanjem privatne firme Vojkana Krstića za odnošenje otpada i smeća u koje su umeshani i službenici tri beogradske opštine, zatim protiv direktora i zaposlenih u Domu zdravlja u Kovačici koji su za novac izdavali falsifikovane potvrde o vakcinaciji, bivše računovođe u Petoj beogradskoj gimnaziji koja se sumnjiči da je proneverila novac ove škole i druge...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija