• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.03.2022

19:53

HLEB ĆE U SVETU BITI SKUPLJI OD ZLATA! Cena pšenice za dan skočila za 59 dinara!

Pixabay/pexels

Društvo

HLEB ĆE U SVETU BITI SKUPLJI OD ZLATA! Cena pšenice za dan skočila za 59 dinara!

Podeli vest

Najnoviji ratni sukobi u Evropi potpuno su poremetili tržište, pa su cene eksplodirale. Nafta, ugalj, zlato i pšenica beleže neverovatno poskupljenje. Cena raste bukvalno iz sata u sat

Slobodna trgovina poremećena je tokom pandemije virusa korona, a odnos snaga u svetu se promenio. Ratni sukobi na starom kontinentu samo su doprineli rastu cena.

Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta upozoravao, Kina već mesecima kupuje sve što može da nađe na tržištu. Sav ugalj koji može da nađe, Kina je već kupila, kao i pšenicu i sve sirovine. Sve to ide u rezerve Kine.

Iako se iz dana u dan beleži skok cena u celom svetu, poslednje poskupljenje je definitivno najveće za poslednja 24 sata.

Cene nafte, uglja, zlata i pšenice doživele su pravu eksploziju. 

Nafta 
Jutros  je koštala 100
Sada 106 dolara po barelu


Ugalj
Juče 217
Jutros 254
Sada 330 dolara po toni


Zlato 
62.274 dolara/kg (skok od jutros 900 dolara)


Cena gasa ostala je nepromenjena u odnosu na jutros.

 

Pšenica

Juče 291 dolar po toni

Jutros 321

Sada 350

Foto: Pixabay/pexels

Eksplozija cena na svetskom tržištu

Srbija ne treba da brine


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Srbija nabavila dovoljne količine energenata i hrane.

On je novinarima u Palati Srbija rekao da su nabavljene količine pšenice i kukuruza dovoljne za narednih šest meseci i da je kupljeno 30.000 tona dodatnih količina brašna.
 
Dodao je da su obezbeđene i dovoljne količine pirinča, ulja, soli i dugotrajnog mleka, sardina, ali da se još uvek čeka potvrda za još 3.000 tona mleka u prahu.

Kada su u pitanju energenti, naglasio je da postoje ratne i mirnodopske rezerve pri Vojsci Srbije, zatim pri Ministarstvu energetike i u robnim rezervama.


- Problemi su sa cenama sirovina, sa cenama energenata i to su stvari koje ćemo uspeti u potpunosti da osiguramo za građane, da mogu da imaju stabilnost i sigurnost - naveo je Vučić.
 
Prema njegovim rečima, ima dovoljno dizela, benzina, mazuta, sirove nafte, mlaznog goriva i drugih rezervi za snabdevanje od 13 do 22 dana, u zavisnosti od energenta.
 

 

Srpsko ministarstvo trgovine ponudilo je pšenicu i brašno iz robnih rezervi po subvencionisanim cenama. Proizvođači brašna mogu se prijaviti za pšenicu iz robnih rezervi po ceni od 25,3 dinara sa PDV-om.

Proizvođači hleba po subvencionisanim cenama mogu kupiti brašno "T-500" iz robnih rezervi po ceni od 33 dinara za kilogram, a ta cena uključuje PDV.

Podsećamo, Srbija ima dovoljno robnih rezervi pa se ove berzanske promene neće odraziti na promenu cena kod nas bar od šest meseci do godinu dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 2 godine

Mi imamo zlatno doba, nama su krediti iz Kine i UAE u dolarima a on je vezan za cenu zlata i nafte.

mile

pre 2 godine

Ne dinara,dolara,alo... Ne samo da "naškrabaš",malo i gledaj šta pišeš!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija