• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

03.03.2022

12:55

NA SAJTU PIŠE JEDNA CENA, U RADNJAMA DRUGA! Čovek se ODMAH POŽALIO, svaki kupac mora da zna kada su mu UGROŽENA PRAVA!

Društvo

NA SAJTU PIŠE JEDNA CENA, U RADNJAMA DRUGA! Čovek se ODMAH POŽALIO, svaki kupac mora da zna kada su mu UGROŽENA PRAVA!

Podeli vest

Od kada je zavladao trend da veliki trgovci prodaju robu i u prodavnicama i onlajn, sve je više pritužbi građana na razlike u cenama, koje mogu da budu velike ako se pri kupovini ne otvore četvore oči

Sve je više žalbi na trgovce koji svoju robu prodaju i u radnji i onlajn! Naime, ono na šta se potrošači najčešće žale jeste da su obmanuti kada je reč o ceni samog proizvoda.

Tako se jedan kupac požalio udruženju potrošača Efektiva jer je prilikom kupovine blutut slušalica doživeo neprijatnost pošto su proizvod hteli da mu naplate više, ali je ipak uspeo da izbegne trgovce koji su "na foru" hteli da mu uzmu neku hiljadu više.

- Preko internet sajta slušalice su 30.000 dinara. Odem u radnju, a tamo su 35.000 i neki dinar više. Odem na sajt, poručim ih i platim po nižoj ceni - napisao je on i dodao da su ovo tipične fore pojedinih trgovaca.

Foto: Pixabay

Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača Efektiva za Kurir objašnjava u kom slučaju se ovo može tretirati kao kršenje zakona od strane trgovca.

- Ako prodavac ima jednu cenu na sajtu, a pri dostavi kupcu naplati drugi iznos, to je već kršenje zakona. Potrošač mora biti upoznat sa iznosom kupovine i ne sme biti obmanut. Važno je da krajnji potrošač uvek zna da ga štiti Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o oglašavanju - zaključio je on. Mnogi potrošači smatraju da su prevareni jer na sajtu stoji jedna cena, a kad odu u prodavnicu da pazare isti taj proizvod, on je skuplji.

Zakon o zaštiti potrošača

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže da potrošače u ovakvim slučajevima štiti Zakon o zaštiti potrošača, i to konkretno odredba o nepoštenoj poslovnoj praksi.

- Tržišna inspekcija u ovakvom slučaju treba da izda opominjuću kaznu i prekršajni nalog, kao upozorenje. Kada se ustanovi prekršaj, trgovac može biti kažnjen od 300.000 do dva miliona dinara - rekao je on i dodao da slični slučajevi najčešće zastarevaju:

Foto: Shutterstock

- Najveći problem u svemu je što Zakon o parničnom postupku ne prepoznaje kolektivnu tužbu, a ovakvi trgovci ili lanci su upravo za istu. Ta tačka je bila u Zakonu o parničnom postupku, sada je nema, ali bi trebalo da se vrati baš zbog ovakvih slučajeva. Ipak, najveći problem je to što ovakvi slučajevi idu u zastarevanje. Ako se pokrene prekršajni nalog, slučaj ode na sud, trgovac angažuje advokata, on se ne pojavi na dva ročišta i to posle dovede do zastarevanja. Onda smo mi ti koji plaćamo minimum 70.000 dinara za advokata, i to za gubitak od nekoliko hiljada dinara.

Papović ima savet za one koji posumnjaju da ih je trgovac obmanuo:

- Ukoliko potrošač misli da ga je trgovac na neki način obmanuo, treba odmah da pozove tržišnu inspekciju.

Takođe, ukoliko vam se desi slična situacija, ne bi bilo loše da printskrinujete objavu sa sajta kao dokaz o tome da ste obmanuti.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

cene su iste ali kupovina preko interneta je sa popustom .. sto jasno pise . .samo treba citati ..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija