• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Objektiv.rs

06.03.2022

07:00

U PONEDELJAK 7.MARTA POČINJE VASKRŠNJI POST! Evo, šta o smislu posta kaže protođakon Ranković

Društvo

U PONEDELJAK 7.MARTA POČINJE VASKRŠNJI POST! Evo, šta o smislu posta kaže protođakon Ranković

Podeli vest

Za sve pravoslavne vernike širom Srbije i sveta u ponedeljak, 7. marta počinje višenedeljni Veliki Vaskršnji ili Časni post, a završava se praznikom vaskrsenja Isusa Hrista, odnosno Uskrsom, 24. aprila. Sveta četrdesetnica ili Časni post je mnogo stroži od Božićnog posta.

Vaskršnji post podrazumeva konzumiranje hrane pripremljene na vodi, a jedino je za vreme Cveti, Blagovesti i Lazareve subote dozvoljeno jesti ribu. Osim uzdržavanja od jela i pića, važno je i odricanje od loših misli, reči i dela.

 

Foto: Shutterstock

Tokom Vaskršnjeg posta hrana se priprema na vodi

U različitim krajevima Srbije, u toku prve nedelje posta poštuju se različiti običaji. Ipak, što se tiče pravoslavnih hrišćana ovih sedam nedelja je najblagoslovenije doba u celoj godini. To je vreme potpune posvećenosti sebi, unutrašnjem, pre svega duhovnom životu, preispitivanju i traženju samoga sebe u sebi -  navodi protođakon Ljubomir Ranković. 

On dodaje da je post i uzdržavanje od mrsne hrane samo jedna vrsta pomoći u tom blagodetnom dobu života crkve. ''Smisao posta je samo u njegovoj duhovnoj dimenziji, a to je rad na izgradnji samoga sebe u duhovnom pogledu'', poručuje Ranković.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija