• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.03.2022

14:10

PARTNERSTVO DRŽAVE I OSIGURAVAČA – GARANCIJA STABILNOSTI U OSIGURANJU OD KATASTROFALNIH RIZIKA

Dunav osiguranje

Društvo

PARTNERSTVO DRŽAVE I OSIGURAVAČA – GARANCIJA STABILNOSTI U OSIGURANJU OD KATASTROFALNIH RIZIKA

Podeli vest

Odgovarajući na nove izazove koje je pandemija donela celokupnoj ekonomiji, osiguravajuća delatnost je pokazala spremnost i sposobnost brzog prilagođavanja izmenjenim okolnostima poslovanja.

Tržište osiguranja ostalo je stabilno, ostvareni su pozitivni rezultati, a broj zaključenih polisa potvrđuje poverenje građana u osiguravajuća društva i u kriznim vremenima. U okviru 29. Kopaonik biznis foruma, na panelu održanom pod nazivom„Pandemija: Da li smo spremni za nove izazove“, predstavnici osiguravajućih društava otvorili su pitanje neophodnih promena u sektoru osiguranja u susret mogućim novim pandemijama.

Analizirajući mogućnost osiguranja od katastrofalnih rizika u koje spada i pandemija,Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“, istakla je važnost uspostavljanja stabilnog mehanizma za finansiranje i saniranje posledica pandemije i ostalih rizika koji su u vezi sa ovakvim događajima. „U svetu postoji više modela javno-privatnog partnerstva, a ono što je zajedničko svima jeste da su bazirani na sprezi države i njenih institucija, s jedne strane, i osiguravača i reosiguravača, s druge. Kapaciteti pojedinačnih osiguravača, čak i onih najvećih u zemlji, nisu dovoljni za sprovođenje pandemijskog osiguranja, već je tu potrebna pomoć države. Samo takomožemo izgraditi siguran i efikasan model osiguranja od katastrofalnih rizika“, rekla je Soković ukazujući na potrebu da ovo osiguranje bude obavezno, jer bi tako po najpovoljnijoj ceni bilo obezbeđeno pokriće za štetu koja svakoga može da pogodi.

Foto: Dunav osiguranje

Kopaonik biznis forum

Govoreći o stabilnosti cele osiguravajuće branše, Soković se osvrnula i na rezultate poslovanja kuće na čijem je čelu.

„U protekloj godini, Kompanija‘Dunav osiguranje’zaključila je blizu 2 miliona polisa i ostvarila bruto premiju od skoro 32 milijarde dinara. To je rast od 6,41 odsto, pri čemu su neživotna osiguranja rasla 5,18 odsto, a životna više od 17 odsto. Tendenciju rasta od skoro 22 odsto pokazalo je dobrovoljno zdravstveno osiguranje, dok je auto-kasko raslo 13 odsto“ – navela je Soković.

Foto: Dunav osiguranje

Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije Dunav osiguranje

„Shodno očekivanjima,povećane su i štete.Likvidirane štete dostigle su rekordnih 13,7 milijardi dinara, što je za čak dvadeset odsto više u odnosu na 2020. godinu. Samo u životnom osiguranju, ‘Dunav’ je tokom prethodne godine isplatio skoro jednu milijardu dinara šteta više nego u 2020. godini", podvukla je Soković.

„Dunav osiguranje oduvek je bilo pouzdan partner i prijatelj na koga njegovi osiguranici uvek mogu računati. Kompanija nije menjala svoje uslove osiguranja niti uvodila ograničenja u osiguranju života gde su naše polise garantovale pokriće i u slučaju ostvarenja rizika od pandemije. Pokazalo se da naši klijenti to i te kako umeju da cene,“zaključila je Soković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija