• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.03.2022

19:34

VELIKA PROMENA! Od sada, kada kupujete meso, ovo se menja!

Shutterstock

Društvo

VELIKA PROMENA! Od sada, kada kupujete meso, ovo se menja!

Podeli vest

Meso i proizvodi od mesa koji su domaće proizvodnje biće od 1. aprila obeleženi posebnom oznakom u prodajnim objektima, izjavio je Tanjugu Goran Ðaković, savetnik ministra poljoprivrede Srbije

- Mi smo danas doneli odluku, odnosno usvojena je uredba Ministarstva poljoprivrede na osnovu koje će trgovci mesom odnosno mesnim prerađevinama moći da stavljaju iznaku domaćeg porekla za meso i prerađevine - objasnio je Ðaković i dodao da je uslov za stavljanje ove oznake da je meso domaćeg porekla, odnosno da je 50 odsto mesa od kojeg je napravljena prerađevina proizvedena u Srbiji.

Oznaka će biti istaknuta na vidnom mestu odmah pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

Ðaković kaže da su se na takvu meru odlučili da bi podstakli domaću proizvodnju mesa, ukazali na domaći kvalitet mesa i mesnih prerađevina i da bi potrošač znao kad kupuje proizvod da zna šta je to domaće, a sta je iz uvoza.

Uredba je doneta u skladu s predlogom poljoprivrednika, a tome kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju. Ðaković je napomenuo da je srpsko tržiste otvoreno i kaže da se ne slaže tvrdnjama da Srbija više uvozi mesa nego što izvozi. Podsetio je, naime, da je prošle godine izvezeno poljoprivrednih proizvoda za oko pet milijardi dolara.

Inace, očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju, a primena počinje 1. aprila.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija