• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dnevnik

11.03.2022

21:11

HITNA POMOĆ U NOVOM SADU JE OBORILA SVE REKORDE! Čega SE PLAŠE NOVOSAĐANI?

Društvo

HITNA POMOĆ U NOVOM SADU JE OBORILA SVE REKORDE! Čega SE PLAŠE NOVOSAĐANI?

Podeli vest

Protekle godine novosadski Zavod za hitnu medicinsku pomoć imao je pune ruke posla i to 30 odsto više u odnosu na ranije godine kada nije bilo kovid situacije, kaže direktor te ustanove dr Bogdan Živanović. Ukupno je bilo 54.109 intervencija, a od toga je skoro 34.000 bilo delovanje na terenu, dok je 20.190 intervencija odrađeno u noćnim ambulantama Hitne pomoći na Bulevaru patrijarha Pavla

Kako kaže dr Živanović, kada se poveća broj poziva pacijenata koji su pozitivni za koronavirus, smanjuje se broj svih ostalih poziva.

- U poslednjem "omrikon" talasu, i zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć bili su na udaru, te je određen broj bio na bolovanju, pa su morali da, od devet ekipa, smanjen broj na sedam- navodidirektor ove ustanove.

Prema njegovim rečima, omikron soj je bio takav da nisu imali toliko transporta prema bolnicama, tako da su to uglavnom  bile lakše kliničke slike, koje se reše u kućnim uslovima terapijom, dok su pojedine vozili u Respiratorni centar.

 

Broj poziva

 

- Ukupno je bilo upućeno 423.400 telefonskih poziva, te smo, možemo reći, oborili sve rekorde otkako Hitna pomoć postoji – rekao je dr Živanović. - Imali smo i 65.700 transporta, a ako ćemo izražajno u procentima, sve je povećano za oko 30 odsto u odnosu na ranije godine, kada nismo imali kovid situaciju. Lekarskih intervencija na terenu smo lane imali 7.009 kod kovid pozitivnih pacijenata, od čega je polovina pacijenata pregledana u kućnim uslovima, a 50 odsto je odvezeno u Respiratorni centar na Novom naselju, na Infektivnu kliniku ili direktno na Mišeluk u Kovid bolnicu. U 2020. godini smo imali 2.770 intervencija kod kovid pozitivnih pacijenata, što znači da smo za ove dve i po godine uradili ukupno 9.779 intervecnija.

 

 

Gradske ekipe Hitne pomoći su (da bi olakšale zdravstvenim radnicima Kliničkog centra Vojvodine, Kovid bolnice i Resporatornog centra) od nedavno su počele da rade brze antigenske testove, kod pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje, a nisu testirani, navodi dr Živanović.

 

Foto:  

Novosađani kao da se plaše da pruže prvu pomoć

 

Ali, utisak dr Živanovića na osnovu dugogodišnjeg rada na terenu, da ljudi u Novom Sadu kao da imaju strah da pruže pomoć.

-Novosađani su dosta pasivni, hoće da pomognu tako što će pozvati hitnu pomoć, ali retko ko će prići da pruži pomoć, što mora da se promeni – iskren je direktor Bogdan Živanović.

 

I novinari da pomognu

Zato se planira edukacija novinara o pružanju prve pomoći, pošto poslenici ''sedme sile'' nekada stižu na lice mesta i pre ekipa Hitne pomoći.

Na kraju, dr Živanović najavljuje da će Ministarstvo zdravlja zajedno sa Svetskom bankom pokrenuti uskoro projekat vredan oko 9,5 miliona evra, te će biti kupljeno 329 vozila hitne pomoći, koja će se rasporediti po celoj Srbiji.

Bonus video:

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija