• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

20.03.2022

07:00

INTERESUJE VAS SVE O RAKU DOJKE? Evo, na koji način možete da DOBIJETE ODGOVORE

Društvo

INTERESUJE VAS SVE O RAKU DOJKE? Evo, na koji način možete da DOBIJETE ODGOVORE

Podeli vest

Ženski centar ''MIlica'' napravio je brošuru ''Moj asistent'' kao putokaz pacijentkinjama obolelih od raka dojke kroz sve procedure lečenja. Uskoro se formira Nacionalni centar za pružanje iskustvene podrške, kao i portal za postavljanje pitanja

Prema podacima ''Batuta'' iz 2016.godine 4.600 žena oboli od raka dojke, dok godišnje 1.600 žena izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Razlog je u tome što se u Srbiji dugo čeka na stavljanje na listu RFZO nekih inovativnih terapija, koje se uveliko primenjuju za lečenje pacijentkinja u regionu.

-To je razlog da borba protiv raka bude proglašena nacionalnim prioritetom, kao što je država to i pokazala za vreme pandemije kada je celokupni sistem bio usmeren na borbu protiv kovida- kaže za portal Informer.rs povodom Nacionalnog dana (20.marta) borbe protiv raka dojke Vesna Bondžić,osnivač i predsednica ženskog centra ''Milica'', koje se već 12.godina  bavi podrškom i zastupanjem žena sa rakom dojke i karcinoma grlića materice.

Naša sagovornica, koja je pre 15.godina imala operaciju dojke i koja je prošle godine dobila nagradu za životno delo za doprinos protiv ove opake bolesti, navodi da su pacijenti tokom pandemije bili zanemareni, jer su imali otežanu dostupnost dijagnostici i lečenju. 

-Broj obolelih od raka dojke je povećan i to je tendencija ne samo u Srbiji, nego svuda u svetu. Ali broj umrlih od raka dojke je u porastu u našoj zemlji, dok je svuda u svetu smanjena smrtnost sa primenom inovativnih terapija i boljom organizovanošću skrininga. Ipak, bitno je da smo se izborile za inovativne terapije kako za metastaski, tako i za rani karcinom dojke za žene, koje su u visokom riziku da im se bolest ponovo vrati. Taj rizik se smanjuje adjuvantnom  primenom ove inovativne terapije i do 30 odsto - naglašava Bondžić za portal Informer.rs

Foto: Privatna arhiva

Vesna Bondžić: Borba protiv raka mora da bude prioritet države

 

Bondžić dodaje da niko  ne edukuje žene o  preventivnim pregledima i samopregledu dojke u okviru školskog ili zdravstvenog sistema. A o svesti žena kada je u pitanju važnost skrininga, dokaz je i nedavno postavljanje mamografa naKalemegdanu gde su par dana bili popunjeni termini kada je pregledano oko dve hiljade žena.

-Žene su itekako svesne da  treba da idu na  kontrolne preglede. Ali, često ne znaju  kome da se obrate. Dešava se da lekar opšte prakse šalje pacijentkinju kod ginekologa, koji odlučuje da li će da je pošalje kod specijaliste- navodi Bondžić.

Ženski centar ''Milica'' je od 710  anketiranih žena došao do podatka da se 13,5 odsto izjasnilo da im izabrani lekar nije dao uput za specijalistu, jer je smatrao da nije ništa alarmantno. Tako se gubi vreme u primarnoj zaštiti,koja nije osposobljena zaonkološke pacijente, primećuje naša sagovornica.

Bondžić dodaje da su na osnovu ankete primetili da niko ne edukuje žene, jer se to se ne radi ni u jednoj školi i podseća da su za dva dana bili popunjeni termini kada se prošle godine u oktobru organizovao mamografski pregledi.

-To što znači da su žene itekako svesne da treba da idu na kontrolne preglede. Ali, pacijentkinja ne zna kome da se obrate, jer je lekar opšte prakse šalje kod ginekologa, koji odlučuje da li će da je pošalje u tercijalni sektor. Tako se gubi vreme u primarnoj zaštiti, koja nije osposobljena za onkološke pacijente - primećuje Bondžić.

 

Poziv  ženama - zakažite mamografiju

 

Žene koje nisu uradile mamografiju u prethodne dve godine, moći će to kraja marta da obave besplatan pregled u mobilnom mamografu na Kalemegdanu u Beogradu.Pregledi sezakazuju, a obavljaće se do popunjavanja terminana lokaciji Carigradski drum. Prema zavničnim podascima prvog dana obavljeno je 77 mamografskih pregleda i popunjeni su termini do 23.marta. Od dokumenasta je potrebno je da žene ponesu zdravstvenu knjižicu ili ličnu kartu, pri čemu mogu da se pregledaju i žene koje nemaju zdravstveno osiguranje. Pregledi se zakazuju na brojeve telefona 060/7171-523 i 060/7171-969 svakog radnog dana od 10 do 15 časova ili na adresu skrining_mamografija@batut.org.rs

 

 

 

 

Foto: Shutterstock

Mamografskim pregledima se čuva zdravlje

 

Kako bi olakšali  put kroz lečenje  pacijentkinja sa rakom dojke, Ženski centar ''Milica'' je napravio brošuru ''Moj asistent''. U brošuru će biti uneti podaci pacijentkinje i samim tim postaje personalizovana. U njoj se nalaze objašnjenja, koja su potrebna dok se prolazi kroz lečenje, tako da se pacijentkinja upoznaje sa osnovnim pravima. U izradi brošure bili su uključeni i stručnjaci iz onkologije, radiologije i hirurgije. 

-Do sada smo  odštampali pet hiljada primeraka i nadamo se da ćemo dobiti podršku Ministarstva zdravlja kako bi brošure bile poslate svim onkološkim dispanzerima - najavljuje Bondžić za portal Informer.rs

 

Vodič kroz lečenje

 

-U brošuri je objašnjen,po principu korak po korak, šta je konzilijum, hostopatološki nalaz, biopsija, lečenje ranog i metastaskog karcinoma. Lekar će u brošuri kružićem obeležiti koji je prvi korak u lečenju, datum kontrole, kao i šta je potrebno da se uradi za odlazak na konzilijum. Na taj način, pacijentkinja će imati ''ličnu kartu'' svog tumora, uz odgovarajuća objašnjenja i način lečenja. Osim toga, u brošuri se nalaze i najosnovnija prava pacijentkinja pacijentkinja (na protezu, grudnjak, ugradnju implantata). Na poleđini brošure u džepiću žena će moći da stavi svoju zadnju analizu pre odlaska na kontrolu. Takođe, postoji i deo  gde pacijentkinja može da unosi beleške o nekim nus pojavama, da upiše pitanja i dobijene odgovore lekara - najavljuje Bondžić za portal Informer.rs  

 

 

Foto: Pexels

Žene će uskoro dobiti broj telefona za postavljanje pitanja

 

Mreža''Hrabrih žena''

Prema rečima Bondžić, anketa koju je sproveo Ženski centar ''Milica'' pokazala je da samo 17 odsto žena zakaže elektronski pregled kod specijaliste, pri čemu obično dobijaju uput bez termina.Zato se, kako kaže, zalažu da bude kraći put do dijagnostike i lečenja.

-Frapantan je podatak koji smo dobili prema kojem je 9 odsto žena  izjavilo da im je početo lečenje bez konzilijuma, a kod 22 odsto žena je početo lečenje bez biopsije. Sve to smanjuje pozitivan ishod protiv raka dojke - upozorava Bondžić.

U okviru Nacionalnog centra za podršku obolelima od raka dojke i grlića materice, koji je u osnivanju započelo se sa umrežavanjem žena i udruženja(za sada iz Subotice, Vranja, Kragujevca, Beograda i Vrnjačke Banje)  širom Srbije u mrežu ''Hrabrih žena'' da bi tako imali uvid u probleme tokom lečenja.

enski centar ''Milica'' je edukovao  žene sa iskustvom raka dojke, članice Mreže kroz Akademiju za pacijente u organizaciji Udruženja medikalnih onkologa. One će pružati iskustvenu podršku na telefonu u Nacionalnom centru koji će se uskoro formirati - najavljuje Bondžić za portal Informer.rs i dodaje: 

-Ovaj telefon će biti dostupan ženama iz cele Srbije 8 sati svakog radnog dana. Iskustvene edukatorke će im biti davati tačne i proverene informacije, a biće im i podrška kroz proces lečenja. Istovremeno, imaćemo i portal gde će žene sa rakom dojke i grlića materice postavljati pitanja ne samo iskustvenim edukatorima, već i lekarima specijalistima onkologije, hirurgije i radiologije, članovima stručnog veća našeg Udruženja - najavljuje Bondžić za portal Informer.rs  

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

     

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija