• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.03.2022

13:48

Proglašeni pobednici 5. Regionalnog app izazova! Učenici gimnazije „Boljai“ iz Sente među najboljim programerima u regionu!

Telekom Srbija

Društvo

Proglašeni pobednici 5. Regionalnog app izazova! Učenici gimnazije „Boljai“ iz Sente među najboljim programerima u regionu!

Podeli vest

Kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, kao članice Telekom Srbija grupe, organizovale su peto po redu takmičenje u izradi aplikacija za mobilne uređaje, „Regionalni app izazov“. Zbog epidemiološke situacije, pobednici nacionalnih takmičenja su i ove godine svoje aplikacije predstavili putem video konferencije

Po pet najboljih timova srednjoškolaca iz sve tri zemlje razmenili su ideje i pokazali umeće u izradi funkcionalnih aplikacija, a kao najbolje regionalne aplikacije stručni žiri je proglasio aplikaciju „SmarterWater“, tima iz Gimnazije „Boljai“ iz Sente, aplikaciju „6Sense“, tima iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i aplikaciju „Dnevnik pčelarstva“, tima iz SŠC „Jovan Cvijić“ iz Modriče. Glavna nagrada za pobedničke timove je vredna informatička oprema, dok je specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije - Igor Osmokrović“, u vidu prestižnih mobilnih telefona, dodeljena timu iz JU „Gimnazija Banja Luka“, za aplikaciju „SteamGate“.

U skladu sa intenzivnom podrškom integraciji mladih u digitalnu zajednicu, direktori kompanija u okviru Telekom Srbija grupe uputili su putem video poruke čestitke pobedničkim timovima, ali i svim učenicima koji su učestvovali u projektu.

“Telekom Srbija grupa posvećena je tehnološkim inovacijama i raduje nas da u generacijama mladih koje učestvuju u konkursu, možemo svaki put da vidimo nove nade i velike talente, spremne za budućnost koja nas očekuje, u kojoj će upravo inovativno razmišljanje doprineti dodatnom razvoju društva i našeg regiona”, izjavio je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija i dodao da Telekom Srbija grupa u okviru projekata na polju društvene odgovornosti daje podršku mladima da unaprede svoje znanje, dodatno razviju svoje sposobnosti, omoguće sebi slobodu u izboru karijere i u budućnosti lakše dođu do željenog posla.

Izvršni direktor m:tel Crna Gora, Tatjana Mandić, ocenila je da je veoma važno da mladi još na početku svog profesionalnog razvoja imaju pravu podršku. „m:tel je već prepoznat u Crnoj Gori kao digitalni lider koji pomera granice i utiče na modernizaciju društva, a radeći na ovom projektu, dajemo primer i podsticaj i drugim mladim ljudima da ulažu u znanje, da veruju u sebe i da razvijaju svoje potencijale“, poručila je Tatjana Mandić.

Jelena Trivan, generalna direktorka m:tel-a BiH, zahvalila je svim takmičarima kao budućim vizionarima koji imaju šanse da postanu velika imena u svetskoj IT ili telekomunikacionoj industriji i izrazila zadovoljstvo što je Telekom Srbija grupa deo ove kreativne priče: „Drago mi je što Telekom, kao grupacija, u čitavom regionu radi s mladim ljudima, što im pruža šansu da pokažu svoju viziju i svoje znanje u IT tehnologijama i što će kreatori aplikacija sa svojim proizvodima, do kojih su došli uz našu podršku, moći da konkurišu na nekom velikom i svetskom tržištu“, izjavila je Jelena Trivan.

U ime pobedničkog tima iz Srbije, Boris Tevdenić izrazio je zadovoljstvo povodom osvajanja glavne nagrade i istakao da im je ova pobeda ujedno i motivacija za buduće poduhvate. „Veoma nam je drago što smo osvojili glavnu nagradu u konkurenciji vrlo kvalitetnih i dobro izvedenih aplikacija i mnogo nam je značilo što smo imali priliku da vidimo radove timova iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Nedostaje nam, jedino, to što se nismo uživo susreli i popričali sa ostalim učesnicima i upravo zbog toga sa nestrpljenjem očekujemo sledeći konkurs“, rekao je Boris Tevdenić.

U petom Regionalnom app izazovu učestvovali su učenici 90 škola iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su pokazali želju i odlučnost da ono što su naučili u školi, primene i u praksi, dajući celovita rešenja kroz aplikacije koje olakšavaju svakodnevni život.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija