• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: B. S.

18.03.2022

14:01

CENE VRTOGLAVO SKAČU! Najjeftiniji giros u Grčkoj 4 evra U Rimu hleb čak devet evra!

Informer

Društvo

CENE VRTOGLAVO SKAČU! Najjeftiniji giros u Grčkoj 4 evra U Rimu hleb čak devet evra!

Podeli vest

Pomfrit 'za poneti' u Briselu zbog visokih cena gasa i jestivog ulja košta čak 6,5 evra, dok je putarina za kamione u Italiji čak 700 evra!

Građani Evropske unije u četvrtu nedelju rata u Ukrajini ulaze sa novim šokantnim poskupljenjima!
U Grčkoj najjeftiniji giros već košta četiri evra (pre rata bio od 1,5 do dva evra), dok je u Italiji cena hleba čak devet evra. I putarine su dramatično poskupele, pa sad koštaju 700 evra za kamione! Na drugoj strani, porcija pomfrita u Belgiji prodaje se za čak 6,5 evra!

Poslednje dve nedelje cene goriva na svim evropskim pumpama obaraju istorijske rekorde. Litar benzina u Nemačkoj, Italiji, Belgiji i Grčkoj košta od 2,2 do 2,5 evra. Baš zbog previsoke cene goriva u Francuskoj su već počeli štrajkovi. Nezadovoljni građani podižu barikade, pale automobilske gume i blokiraju pristupe skladištima.
Cene derivata su u ovoj zemlji odavno prešle dva evra, a u Parizu su skočile na 2,4 evra. Štrajkači traže da se država u takvoj situaciji odrekne previsokih taksa i poručuju da neće odustati sve dok litar ponovo ne bude 1,3 evra. Vlast za sada nema nameru da se odrekne prihoda od taksa, ali kao gest dobre volje najavljuje popust od 15 centi za litar, počev od 1. aprila. Sve ovo dovodi do visoke inflacije, a tamošnji ekonomski stručnjaci prognoziraju da će do leta situacija biti kataklizmična.
Giros četiri evra

Veliki talas poskupljenja zadesio je i Grčku, omiljenu destinaciju srpskih turista. Kako je Informer prvi objavio, računi za struju su sada čak pet puta veći nego prošle godine. Sve to utiče i na cene hrane, pogotovo osnovnih životnih namirnica, ali i tradicionalnih specijaliteta. Giros je u Solunu poskupeo za više od 40 odsto, pa najjeftiniji košta čak četiri evra. Na ostrvima se cene svakog dana menjaju.

Foto: Informer

- Cena jagnjetine naveliko poslednjih dana porasla je za 30, a junetine za 10 posto, što samo znači da će se trend povećanja cena nastaviti - priča Ivana Apostolu, Srpkinja koja živi u Grčkoj.
Velike posledice rata u Ukrajini već nekoliko nedelja osećaju i Italijani. Osnovne životne namirnice, poput ulja, brašna i hleba, sve su skuplje i cene su porasle za 18 do 20 odsto. Hleb u nekim gradovima košta čak i devet evra za kilogram! Cena mleka je sa 0,68 evra skočila na 0,78 evra i nema ga skoro nigde. Drastično su skuplji i struja i gas. Električna energija za stan od 100 kvadrata je tako skočila sa oko 90 na čak 250 evra, dok dvomesečni račun za gas umesto prosečnih 202 sada iznosi 308 evra, što je poskupljenje od čak 50 odsto!
Zbog celokupne situacije i krize zatvorena je velika čeličana u Frijuliju kod Udina, pa je 150 radnika poslato na prinudni odmor. Italijani i dalje muku muče sa protestima kamiondžija koji prevoze hranu, jer su im troškovi goriva i dalje previsoki, iako je država ograničila cene. Pored toga, preskupa je i putarina, pa je kamionima za vožnju autoputem od Trsta do juga Italije potrebno neverovatnih 700 evra!

Foto: Informer


U Nemačkoj je najgora situacija kada je u pitanju jestivo ulje, gotovo da ga nema u prodavnicama. Ako se i pojavi u radnjama, suncokretovo ulje košta oko 2,5 evra, i to za flašu od 750 mililitara, a ne za litar.

- Procene analitičara kažu da će najviše poskupeti testenina, inače omiljena među Nemcima, i da bi njena cena mogla da se utrostruči - kaže Nikola Marković, koji radi u ovoj zemlji. Sa druge strane, u Belgiji nema praznih rafova, iako se sve više priča o nestašici suncokretovog ulja. Tamošnje stanovništvo kaže da je za Belgijance uvek važno koja je cena paketa krompirića na ulici, a oni su poskupeli 30 do 50 odsto, pa tako porcija danas košta čak 6,5 evra!

Poskupljuju hoteli

Rast cena energenata predstavlja ogromno opterećenje i za domaćinstva u Austriji. Zbog skoka cena mesečni troškovi života biće im veći za najmanje 400 evra. Visoke cene energenata povećavaju i troškove u ugostiteljstvu, pa su tako hoteli i restorani podigli cene za deset do 15 odsto.
Cene goriva na pumpama u Beču i okolini su oko tri evra za litar bezolovnog benzina ili dizela. Zato je sve više onih koji automobile ostavljaju u garažama i idu peške, ili se voze biciklom.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 2 godine

Kako je ono nama govorila Marija Terezija : Ako nema hleba jedite kolače . Kolo sreće se okreće .

MrKamenjarac

pre 2 godine

...TAKO MI JE DRAGO;TRAZICE ONI KILO BRASNA OD RUSIJE,KAO ONAJ ZVALAVI DIRTAN OD SRBIJE......

MrKamenjarac

pre 2 godine

...TAKO MI JE DRAGO;TRAZICE ONI KILO BRASNA OD RUSIJE,KAO ONAJ ZVALAVI DIRTAN OD SRBIJE......

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija