• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.03.2022

14:54

Kompanija Zdravlje AD Leskovac potpisala Ugovor o licenci sa Medicines Patent Pool za nirmatrelvir

Pexels

Društvo

Kompanija Zdravlje AD Leskovac potpisala Ugovor o licenci sa Medicines Patent Pool za nirmatrelvir

Podeli vest

Zdravlje Leskovac je jedini prizvođač lekova u Evropi koji je izabran od strane Pfizer-a da proizvodi ovaj lek

Kompanija Zdravlje AD Leskovac (Zdravlje) objavljuje potpisivanje Ugovora o licenci sa Medicines Patent Pool (MPP) za generičku verziju nirmatrelvira, inovativnog oralnog antivirusnog leka (PF-07321332) razvijenog od strane kompanije Pfizer, namenjenog lečenju bolesti kovid 19, a koji se primenjuje u kombinaciji sa niskom dozom ritonavir (PF-07321332; ritonavir). 

Ovaj Ugovor o podlicenci rezultat je Ugovora o licenci potpisanog između MPP-a i kompanije Pfizer u novembru 2021. godine kako bi se obezbedila globalna pristupačnost nirmatrelviru i ritonaviru.

U skladu sa Ugovorom, Zdravlje će imati pravo da razvija, proizvodi, snabdeva i prodaje nirmatrelvir i ritonavir u 95 zemalja sa niskim ili srednjim prihodima, što pokriva približno 53% svetske populacije.

- Rešeni smo da ovaj lek protiv COVID-19 koji spašava život učinimo dostupnim za pacijente na globalnom nivou kroz naše partnerstvo sa MPP-om u ovoj važnoj humanitarnoj misiji - rekao je Kiren Naidoo, generalni direktor Zdravlja.

- Ovaj korak je u skladu sa posvećenošću Zdravlja da unapređuje dostupnost lekova visokog kvaliteta u skladu sa Ljudskim pravom na zdravlje, a u ovom slučaju, pružanju novih alternativa za lečenje pacijenata od bolesti COVID-19.

O nirmatrelviru

PF-07321332 (nirmatrelvir) je ispitivana antivirusna terapija, inhibitor proteaze SARS-CoV-2, posebno dizajnirana za oralnu primenu tako da se može primeniti na prvi znak infekcije ili na prvu svest o izloženosti virusu, potencijalno pomažući pacijentima da izbegnu teži oblik bolesti koja može dovesti do hospitalizacije i smrti.

PF-07321332 je dizajniran tako da blokira aktivnost SARS-CoV-2-3CL proteaza, enzima koji je neophodan korona virusu za replikaciju. Istovremena primena sa niskom dozom ritonavira pomaže u usporavanju metabolizma ili razgradnje PF-07321332 kako bi ostao aktivan u telu duži vremenski period u većim koncentracijama i pomogao u borbi protiv virusa.

Kompanija Pfizer je 22. decembra 2021. godine objavila da je Američka uprava za hranu i lekove (FDA) dodelila odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) leka PAXLOVID™ (nirmatrelvir [PF-07321332] tablete i ritonavir tablete) za lečenje blage do umerene bolesti COVID-19.

Evropska komisija je 28. januara 2022. godine izdala uslovnu dozvolu za stavljanje leka u promet za lek PAXLOVID™ za lečenje bolesti COVID-19 nakom dobijanje preporuke Komiteta za humane lekove Evropske agencije za lekove (CHMP). Lek PAXLOVID™ je prva terapija bolesti COVID-19 koja se primenjuje oralno (na usta) i koja je odobrena u EU za lečenje bolesti COVID-19.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija