• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

18.03.2022

20:00

POSTOJE TRI OPCIJE AKO NAFTA PRESTANE DA DOLAZI DO NIS-A! Šta ako EU mere naprave problem Srbiji?

Društvo

POSTOJE TRI OPCIJE AKO NAFTA PRESTANE DA DOLAZI DO NIS-A! Šta ako EU mere naprave problem Srbiji?

Podeli vest

Ukoliko bi se zavrnuli ventili kroz koje nafta dolazi do NIS, pa dalje snabdeva čak 75 odsto benzinskih pumpi na našoj teritoriji, Srbija bi morala da pronalazi alternativne načine snabdevanja

Iako bi odluka Evropskog saveta o sankcijama Rusiji, kojima je obuhvaćen i ruski "Gasprom njeft", mogla bi da napravi ozbiljne probleme u snabdevanju Srbije gorivom, naši stručnjaci kažu da postoje izlazne varijante.

Ali ni za jedan od njih ne bi mogla da se organizuje dovoljno dobra logistika, te ne bi mogla u potpunosti da nadoknadi potrebe tržišta, ocenjuju sagovornici Kurira.

-Ukoliko bi zemlje EU primenjivale bilo kakvu restrikciju koja bi zaustavila naftu za NIS, nastao bi poremećaj na celom našem tržištu. Udeo goriva koji NIS isporučuje našem tržištu je ogroman i morala bi se tražiti alternativna rešenja - kaže za Kurir generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović. 

Opcija

 

Opcija je svakako dopremanje iz okruženja. Međutim, pitanje je koje količine su u tom slučaju dostupne za tako kratko vreme. Nemoguće je u potpunosti nadoknaditi ono što isporučuje NIS - napominje Mićović

 

Foto: Reuters/shutterstock

Mićović: Nemoguće je u potpunosti nadoknaditi količinu NIS-a

 

O ovom problemu govorio je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da se intenzivno razgovara o tome da Srbija bude izuzeta od odluka EU.

- Suština je u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju s "Gasprom njeftom", uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje gde su preduzeća ili rafinerije u vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze ili izvoze naftu... Nisu kaznili Ruse, nisu kaznili sebe, nego nas - poručio je nedavno Vučić i najavio da postoje tri opcije, ako dođe do te nepovoljne situacije, o kojima će obavestiti javnost - istakao je predsednik Srbije.

 

Komplikovan i skup transport

 

NIS je uvoznik,  prerađivač i distributer nafte u Srbiji. Ruska nafta do Srbije dolazi tako što je NIS transportuje do Krka, a odatle naftovodom kroz Hrvatsku do Srbije. S obzirom na to da je reč o teritoriji EU, postoji opasnost da se taj dovod zaustavi i tako spreči snabdevanje naše zemlje. Teoretski, nafta bi mogla da se tankerima dovozi preko međunarodnih voda Dunava. Druga opcija je da se transportuje do luke u Solunu, pa vozom ka Pančevu, ili do Bara u Crnoj Gori, pa vozom ka Srbiji. Sve ove varijante znatno komplikuju transport i drastično poskupljuju proizvod

 

 

Foto: Pixabay

Atanacković: Potrebna je nova logistika

 

Ozbiljan problem

 

Stručnjak za naftne derivate Nebojša Atanacković smatra da bi rigorozne mere, koje se kriju u uredbi Evropskog saveta, napravile ozbiljan problem za Srbiju.

- Nismo zemlja EU da bi se na nas odnosila tako stroga ograničenja, ali nikad se ne zna kako politički pritisci mogu da se serviraju. U prošlosti smo već doživeli velike nepravde od međunarodne zajednice, ali sada imam umereni optimizam da do toga neće doći - kaže Atanacković.

On dodaje da je NIS domaća kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, ali vlasništvo ne može biti opravdanje za isključivanje naše kompanije. NIS je suviše veliki snabdevač i naravno da bismo bili u problemu.

Prema Atanackovićevim rečima, čak 75 odsto nafte na našim pumpama dolazi iz NIS.

-Nešto bismo se sigurno snašli na drugim stranama, ali to bi zahtevalo sasvim novu logistiku, bez korišćenja postojećih naftovoda i skladišta, moralo bi cisternama. Na primer, čak i da se nekako dopremi nafta do naših luka na Dunavu, koji je međunarodna reka, teško je i odatle organizovati transport dalje, širom Srbije - objašnjava Atanacković.

 

Bonus video:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija