• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.03.2022

12:11

NISTE SIGURNI KADA JE ŠLEPANJE VOZILA DOZVOLJENO? Saznajte koja je razlika između PUTNIČKIH i TERETNIH vozila i šta Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže!

Društvo

NISTE SIGURNI KADA JE ŠLEPANJE VOZILA DOZVOLJENO? Saznajte koja je razlika između PUTNIČKIH i TERETNIH vozila i šta Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže!

Podeli vest

Kako je na informerovom portalu nedavno objavljen tekst o tehničkom pregledu automobila i onoga što treba da se nalazi u njemu za prolaz, usledilo je brdo komentara, a jedno pitanje se često postavljalo

Naime, tzv. Bojan je uputio sledeći komentar našem portalu: "Sajla za vuču je obavezna, a šlepanje zabranjeno?".

Foto: Tanjug

Šlepanje auta po novom zakonu

Baš kao i za sve ostale članove Zakona o bezbednosti saobraćaja, različita pravila važe za putnička i teretna vozila, postoji i razlika na kakvom putu je potreban šlep. Evo na koji način se ova distinkcija primenjuje u navedenim članovima. 

Član 69. objašnjava da u saobraćaju na putu motornom vozilu mogu biti pridodata dva priključna vozila, ukoliko su teretna, tj. jedino ako je reč o automobilu, tj. vozilu za prevoz lica. Na autoputu i na motoputu može biti priključeno samo jedno vozilo.

Foto: Informer

  

Vozilo za prevoz putnika (autobus, mini bus, kombi), može biti pridodato samo autobusu u javnom gradskom ili prigradskom prevozu. Dakle, ukoliko biste želeli da šlepate kombi u kome su se nalazi putnici zakon nalaže ovo pravilo.

Takođe, zakon nalaže da traktor može da vuče ostala motorna vozila, dok nijedno motorno vozilo ne može da vuče traktor.  

Pod kojim uslovima se može vršiti šlepanje vozila po novom zakonu

Kvar automobila je obično nešto što ne možemo da predvidimo, pa pre nego što pozovemo šlep službu, nekada moramo ukloniti vozilo s puta kako ne bismo ugrožavali bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. 

Evo kako to zakon definiše. 

Foto: Informer

Vučenje neispravnog vozila na autoputu i motoputu je zabranjeno. Ukoliko dođe do kvara, šlepanje je moguće do prvog isključenja sa autoputa odnosno motoputa. Važno je napomenuti da motorno vozilo može da vuče drugo vozilo samo kada ono ne može da se kreće. Zakon takođe nalaže da automobil ne može da šlepa motor, piše portal spstarbike-slepsluzba.

U zakonu jasno piše u kojim slučajevima i pod kojim uslovima je šlepanje automobila dozvoljeno.

Šta sve treba da imate u kolima da ne biste pali na tehničkom pregledu

1. Sajla (uže) za vuču

OBAVEZNA - Po propisima: „Uže ili poluga za vuču vozila, koja mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 m do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga, mora postojati, na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine“.

2. Reflektujući (svetloodbojni) prsluk

OBAVEZAN - Ako se nalazite na asfaltu (tj. na kolovozu, putu...) van svog vozila, morate da imate na sebi reflektujući prsluk.

Prsluk treba da vam bude pri ruci! Zato je bolje da ga držite u negde u kabini, na dohvat ruke, nego u prtljažniku, naročito ako je prtljažnik pun tereta, torbi, kofera...

Foto: Tanjug

Razlog je jednostavan – auto vam stane (probušena guma, kvar...), vi izađete iz auta i spremate se da počnete da ga tražite u gepeku, veća je šansa da vas neko udari zato što vas nije uočio na vreme, posebno ako je magla, pada kiša ili sneg, noću...

Takođe može da naiđe policija i da vas kazni. Stoga je bolje da možete da ga obučete dok ste još u automobilu i da tek onda izađete.

3. Sigurnosni trougao

OBAVEZAN – Kao i kad je u pitanju reflektujući prsluk, korisno je da vam i trougao bude pri ruci, kako biste mogli što pre da ga postavite.

Ukoliko ste prinuđeni ste da se zaustavite na kolovozu, naročito na nekom rizičnom mestu ili kada je loša vidljivost, prvo upalite sva četiri migavca, obucite reflektujući prsluk i postavite trougao iza auta. Trougao se postavlja:

van naselja na udaljenosti ne manjoj od 50 metara
u naselju na udaljenosti ne manjoj od 10 metara

Foto: Informer

Postoje i Zakonom određeni uslovi prema kojima se postavlja trougao, ali o tome drugom prilikom.

4. Prva pomoć

OBAVEZNA – Pre odlaska na tehnički pregled pogledajte rok trajanja prve pomoći. Rok trajanja prve pomoći može da vam proveri i policija na rutinskom pregledu. Podsetimo se da komplet prve pomoći mora da bude tip „B“, odnosno da odgovara standardu SRPS Z.B2.001.

5. Rezervni točak

OBAVEZAN, ALI NE KOD SVIH VOZILA – rezervni točak je obavezan OSIM ukoliko auto ima run-flat gume ili bilo kakvo sredstvo koje može da posluži za privremenu popravku probušene gume, kao npr. sprej ili penu u boci s pritskom, set za popravku gume, ili kako god drugačije da nazivamo set za popravku probušene gume.

Foto: Informer

Šta je ono što nije obavezno u automobilu kako biste prošli tehnički pregled

1. Dizalica

Nije obavezna - ipak, ako u nekom trenutku dođete u situaciju da morate da menjate točak, kako ćete da podignete auto?

2. Rezervne sijalice

Nisu obavezne - nekada su bile obavezne, pošto je prosečan vozač mogao da zameni većinu sijalica, a danas to kod neki automobila predstavlja nemoguću misiju.

Ipak savetujemo da ih imate u automobilu, čak i ukoliko ne umete sami da ih zamenite, pošto možete da naiđete na nekoga ko to može da uradi. Naravno da se to ne odnosi na ksenonske ili LED farove i slično.

Foto: Informer

3. Aparat za gašenje požara

Nije obavezan - iako nije obavezan, preporučuje se njegovo posedovanje, naročito ako putujete u zemlje u kojima jeste obavezan. Prema trenutno dostupnim informacijama obavezan je u Grčkoj, Bugarskoj i Mađarskoj. Informišite se detaljnije pre puta za slučaj da je došlo do promena.

4. Zimske gume

Situacija sa zimskim gumama i tehničkim pregledom nije konkretno definisana.

Podsetimo se – zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila – ALI SAMO ako su na putu sneg, led ili poledica. Morate da imate sve četiri zimske gume, ne samo na pogonskoj osovini. Šara gazećeg sloja mora biti dubine najmanje 4 milimetra.

Stoga, ako u „problematičnom“ periodu idete na tehnički, a nemate zimske gume, idite kada na putu nema snega, leda i poledice.

5. Lanci za sneg

Nisu obavezni – bez obzira na vremenske prilike u zimskom periodu, u naselju u svakom slučaju ne morate da ih imate, stoji na portalu polovnih automobila.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 2 godine

Šlepanje vozila je dozvoljeno kad god ima potrebe da se to radi. Voleo bi da vidim tog junaka, koji ce u tom momentu muke, da me zaustavi. Ako postoji problem u zakonu, pa menjacemo zakon; nije od Boga?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija