• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.03.2022

22:37

U KOVČEG SE STAVLJA GLAVA ZAKLANE KOKOŠKE! Neobični običaji u Timočkoj krajini, pored pokojnika ide I OVO, a tokom sahrana se organizuje i ORKESTAR!

Društvo

U KOVČEG SE STAVLJA GLAVA ZAKLANE KOKOŠKE! Neobični običaji u Timočkoj krajini, pored pokojnika ide I OVO, a tokom sahrana se organizuje i ORKESTAR!

Podeli vest

Na timočkim grobljima može se svašta videti. Neki od običaja više nisu prisutni, a neki se i dalje poštuju

Pojedinci svedoče da se dešavalo da kada šira porodica izgubi dva člana, tada se u kovčeg sa pokojnikom stavlja lutka ili glava zaklane kokoške, kako bi se prekinuo crni niz.

Šta još odlazi zajedno sa preminulima na onaj svet otkrio je za Kurir televiziju Zlatimir Pantić.

- Sama smrt pokojnika za sobom povlači mnoge obrede verujući da će pokojnik tako imati lagodniji život na onom svetu. Zato ga mnogo darivaju. Sve zavisi od situacije i koliko su pokojnikovi bogati. Tako da, tu ima mnogo zlata i satova, televizora u tim malim grobnim dvorcima, mobilnih telefona takođe i raznoraznih vrednih stari. To zavisi od sela do sela - ispričao je Zlatimir Pantić.

Foto: printscreen

Kaže da ima razlike u običajima kada se mladi sahranjuju od starih.

- Ima velike razlike. Mlađima se više pridaje pažnja, tu se organizuje i orkestar. Sve što je voleo za života mu se tad priređuje, za starije se manje brige vodi. Sahrana prođe onda u miru. Ranije je bilo skrnavljenje grobova, danas nema. Pogotovo ranije kada je vreme bilo siromašnije, a pokojnike sahranjivali sa zlatnim zubima i ostalim vrednim stvarima - rekao je Pantić.

Pantić je potom ispričao koji se to običaji vezuju za Timočku krajinu.

- Posebni običaj je davanje kola za mrtvaca, za zagrobni život. Organizuje se u seu velika igranka, bude plaćeni orkestar i svi prisutni dobiju darove i namenjuju se sa svećom onom ko je sahranjen. Tu prisustvuje celo selo i veruje se da sve što prime ti u kolu, da će to videti pokojnik na drugom svetu. Jeste to malo neobično, ali sad to poprimaju i druga mesta. Ulažemo dosta kako bi pokojnik imao savršeni raj - ispričao je Zlatimir, a preneo Kurir.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija