• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.03.2022

16:31

SRPSKI PASOŠ PO VREDNOSTI 70. NA SVETU! Pogledajte ko je sve na vrhu liste!

Društvo

SRPSKI PASOŠ PO VREDNOSTI 70. NA SVETU! Pogledajte ko je sve na vrhu liste!

Podeli vest

Srpski pasoš je 70. najvredniji na svetu. Na listi rangiranih država iz regiona ispred nas su Hrvatska, Bugarska i Slovenija, dok su na listi iza nas ostale Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija

Sajtu "Nomad kapitalist" prikazao je listu najvrednijih pasoša. Ovaj novi izveštaj pokazuje koji pasoš pruža vlasniku najviše slobode, odnosno sa kojim se putnim dokumentom može bez viza posetiti najviše zemalja.

Na prvom mestu nalazi se mala evropska država Luksemburg. Prvih 10 mesta na rang listi je ostalo nepromenjeno u odnosu na prošlu godinu, a razlika od pola poena između 1. Luksemburga i 2. Švedske se svodi na "jednu vizu za dodatnu zemlju".

Pasoš SAD je na sedmom mestu, uz još četiri države. Amerikanci mogu da uđu u 187 zemalja sveta.

Ruski građani mogu da uđu bez vize u 118. država i njihov pasoš je na 48. mestu, a najslabije rangirani je avganistanski, koji ima slobodan ulaz u 26 zemalja.

Japan je ove godine na 22. mestu, iako je godinama bio na vrhu liste i gotovo svake godine napreduju iz ugla broja zemalja u koje mogu bez vize. Tako su 2018. dobili bezvizni pristup Mjanmar, tada su imali mogućnost da bez viza ili sa vizom koju dobijaju po dolasku, obiđu 190 država, a danas je to 193.

Singapur je takođe na visokoj poziciji, ove godine zauzeo je 10. mesto.

Na samom dnu liste godinama su Irak i Avganistan i Pakistan sa pristupom u svega tridesetak zemalja, piše Blic.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija