• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.03.2022

08:38

KANCER DEBELOG CREVA U SRBIJI MEĐU VODEĆIM UZROCIMA SMRTI! Ovo je razlog!

Freepik.com

Društvo

KANCER DEBELOG CREVA U SRBIJI MEĐU VODEĆIM UZROCIMA SMRTI! Ovo je razlog!

Podeli vest

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) posvetilo je skulpturu borbi desetine hiljada pacijenata koji su se u protekloj deceniji borili sa ovom bolešću, a ujedno je obeležen napredak u lečenju koji je ostvaren ove godine u našoj zemlji

Danas je na Trgu republike u Beogradu, povodom obeležavanja meseca marta koji je u celom svetu posvećen borbi protiv raka debelog creva svečano otkrivena umetnička skulptura “Momenat” umetnika Nikole Pršendića.

Foto: Shutterstock

Skulptura predstavlja momenat u kome dolazi do sukoba između zdravog organizma i stranog tela.

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) posvetilo je skulpturu borbi desetine hiljada pacijenata koji su se u protekloj deceniji borili sa ovom bolešću, a ujedno je obeležen napredak u lečenju koji je ostvaren ove godine u našoj zemlji.

- Ono što je veoma važno je, da je ove godine u Srbiji, uvedena ciljana terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva, što je Srbiju izjednačilo sa standardom lečenja u Evropi. Zahvaljujemo RFZO-u, ali i svima koji svakodnevno rade da se život i lečenje pacijenata neometano odvija, kolegama lekarima, medicinskim sestrama, članovima porodica pacijenata i starateljima čiji su rad i posvećenost često nedovoljno vidljivi u društvu. Zato i ovu skulpturu danas posvećujemo pacijentima, ali i podsećanju da stalan napredak u lečenju i svest o prevenciji uvek budu naš prioritet - izjavila je dr Marija Ristić medikalni onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Foto: Pixabay

Tekst potpisa

- U Srbiji, rak debelog creva drugi je vodeći uzrok umiranja među malignitetima, a svake godine oboli više od 4.500 ljudi. Približno 25 odsto pacijenata već prilikom postavljanja dijagnoze ima metastatsku bolest, koja očekivano ima najlošiju prognozu. U Srbiji se rak debelog creva kasno otkriva i to je jedan od razloga zašto je mortalitet za 20 - 30 odsto viši nego u razvijenim zemljama Evrope - izjavio je dr Feđa Đorđević, onkolog Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

Foto: Ilustracija/Informer DN

- Skulptura predstavlja možda prvi susret organizma, za sada čistog i još uvek potpuno zdravog, sa nekakvom rđom, koja predstavlja, kako mi to nazivamo, bolest. Ona je takođe pravilnog oblika, zato što i bolest ima neka svoja pravila, koja su suprotna našim. Tako da je ovo početak jednog sukoba. Zdrav organizam protiv stranog tela ili ovde prikazane rđe. Materijali su namerno osetljivi, to je metal koji vremenm rđa. Rđu smo takođe zaštitili, da sporije napreduje, ali ce vremenom početi da napreduje. Ideja je da pratimo dešavanja na skulpturi, čak i da je ostavimo da zarđa, za 30, 40 godina i to će imati jasnu poruku, da ako se ne kontrolišemo, zarđaćemo u potpunosti. Zato smo je napravili, da se ogledamo u njoj i pokušamo da reagujemo u baš ovom prvom momentu, koji je prikazan na skulpturi. Na samom početku - izjavio je Nikola Pršendić, umetnik i autor skulpture Momenat.

Foto: Tanjug

U okviru kampanje 4.000 života osim postavljanja skulpture, neke znamenosti Beograda, poput Avalskog tornja, biće obojene u plavo, koja je simbol borbe za pacijente koji se bore sa rakom debelog creva.

Preporuka da svako ko ima više od 50 godina poseti svog lekara i prema potrebi uradi kontrolne testove, prenosi 24sedam.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija