• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

30.03.2022

21:26

OD PETKA U TRGOVINAMA MESO SA OZNAKOM ''PROIZVEDENO U SRBIJI''! GARANCIJA KVALITETA, A CENE...

zastitnik potrosaca

Društvo

OD PETKA U TRGOVINAMA MESO SA OZNAKOM ''PROIZVEDENO U SRBIJI''! GARANCIJA KVALITETA, A CENE...

Podeli vest

Meso i proizvodi u kojima je najmanje 50 procenata mesa domaćeg porekla u svim trgovinama u Srbiji od petka 1. aprila nosiće oznaku „Proizvedeno u Srbiji“, najavio je danas šef Odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta poljoprivrenih proizvoda i organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva Branislav Raketić

Meso i proizvodi u kojima je najmanje 50 procenata mesa domaćeg porekla u svim trgovinama u Srbiji od petka 1. aprila nosiće oznaku „Proizvedeno u Srbiji“, najavio je danas šef Odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta poljoprivrenih proizvoda i organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva Branislav Raketić.

Jedna od najbitnijih informacija za potrošače, pored cene i roka trajanja, je informacija o poreklu, koja će biti obeležena na najjednostavniji način, bez menjanja ambalaže.

-Obaveza proizvođača mesa i mesnih prerađevina je da prodavcu dostavi izjavu, kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima i da moze da se obeleži grafičkom oznakom „Proizvedeno u Srbiji“, a  prodavac to jasno mora da istakne na mestu gde se prodaju ti proizvodi u njegovom objektu ili u vitrinama u kojima su izloženi- rekao je Raketić za Tanjug.

 

Foto: zastitnik potrosaca

Potrošači će biti sigurni u kvalitet domaćeg mesa

 

Cene će ostati iste

On tvrdi da ove novina neće ni na koji način uticati na rast cena mesa i prerađevina, jer obeležavanje ne izaziva nikakve dodatne troškove u procesu proizvodnje, već će samo uticati na bolju prodaju takvih namirnica.

Na pitanje kako će potrošači biti sigurni da je meso sa domaćih farmi, Raketić je odgovorio da to nije teško.

Prema Raketićevim rečima, potrošači će biti sigurni da je meseo sa domaćih farmi tako što će ga kontrolisati Uprava za veterinu, odnosno veterinarska inspekcija.

-Mislim da naši proizvođači moraju biti svesni da je ta izjava dokaziva i da će biti predmet kontrole -rekao je Raketić.

Naglasio je da ova odluka treba da pomogne ne samo potrošačima, već i domaćim proizvođačima stočne hrane, mesa, mesnih proizvoda i klaničnoj industriji.

 

Foto: zastitnik potrosaca

Treba kupovati robu domaćeg porekla

 

Zakon protiv GMO

Raketić je podsetio da Srbija ima zakon protiv genetski modifikovanih organizama (GMO) koji izričito zabranjuje promet stočne hrane koja sadrži GMO, kao i takvog mesa i hrane za ljude.

-Naši proizvođači se toga pridržavaju, što je veoma bitno za krajnje potrošače. Drugo, meso bilo kao sveže bilo kao prerađevine nije prešlo ‘mnogo kilometara’, tako da je to jedna informacija koja je jako bitna - naveo je Raketić.

Raketić ističe da ni činjenica da se radi o domaćem mesu dobrog kvaliteta ne bi trebalo da utiče na poskupljenje takve hrane po uzoru na organske proizvode.

-Ovde želimo da istaknemo to što je naše, jer mislim da možemo s tim da se pohvalimo i moramo raditi na podizanju lokal patriotizma, da kupujemo robu domaćeg porekla. To je vrlo izraženo i kod članica EU u Italiji i Francuskoj, pa zašto ne bi tako bilo i kod nas. Da dajemo prednost domaćim proizvodima - zaključio je Raketić.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija