• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.04.2022

11:52

KAŠLJETE VEĆ DANIMA A NIJE NI GRIP, NI KORONA?! Pulmolog objašnjava šta da uradite ako traje duže od TRI NEDELJE!

prinstcreen

Društvo

KAŠLJETE VEĆ DANIMA A NIJE NI GRIP, NI KORONA?! Pulmolog objašnjava šta da uradite ako traje duže od TRI NEDELJE!

Podeli vest

Određeni broj ljudi u ovom periodu javlja se lekaru zbog suvog i nadražajnog kašlja koji u proseku traje mesec dana

S obzirom da smo još u epidemiji koronavirusa, a ujedno su počele i alergije, odgovor je jasan odakle i napadni kašalj.

Osim pomenutih, postoji niz drugih razloga za kašalj, a jedan od njih je i postkovid koji se može javiti kao simptom nakon preležane korone. Tu je svakako astma, prašina, suv vazduh, ali ne treba zaboraviti i na maligna oboljenja, te se savetuje provera.

Foto: Shutterstock

Direktor Klinike za pulmologiju UKCS, dr Mihailo Stjepanović u razgovoru za Blic objašnjava da svaki kašalj koji traje u nekom određenom periodu treba ispitati.

- Mnoge bolesti mogu biti uzrok kašlja. Svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje zahteva ozbiljno pulmološko ispitivanje, pre svega radi isključivanja maligne bolesti. Ako pričamo o sezoni, sada se kašlje zbog alergija, krenuli su alergeni koji su u vazduhu, kreće cvetanje, te izazivaju suvi nadražajni kašalj. Sada se dosta pacijenata javlja u pulmološku službu upravo zbog suvog tog nadražajnog kašlja i razlog je uglavnom alergijske prirode.

Ali neovisno o toga, svaki kašalj koji traje treba detaljno ispitati. Takođe kašalj je često i posledica preležane korone. Zato, ponavljam ne može ništa bez pregleda, treba ispitati pacijenta u smislu pulmološke obrade, uraditi testove plućne funkcije, laboratoriju, osnovni snimak pluća i ukoliko je potrebno i skener pluća, objašnjava dr Stjepanović.

Foto: Shutterstock

Simptomi raka pluća

Najčešći simptomi raka pluća su uporan kašalj, iskašljavanje sukrvičavog ispljuvka, bol u grudima koji se javlja prilikom kašlja ili tokom dubokog disanja. Takođe jedan od simptoma može biti i otežano disanje, kao i upala pluća koja ne prolazi ni nakon terapije, ili se često javljaju upale na jednom mestu. Takođe, kao simptomi mogu se javiti i gubitak apetita i telesne težine.

Ipak, svi ovi simptomi mogu biti razlog i drugih oboljenja koja nisu u vezi sa karcionomom, te se u svakom slučaju savetuje javljanje lekaru i konkretna detaljna provera kako bi se utvrdio tačan uzrok napadnog kašlja.

Tuberkuloza

Uporan kašalj, iskašljavanje, gubitak telesne težine, malaksalost, svi ovi simptomi ukazuju na mnoge virusne infekcije, kao i na plućnu bolest. Međutim, iako zaboravljena zbog visoke stope prokuženosti, ipak ima onih, koji obole i od tuberkuloze, ali srećom taj broj je nizak.

Foto: Shutterstock

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis, odnosno bacil tuberkuloze, te se bolest najčešće manifestuje na plućima, ali svakako može zahvatiti i druge organe, poput mozga, bubrega, creva, jajnike… Prenosi se putem čestica koje bolesnik iskašljava, s tim što sama zaraza ne znači i bolest, jer se svega 10 odsto inficiranih razboli od aktivne tuberkuloze.

- Simptomi su kašalj, uglavnom sa iskašljavanjem, gubitak apetita i telesne težine, temperatura između 37 i 38, opšta slabost, malaksalost uz telesno propadanje. Jedan od simptoma je i iskašljavanje krvi, ali i ne mora da znači, jer se taj simptom javlja i kod drugih bolesti kao što je rak pluća. Ali svakako, svako iskašljavanje krvi je hitno stanje koje potrebno adekvatno lečiti - objašnjava dr Stjepanović, piše Blic.

U svetu od tuberkuloze umre 1, 4 miliona ljudi, a od tog broja 90 odsto obolelih su odrasli. Srbija spada među zemlje koji imaju nisku stopu obolelih od tuberkuloze, dok u Evropi najvišu imaju Rumunija, Rusija, Bugarska i Bosna i Hercegovina.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija