• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/toppress

18.04.2022

13:31

OVA BILJKA JE PRAVO BLAGO NAŠIH ŠUMA! Prepuna je vitimina i preporučljivo je da se konzumira svaki dan! (FOTO)

Toppress

Društvo

OVA BILJKA JE PRAVO BLAGO NAŠIH ŠUMA! Prepuna je vitimina i preporučljivo je da se konzumira svaki dan! (FOTO)

Podeli vest

Sremuš ili kako ga mnogi nazivaju medveđi luk – divlji luk je samonikla vrsta iz porodice lukova i smatra se jednom od lekovitijih

Prema nekim istraživanjima ova biljka svrstana je u 12 najlekovitijih i zaštićena je u Evropi.  Ima veliku hranljivu vrednost, naročito u prvim mesecima proleća, pa se prepričava od davnina da upravo ovu biljku medved prvo jede nakon zimskog sna.

Zbog brojnih benefita koje ova biljka ima, često je viđen na trpezama u prolećnim mesecima. Jedina mana sremušu je što se ne može sačuvati i konzervirati za duži vremenski period, ali domišljate domaćice iz Topolskih sela dosetile su se nekih recepata kako bi njegovu konzumaciju produžile bar za nekoliko meseci.

Foto: Toppress

- Sremuš je posebna biljka, veoma lekovita, ali uz bilo kakvu obradu gubi sva delotvorna dejstva, zbog toga sam ja došla na ideju da ukiselim sremuš. Kao takav ne gubi nikakva svojstva a sastav je kao i za ostalu turšiju, voda, so, sirće, umesto šećera bagremov med i ne ide pasterizacija već odmah zatvaranje. Postoje namazi ili pesto i mogu se konzumirati oko šest meseci, čuvanje na hladnim, tu se dodaje  himalajska so,  maslinovo ulje i jabukovo sirće. Takođe se prave razne vrste tinktura u komovim rakijama, te tinkture su i najdelotvornije jer se najveći koncentrat sremuša zadrži u toj tečnosti - kaže za TopPres Ana Nikodijević i dodaje da je sremuš pravo blago za naš organizam, posle zime i obilnije ishrane.

Foto: Toppress

Ana u svojoj kuhinji

- Čisti krvne sudove, detoks creva, čisti krvni sistem, snižava krvni pritisak i holesterol u krvi. Preporučljivo je da se konzumira svaki dan, najednostavnije kao salata, par kapi sirćeta i maslinovog ulja nekoliko sati da odstoji i uz brojna glavna jela je veoma ukusan - ističe Nikodijević.

Mladi, prolećni listovi bogati su vitaminom C i karotinom, dok su lukovice  znatno siromašnije od listova. Od aktivnih materija sadrži aliin i malo etarskog ulja.  U našem narodu postoji uverenje da nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš. Ima jako dejstvo na crevne parazite, sprečava infekcijske upale sluzokože creva i odbrana je od gripa i groznice.

Pored delovanja na crevni, sremuš povoljno deluje i na kardiovaskularni sistem sprečava aterosklerozu i otklanja nesanicu i nesvesticu. Primenjuje se kod smetnji u varenju hrane i gubljenja apetita.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija