• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

19.04.2022

11:58

NE IGNORIŠITE POJAVU HERPESA! Doktor objašnjava šta znače ranice na usnama i koje nalaze OBAVEZNO treba uraditi!

Društvo

NE IGNORIŠITE POJAVU HERPESA! Doktor objašnjava šta znače ranice na usnama i koje nalaze OBAVEZNO treba uraditi!

Podeli vest

Ukoliko primetite herpes na usnama to je znak da vam je pao imunitet, a dr Branko Joković objašnjava kada se zbog ranice treba javiti doktoru

Pojava ranice na usnama pouzdan je znak da vam je opao imunitet. Zato je savet da, ukoliko se javi ovaj problem, a naročito ako se ponavlja, uradite analizu krvne slike.

Doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara, kaže da se pacijentima kod kojih se ovo povremeno dešava savetuje da urade osnovne biohemijske analize:

- Dakle, osim uvida u stanje krvne slike, visine šećera i masnoća u krvi, osnovne analize trebalo bi da uključe i proveru CRP. To je važan marker koji pokazuje da li postoji neko zapaljenje u organizmu.

Foto: Informer

Žena rukama prekriva usta

Kako se prenosi herpes

Herpes se može preneti ljuljenjem, dodirom i intimnim odnosom. Može se preneti preko pljuvačke, kašljanjem ili kijanjem inficirane osobe. Kratak kontakt kože na kožu je sve što je potrebno da se virus proširi ili prenese.

Prenosi se sa jednog partnera na drugog i od jednog dela tela na drugo. 

Može da bude znak ozbiljno narušenog zdravlja

Kod pacijenata kod kojih se ova infekcija, uzrokovana virusom iz grupe herpesa, često pojavljuje, pristup je drugačiji.

- Pojava herpesa na usnama može da bude znak ozbiljno narušenog zdravlja - kaže dr Joković. - U tom slučaju pacijenta upućujemo imunologu ili infektologu na dalja ispitivanja. Jer, tada može da bude reč i o HIV infekciji, ali i nekim drugim oboljenjima.

Kako se leči herpes

Dr Joković kaže da se uporno pojavljivanje ranice na usnama leči preventivnom upotrebom antivirusnih lekova:

- Od ovog zdravstenog problema često pate i pacijenti na imunosupresivnoj terapiji, a često je i kod osoba na hemoterapiji - kaže dr Joković.

Herpes na usnama najbolje je lečiti antivirusniom kremom kada se ispolje prvi znaci njegove pojave, poput peckanja i svraba. Ranicu na usnama uspešno saniraju i stomatolozi primenom lasera.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tina

pre 2 godine

za ovo su medicinske gljive zakon, ojacas imunitet i herpesa nema cak i kada je sres na max!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija