• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

20.04.2022

11:21

BITNA VEST ZA RADNIKE U SRBIJI! Stari odmor može da se iskoristi i u 2023. godini!

Društvo

BITNA VEST ZA RADNIKE U SRBIJI! Stari odmor može da se iskoristi i u 2023. godini!

Podeli vest

Oni koji nisu iskoristili sve dane godišnjeg odmora za 2021. imaju priliku da započnu i iskoriste te dane u toku ove, a u nekim situacijama i do sredine 2023. godine

Ovu preporuku donela je Vlada Srbije i uputila je poslodavcima kako bi se radnicima izašlo u susret jer zbog obima posla, pandemije, odsustvovanja s radnog mesta usled oboljenja od ove zarazne bolesti ili izolacije, veliki deo zaposlenih nije uspeo da iskoristi godišnji odmor koji im po zakonu pripada.

Pravilo ne važi za sve

To, međutim, neće biti pravilo koje će automatski važiti za sve, jer je reč samo o preporuci, prevashodno namenjenoj zaposlenima koji nisu iskoristili odmor za 2021. ili prvi deo do kraja prošle godine. U onim firmama u kojima nisu u mogućnosti da to sprovedu, radnicima mogu da barem obezbede da prvi deo odmora u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno iskoriste zaključno sa 31. decembrom 2022, a preostali deo zaključno sa 30. junom 2023.

Predstavnici sindikata smatraju da je ovaj predlog države dobar i naglašavaju da Vlada nema mogućnost da donese odluku kojom bi se naložilo svima da zaposlenima daju šansu da iskoriste svoj godišnji odmor. Problem je često u manjem broju radnika, posebno u fabrikama, što može da bude prepreka za poštovanje preporuke.

Foto: pixabay.com

Po zakonu odmor ne može da prodane

- Po zakonu radniku ne može da propadne ni dan odmora, a ne postoji ni mogućnost da se neiskorišćeni dani plate .Naknadni odlazak na odmor mora da zaživi svuda gde su radnici sindikalno organizovani. Pravo na odmor je neotuđivo pravo zaposlenog. Možda ne može odjednom, ali po nekoliko dana svakako treba izaći u susret radnicima - kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, pišu Novosti.

Kompromisno rešenje za poslodavce

Za poslodavce je, međutim, ovo kompromisno rešenje budući da po zakonu on nema prava da radniku novčano nadoknadi neiskorišćene dane godišnjeg odmora. Naknada zarade za vreme korišćenja odmora utvrđuje se u skladu sa Zakonom o radu, u visini prosečne plate u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.

Radnicima koji odsustvuju s rada zbog bolesti garantuje se isplata naknade zarade u visini 60 odsto prosečne plate u prethodnih 12 meseci, s tim da ta naknada ne može biti manja od minimalca. S druge strane, u vreme godišnjeg odmora zaposleni dobija zaradu u visini prosečne u prethodnih godinu dana.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija