• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rina.rs

20.04.2022

22:27

MLADI SRBI SU 'ODLEPILI' ZA OVIM DREVNIM SPORTOM! ZA NAŠE VITEZOVE JE BIO MERILO SNAGE, bez njega nisu mogli ni antički Rimljani, Grci, Egipćani...

pixabay.com

Društvo

MLADI SRBI SU 'ODLEPILI' ZA OVIM DREVNIM SPORTOM! ZA NAŠE VITEZOVE JE BIO MERILO SNAGE, bez njega nisu mogli ni antički Rimljani, Grci, Egipćani...

Podeli vest

Sportsko obaranje ruku sve je popularnija sportska disciplina u Prijepolju i okolini, a i u celoj Srbiji. Sve više mladih teži da odmeri snagu levice ili desnice sa protivnikom vraćajući se tako starom narodnom izazovu, starom koliko i sam ljudski rod.

Predsednik kluba za sportsko obaranje ruku iz Prijepolja Srđan Nestorović kaže za RINU da je u tom gradu desetak momaka koji se aktivno takmiče, učestvuju na reprezentativnim takmičenjima i bore da budu u konkurenciji za izlazak i na međunarodnu scenu.

 - Uglavnom su u pitanju mlađi momci, od 18 do 22 godine, a tražnja za ovim sportom sve je veća- kaže Nestorović.

On dodaje da se trude da popularišu sport koji je veoma zanimljiv i ponekad neizvestan bez obzira što se ne čini uvek tako na prvi pogled.

 - Svašta se može očekivati. Nekada favorita dočeka na spavanju neko ko je potcenjen i dođe do obaranja ruke za najmanji delić sekunde i iznenada, a nekada meč traje i par minuta. Nerešenog nema! Momci ne odustaju, izgaraju maksimalno i jedan uvek mora da pobedi - napominje on.

Upitan da li momci koji se takmiče imaju iskustva u drugim sportovima ili ih uporedo aktivno treniraju, Nestorović odgovara da svi u tom klubu u Prijepolju isključivo rade teške fizičke poslove, na gaterima i mašinama i da nijedan ne ide na druge sportove, samo na sportsko obaranje ruku.

Naglašava da su u zabludi oni koji misle da "vežbanje u teretani" doprinosi jačini ruke.

- Ponekad me pitaju da li vežbanje u teretani poboljšava performanse itd. Sigurno da je dobro vežbati, ali verujte da naš nijedan ne ide u teretanu. U pitanju je prirodna jačina ruke i težina fizičkih poslova koji se obavljaju. Naši rade po gaterima - izričit je Nestorović.

Foto: printskrin

Reprezentaciju Srbije u ovom sportu očekuje Evropsko prvenstvo u Rumuniji u maju, a svoja očekivanja izneo je  i predsednik Saveza Srbije za sportsko obaranje ruku Nenad Smiljković.

- Imaamo najveća očekivanja i nadu da ćemo se uključiti u borbu za medalje. Reprezentativci koji su nedavno osvojili prva mesta na državnom prvenstvu u Vrnjačkoj Banji su ti koji će nas predstavljati. Najveće nade polažemo na Ivana Veselića iz Valjeva, apsolutnog šampiona Srbije i levom i desnom rukom. On je u kategoriji seniori do 110 kilograma - kazao je Smiljković.

Veselić inače nastupa za klub "Car Dušan Silni" iz Šapca, a prvenstvo Evrope je od 7. do 15. maja u glavnom gradu Rumunije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija