• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra

20.04.2022

19:26

OVO JE OPASNIJE I OD NATO BOMBI I 300 GODINA POD TURCIMA... ZAPAD NAMEĆE "SVOJE VIĐENJE" SRPSKE ISTORIJE! Ovo ne sme proći, ni po koju cenu...

Društvo

OVO JE OPASNIJE I OD NATO BOMBI I 300 GODINA POD TURCIMA... ZAPAD NAMEĆE "SVOJE VIĐENJE" SRPSKE ISTORIJE! Ovo ne sme proći, ni po koju cenu...

Podeli vest

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković smatra da mnoge stvari ukazuju na usredsređen napor najuticajnijih zapadnih zemalja da nametnu svoje viđenje istorije srpskog naroda.

Ković je na današnjoj tribini „Rat u Ukrajini - šta znači srpska neutralnost" rekao da na to, prije svega, upućuje revizija istorije Srba u zapadnim medijima i stručnoj literaturi.

On je ukazao da je i u optužnicama Haškog tribunala vidljivo često upuštanje u analize istorije srpskog naroda i navode o njegovoj istorijskoj odgovornosti.

Ković je naveo da se trend nametanja istorije ogleda i u umanjivanju broja srpskih žrtava i relativizaciji odgovornosti za zločine u dva svjetska rata, u zabrani javnog dijaloga o istoriji srpskog naroda i u sudskom nametanju „istina" o istoriji odbrambeno-otadžbinskog rata od „kolonijalne NATO uprave".

On smatra da je cilj da se istorija upotrijebi kao sredstvo opravdanja osvajačkih ambicija i izgradnje novih, poželjnih identiteta kojima bi bili ukinuti postojanje i sjećanja srpskog naroda.

- Ti procesi najbolje se vide u identitetskoj politici zapadnih velikih sila u BiH, od vremena austrougarske okupacije, preko njemačke okupacije u dva svjetska rata i Titove diktature, do današnje NATO okupacije - naveo je Ković.

MILANOVIĆ IZGUBIO ŽIVCE: Taj prljavi Plenković je udbaški naslednik i on sada ovo govori... Pa to je moralna katastrofa!

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da se veoma slični, istovremeni procesi mogu uočiti u interpetacijama istorije Ukrajine i u identitetskoj politici velikih zapadnih sila prema toj zemlji.

- Tamo se na ovaj način poništava pamćenje, pa i samo postojanje ruskog naroda. I tu je cilj asimilacija i uništenje kako bi se olakšalo političko i vojno pokoravanje. Čak su i korijeni ovih nastojanja veoma slični - ocijenio je Ković.

Foto: Beta/Fotoilustracija

On smatra da u aktuelnim svjetskim dešavanjima Srbi trebaju da sačekaju i da ne žure, ali i da nikako ne popuštaju kada je riječ o nacionalnim interesima.

MILANOVIĆ JE RUSKI AGENT! HDZ udario na hrvatskog predsednika!

- Treba se ponašati realpolitički. Naš interes je opstanak celog Kosova i Metohije, opstanak Republike Srpske u njenim dejtonskim kapacitetima, kao i opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori. O svemu može da se priča, ali o ovome se pregovarati ne može - istakao je Ković.

Naučni savjetnik Instituta za političke studije Milomir Stepić smatra da srpski narod zbog svoje budućnosti mora ispravno da se opredijeli u sadašnjem delikatnom istorijskom trenutku.

- Srpski činilac ne bi smio da pogriješi i, radi neizvesnog „evropskog puta", zauzme prozapadnu, odnosno antirusku stranu. Visoku cijenu najprije bi platila Republika Srpska - ocijenio je Stepić.

On je ukazao da je vojnom intervencijom u Ukrajini Rusija pokazala da je imperija i da njen cilj neće biti samo parcijalan, regionalni, već sveobuhvatan i globalni, a to je potiskivanje SAD kao dosadašnjeg hegemona iz Evroazije i redefinisanje geopolitičkog sistema.

- Ako Rusija postigne uspjeh, logično je da se „efekat domina" osjeti i na Balkanu - rekao je Stepić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SKANDAL

pre 2 godine

Gledam na hrvatskoj Tv kako pokazuju turističku atrakciju u Zagrebu pored Sabora, neku izmišljenu Kravat pukovniju sa kravatama ALI IMAJU SRPSKI POKLIČ: Za krst časni i slobodu zlatnu....KO JE TU LUD!

Milan

pre 2 godine

A Kosovo, što se predsednik naš utihnuo. Ni reč da zucne. Da ustajemo kao narod ili da ćutimo kao naš predsednik i gutamo žabe kako on to kaže.

Čobanin Čobanović

pre 2 godine

Od 2012 imali su vremena da se promene.Nažalost počeli su po starom.Gledajte šta će biti u narednim mesecima i ne plašite se.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija