• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

26.04.2022

12:14

ZA PRVI MAJ U GRČKU SAMO SA ZAŠTITNOM MASKOM! Evo, šta je potrebno da ZNATE o važećim PRAVILIMA...

Društvo

ZA PRVI MAJ U GRČKU SAMO SA ZAŠTITNOM MASKOM! Evo, šta je potrebno da ZNATE o važećim PRAVILIMA...

Podeli vest

Za prvomajske praznike u Grčkoj biće potrebne samo maske, koje neće biti obavezne od 1.juna

Ministarstvo zdravlja Grčke najavilo je da će kovid-propusnice i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima biti ukinuti sve do 1. septembra, kao i da nošenje zaštitnih maski neće biti obavezno u zatvorenim prostorima od 1. juna.

Turisti iz Srbije, koji su uskršnje praznike proveli u Grčkoj, bili su zaustavljeni na vratima pojedinih tržnih centara i prodavnica, jer digitalni zeleni sertifikati iz nekog razloga nisu mogli da se očitaju. Bez obzira na to što su dvojezični, ne poklapaju se sa očitavanjem grčkih kodova, zbog čega su naši državljani zaustavljani na ulazu.

Foto: Shutterstock

Čim se ustane od stola u Grčkoj ponovo se stavlja maska

U pojedinim radnjama u kojima sertifikat nije "prolazio", obezbeđenje je tražilo pasoš na uvid, zatim da fotokopiraju prvu stranu sa slikom, pa tek onda da puste kupca u prodavnicu. U pojedinim slučajevima redari su samo proveravali da li se lični podaci poklapaju sa kovid-propusnicom ili kada je primljena druga doza vakcine.

-Čudno, jer na Aerodromu niko ništa ne traži, niti pita da li imamo sertifikat - kaže Kristina M. koja se nedavno vratila iz grčke prestonice. - U prodavnice, međutim, nismo mogli da uđemo dok ne pokažemo pasoš, jer kodovi na sertifikatima nisu mogli da se očitaju.

Trajni digitalni sertifikat

Za ulazak turista u Grčku više nije obavezan ni PLF formular, to jest popunjavanje (Passenger Locator Form) prijave koja je bila obavezna. Takođe, ukoliko je neko primio sve tri doze vakcine protiv kovida, EU digitalni sertifikat za Grčku traje neograničeno i biće važeći i nakon vraćanja mera 1. septembra.

Slična situacija je i u restoranima i kafićima gde je ulazak bio dozvoljen samo sa kovid-pasošem i maskom, koja može da se skine tek pošto gosti sednu za sto. Svako ustajanje od stola podrazumeva da se maska ponovo stavi.

Isto pravilo je i u hotelima, bez maske se ne prolazi holom, a ona se može skinuti samo dok se sedi u restoranu ili baru. Maske i kovid-pasoši nisu bili potrebni samo ako se sedi u baštama kafića ili restorana.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija