• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.05.2022

19:29

"OH, TE CRNOGORKE, KOLIKO SU SAMO ZLA NANELE RUSIJI"... O njihovim OKULTNIM radnjama i vezi sa RASPUĆINOM brujala je EVROPA! Kćeri kralja Nikole, a imao ih je sedam, bile su...

Društvo

"OH, TE CRNOGORKE, KOLIKO SU SAMO ZLA NANELE RUSIJI"... O njihovim OKULTNIM radnjama i vezi sa RASPUĆINOM brujala je EVROPA! Kćeri kralja Nikole, a imao ih je sedam, bile su...

Podeli vest

„Oh, te Crnogorke, koliko su samo zla nanele Rusiji… da bi se nabrojala sva njihova zla, treba napisati čitavu knjigu“, zapisao je svojevremeno čuveni ruski ministar finansija, grof Vite. Da li su kćeri kralja Nikole donele prokletstvo evropskim monarhijama?

Velika kneginja Milica i kneginja Anastasija -Stana, ćerke kralja Nikole Petrovića, obeležile su život ruskog dvora do Oktobarske revolucije. Njihova imena vezana su i za mnogobrojne mistične i okultne radnje. Njihovim zauzimanjem, u carsku porodicu dovedena je jedna od najkontroverznijih licnosti ruske istorije - Raspućin. 

Tast Evrope

Kralj Nikola imao je 9 ćerki i u svoje vreme bio je prozvan tastom Evrope. Dame koje su upamćene kao „najmoćnije oružje u očevoj diplomatiji“, išle su ispred svog vremena, što je često izazivalo negodovanje patrijarhalne sredine. Postoji verovanje da je kralj planirao da sagradi manastir na usamljenom ostrvu Vranjina na Skadarskom jezeru, kako bi njegove kćerke život provele kao monahinje, ali ubrzo je odustao od te zamisli i poslao Zorku, Milicu, Stanu, Mariju i Jelenu u licej u Smoljnom u Rusiji.

Foto: Vikipedija

Kralj Nikola i kraljica Milena

Ubrzo su njegove kćeri počele da se udaju za plemiće i vladare ondašnje Evrope. Međutim, nijedna od njih nije donela sreću novoj otadzbini. Pad evropskih monarhija nakon njihove vladavine,ostao je njihov zaštitni znak.

Zorka Karađorđević - inspiracija za lik Skarlet O Hare

Podsetimo samo da je najstarija Zorka bila udata za kneza, potonjeg srpskog kralja Petra I Karadjordjevića, kojem je rodila troje dece -  prinčeve Đorđa i Aleksandra Karađorđevića (kralja Jugoslavije) i princezu Jelenu. Bila je veoma ambiciozna, želela je da vidi sebe i muža na srpskom prestolu, ali je on postao kralj tek 13 godina nakon njene prerane smrti. Pretpostavlja se da je pad niz stepenice bio koban za nju. 

Mnogobrojni istoričari tvrde da je njena smrt bila inspiracija za nekoliko scena čuvenog holivudskog hita "Prohujalo sa vihorom". Naime, priču o udarcu i padu niz stepenice, posle koje je usledila smrt, Viktor Fleming  čuo je  dok je  putovao po Evropi kao pratilac predsednika SAD Vilsona tokom Prvog svetskog rata. Na detaljima ovog  potresnog događaja  kasnije je  izgradio pricu o Skarlet O'Hari.

Foto: Printscreen You Tube

Knjeginja Zorka Karađorđević - inspiracija za Skarlet O Haru

Jelena Savojska - poslednja italijanska kraljica

Za naklonost princeze Jelene u to vreme borili su se mnogi evropski plemići, vrlo često i u dvobojima. Najveći skandal za Crnogorce bio je kada je Jelena prešla u katolicku veru da bi se udala za italijanskog prestolonaslednika Vitorija Emanuela III od Savoje.

Majka joj nikad nije oprostila promenu vere, a jedan od kamena spoticanja za sklapanje braka izmedu Jelene i Vitorija bila je i njena visina. Italijanski prestolonaslednik je bio visok 153 centimetara dok ga je kršna Crnogorka premašivala za citava 24 centimetara. Pricalo se da je na vencanju princ stajao na hoklici ne bi li "stigao" Jelenu.

Lov i ribolov bili su njena strast. Zabeleženo je da su Jelena i njen muž, oboje lovci, pobili 50 irvasa, šest foka, polarnu lisicu i oko 1.000 ptica. I pored toga uradila je mnogo za svoju  otadzbinu i italijanski narod. Ostalo je zabeleženo da je "trošila" previše novca na siromašne.

Posle propasti fašizma Jelenin suprug abdicirao je u korist sina Umberta Drugog, u nadi da će Italijani na referendumu podržati ostanak monarhije, što se nije dogodilo i supružnici su ubrzo napustili zemlju. Kraljica Jelena umrla je u izgnanstvu i siromaštvu u Francuskoj. U grob je nisu ispratili Crnogorci i Italijani, vec 5.000 Francuza koji su je neizmerno voleli i poštovali.

Foto: Printscreen You Tube

Jelena Savojska - poslednja italijanska kraljica

 

Foto:  

Milica i Anastasija Romanov - o jadu zabavile ruski dvor

Milica i Stana, kćerke crnogorskog kralja Nikole došle su u Peterburg, u institut Smoljni na školovanje, a uskoro će postati jedine žene Romanovih koje su od rođenja pravoslavne. Po modi onog vremena, odmah su uplovile u misticizam i postale česte gošće u salonima ruske prestonice.

Milica i Stana su još od najranijeg detinjstva pokazivale sklonost ka magiji, okultizmu, ezoteriji i misticizmu. Svoja interesovanja ispoljile su za vreme boravka u internatu u Smoljnom, a pratio ih je glas da umesto haljina i šešira skupljaju knjige "sumnjivog" sadržaja.

Mnogi njihovi savremenici skloni su da tvrde da su ove dve Crnogorke tajnim radnjama uspele da dodju do slavnih muževa. Ovo potvrdjuje i cinjenica da je Miličina veridba sa velikim knezom Petrom Nikolajevičem Romanovim došla prakticno niotkuda. Kasnije se razvela i udala za svog kuma sa prvog venčanja, najvećeg ruskog heroja i vojskovodju tog vremena - Nikolaja Nikolajeviča Romanova, rođenog brata supruga njene sestre Milice. Ostalo je nejasno kako je ovo odobreno, s obzirom da po ruskom pravoslavnom kodeksu dve setre ne mogu biti udate za dva brata.

Prvi u nizu iscelitelja koje su Crnogorke dovele na ruski dvor bio je doktor Enkos, koji je bio poznat po "kontaktima sa duhovima". Mnogi iz aristokratskih krugova su otvoreno kod carskog para ogovarali Milicu i Anastasiju i upozoravali ih da su opasne. Poznato je da su Milica i Stana, upoznale Romanove sa Raspućinom u vreme teškog perioda za njih kada je otkriveno da naslednik prestola, carević Aleksej, boluje od neizlečive bolesti –  hemofilije.

Foto: Printscreen You Tube

Kontroverzna ličnost - Raspućin 

Milica je očekivala da će Raspućinov uticaj na carsku porodicu iskoristiti kako bi i ona sama imala neposredni i presudni uticaj na caricu Aleksandru i cara Nikolaja, međutim to se nije dogodilo.

Kada je Milica Romanova saznala da Raspućin posećuje caricu, odnosno carsku porodicu bez njenog odobrenja, došlo je do teške svađe između Milice i Raspućina. Nakon tog incidenta, odnosi su potpuno zahladili, da bi posle 1907. godine sasvim prestali. 

Mišljenja istoricara vezana za Raspucina su podeljena - jedni tvrde da je bio ljubavnik crnogorskih sestara, a drugi da su sa njim samo obavljale okultne rituale. Raspućin je bio stalno pod prismotrom petrogradske policije, a zajedno sa njim, u tajnim dokumentima često su pominjane i dve Crnogorke. Vecina ovih spisa je nestalo ili po nalogu carice Aleksandre ili tokom revolucije.

O životu Milice i Stane posle odlaska iz Rusije, ne zna se mnogo. Poznato je da su živele u Italiji, Francuskoj i u Egiptu. Istina o Raspućinu 1951. godine, otišla je u grob sa velikom kneginjom Anastasijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija