• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Srbija Danasi

28.04.2022

22:29

SRBI ŽENAMA NE VERUJU, DAMAMA JE MESTO U... ISTRAŽIVANJE OTKRILO SRAMOTNU REALNOST! Šta reći, na  Balkanu pravila se teško menjaju...

Društvo

SRBI ŽENAMA NE VERUJU, DAMAMA JE MESTO U... ISTRAŽIVANJE OTKRILO SRAMOTNU REALNOST! Šta reći, na Balkanu pravila se teško menjaju...

Podeli vest

U Srbiji žene su i dalje u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce - na tržištu rada, po učešću u odlučivanju, podeli poslova, zaradama, u ekonomskoj sferi i obrazovanju

Inicijativa "Digitalna Srbija" (DSI) prošle nedelje je predstavila rezultate svog najnovijeg istraživanja pod nazivom "Žene u srpskom start-ap ekosistemu", koje otkriva da se osnivačice start-ap-a u Srbiji suočavaju sa brojnim izazovima, posebno kada su u pitanju izvori finansiranja, u odnosu na start-ap čiji su osnivači muškarci.

Prema rezultatima istraživanja, kod skoro polovine start-ap-a koji su učestvovali u istraživanju, uopšte nema žena u menadžmentu, a manje od četvrtine start-ap-a muških osnivača ima žene u menadžmentu.

Foto: Pexels

Za šankere se traže muškarci

-Osnivački timovi u kojima ima žena u proseku imaju 41,3 odsto više non-teh osnivač, nego isključivo muški osnivački timovi. To ukazuje da povećanje udela osnivačica ne znači samo rodno ravnopravniji start-ap ekosistem, već i povećanje multidisciplinarnosti u osnivačkim timovima, što je bitan faktor uspeha razvoja inovativnih ideja - rekla je za medije direktorka projekta "Preduzmi ideju" Bojana Tomić- Brkušanin.

Ipak, više nije u pitanju to da "okolina" smatra da su određeni poslovi samo za jedan pol, već i većina ljudi prihvata stereotip da, na primer, posao taksi vozača nije za ženu ili da posao dadilje nije za muškarca.

Sve češće na internetu nailazimo na oglase gde određeni lokali traže isključivo muškarce koji će raditi za šankom, a devojke koje će raditi kao konobarice i razgovarati sa gostima.

Nikola Dimitrijević, predsednik Udruženja privatnih ugostitelja, objašnjava da li je to nešto što je ustaljeno u ugostiteljstvu ili postoje oscilacije, kao i kada se ovo nepisano pravilo primenjuje.

- Prvenstveno sve zavisi od lokala do lokala, u smislu težine posla, odnosno od vlasnika i ideje o tome čime se taj lokal tačno bavi. U svakom slučaju, barmeni su nekako "pobedili" i to je postao muški deo posla, ali konobari nisu i to rade i žene -kaže Dimitrijević.  

Foto: Informer

Muškarci su osvojili posao kuvara

Nošenje gajbi nije za žene

On pojašnjava da dosta zavisi od toga koliko u nekom lokalu ima posla, odnosno šta barmen radi, odnosno da li nosi gajbe i puni frižidere ili je samo barmen koji toči piće i pravi koktele. Tu onda dolazi do pitanja da li bi primili neku damu ili nekog momka.

-Opet zavisi i od toga kakav je šank, da li je radni, kod kog nema dodira sa gostima, ili je u redovnoj komunikaciji sa njima, pa je onda možda lepše imati i neku damu u šanku. Mešovito društvo je uvek najbolje, muškarci onda urade teži deo posla, a žene lepši i lakši deo - veli Dimitrijević.

Ipak, on kaže da sada muškarci dominiraju kuvarstvom, koje su "ukrali" od žena.

- Mada, deluje da su im one to namerno i prepustile - kaže Dimitrijević kroz smeh i dodaje:

- Mnogo je više kuvara muškaraca nego dama i sad se to tako umrežilo da je najnormalnije da je kuvar muškarac. "Napolju" žene još i jesu glavne u kuhinji i imate nekoliko baš vrhunskih kuvarica, koje su svetska imena. Takođe, poslastičarke su majstori svog zanata. Ima dosta muškaraca koji se time bave, ali žene su pedantnije, kreativnije i preciznije. Muškarci su trapavi kad su poslastice u pitanju.

Foto: pixabay.com

Sve je više žena taksista

Žene voze i taksi i autobuse

Bez obzira što su profesionalni vozači javnog prevoza uglavnom bili samo muškarci, u Beogradu možemo videti i žene koje se bave ovim poslom. Naravno, neuporedivo je manje ženskog kadra, ali nešto što je nekada bio isključivo muški posao, polako je postalo zanimanje za oba pola.

Za volanom taksi vozila, autobusa u gradskom prevozu i da upravlja tramvajem, sada neretko možete videti ženu. Pa je tako rečenica "ma, nije to za žene" pomalo izbledela, ali ipak ne sasvim.

Vlado Bulatović, predsednik Strukovnog udruženja taksi preduzetnika SITAB, objašnjava da je to isključivo odluka žena da li će posegnuti za dozvolom da se bave ovim poslom ili će odlučiti da je to posao za muškarce i dodaje da one koje se odluče na to štite njihove kolege.

- Ne možete tek tako da postanete taksista, pa apliciranja generalno nema mnogo. Imamo koleginice koje su odavno na taksiju, ali nemamo mnogo novih. Njih čuvamo i pazimo mnogo više nego naše kolege. Ja ih gledam kao majke i sestre. Za sada, koliko ih je, toliko ih je. Nema mnogo žena, ali mislim da je to tako s razlogom - kaže on za portal Srbija Danas i dodaje:

-Mi nemamo problem da im izađemo u susret. Imao sam jednu koleginicu koja je nedavno otišla u penziju, ona je bila lafčina, ali je izbegavala da radi petkom i subotom i vozila je isključivo danju.

Bulatović kaže i da žene ne treba ograničavati, jer mogu da voze i kamione, ali da postoji ogromna briga kad znate šta se sve dešava u zanimanju, kao što je vozač taksija.

- Ja ne želim da govorim o tome da li je nešto muški ili ženski posao, znam samo kako se mi prema njima ponašamo i da maksimalno gledamo da im izađemo u susret. Ne nudimo ženama ovaj posao, to je isključivo njihov izbor, i uvek su dobrodošle. Sad imate žena koje voze i kamione, ništa nije problem. Samo znam da imam dve ćerke i da ni pod razno ne bih voleo da se bave ovim poslom.

Žene u policiji i vojsci

Žene su se, uprkos svim stereotipima, izborile za svoje mesto u vojsci i policiji, što je prvo bilo nepojmljivo, pa retko, a sad je čak i poželjno.

 

Foto: Informer DN

Svi traže žene da im čuvaju decu

Posao dadilje ''rezervisan'' za žene

Još jedan od stereotipa jeste da je posao dadilje, odnosno čuvanja dece, isključivo ženski. Iz tog razloga mnog,i možda ne bi ni zaposlili muškarca da im čuva dete. Takođe, sami muškarci kreću od tog stereotipa, pa ako bi se možda i bavili ovim poslom, ipak smatraju da bi bilo bolje to prepustiti ženama.

-Imam trojicu sinova. Sad su već veliki, jedan drugom do uveta, ali kad mi je trebalo da ih neko s vremena na vreme pričuva, ne bih imao nikakav problem sa tim da to bude muškarac. U mom slučaju, čak je bilo i poželjno. Sva trojica su sportisti, možda bih manje mučio njihove dede da igraju fudbal i košarku kad ja nisam tu. Ali nikada nisam naišao na oglas ili agenciju gde ima neko muško, koje bi čuvalo decu - rekao je Siniša Dragić, otac trojice sinova, kome je bila preko potrebna pomoć, jer su on i supruga radili po 10 sati dnevno.

Slična situacija je i sa vaspitačima. U koji god vrtić da zavirite, muškarca možete videti samo ako je doveo ili došao po svoje dete.

Situacije su takve i u mnogim zanatskim poslovima, kao što su zanimanja električara i vodoinstalatera, gde nećete videti ženu. Jer ona misli da je to muški posao, a tako misle i oni kojima su usluge ovih zanatlija potrebne.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 1 godinu

наравно да има мушких и женских послова.не зато што нисмо равноправни,него зато ђто жене и мушкарци имају различите психо-физичке предиспозиције.форсирање једнакости на пословима је искључиво феминистички притисак на друштво.жене у војсци и полицији да,али не у борбеним јединицама,а то ђто су ту постале ''пожељне'' је спрдачина.код колега које мисле о послу сигурно не.код оних који мисле о нечем другом свакако да.АКО СУ НАМ ФИЗИЧКЕ ПРЕДИСПОЗИЦИЈЕ ИСТЕ ЗАШТО СЕ НЕ ТАКМИЧИМО У ЈЕДНО СПОРТУ А НЕ У ОДВОЈЕНОМ ???ово је најплиће речено.дубља анализа оказала би где су жене у предности и за такве пслове их требакористити.генерално ,убеђен сам да су жене интелигентније од мушкараца,а и за то је заслужна историски положај жене ,у друштвеном животу човека

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija