• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/S.M.

29.04.2022

21:00

LOPOVI U SRBIJI ZBOG UKRAJINE KRADU KATALIZATORE, NA CRNOM TRŽIŠTU EVROPE NE PITAJU ZA CENU! Do sada su skinuli 15.000 "uređaja"!

Društvo

LOPOVI U SRBIJI ZBOG UKRAJINE KRADU KATALIZATORE, NA CRNOM TRŽIŠTU EVROPE NE PITAJU ZA CENU! Do sada su skinuli 15.000 "uređaja"!

Podeli vest

Ukrajinska kriza, verovali ili ne, zaslužna je za sve učestaliju krađu katalizatora u Srbiji. Razlog zbog čega su katalizatori sve češće na meti lopova je i taj što se u njima nalaze plemeniti metali – platina, paladijum i rodijum, koji su zbog rata sve skuplji

Zbog ukrajinske krize izazvana je velika nestašica i na tržištu plemenitih metala. To su iskoristili dovitljivi lopovi u Srbiji, koji masovno kradu katalizatore sa automobila.

Prema novim propisima o izduvanim gasovima u Srbiji, vozila bez katalizatora ne mogu da se registruju. Od trenutka donošenja uredbe o regulaciji izduvnih gasova je, prema nekim procenama, ukradeno čak 15.000 katalizatora.

Automehaničar Milan Topalović kaže za Informer.rs da se cena katalizatora na tržištu kreće od 250 do 1.500 evra.

- Katalizatori u sebi sadrže plemenite metale, koji su sada jako skupi. Njihova cena se kreće od 250 do 1.500 evra u zavisnosti od modela automobila. Lopovi odrede dva mesta, a zatim tu iseku pod automobila, to je najčešći način za krađu - kaže Topalović.

Foto: Informer

On dodaje da se cena kasnije određuje na crnom tržištu u zavisnosti od brojke katalizatora, a pošto se u njima nalaze platina, paladijum i rodijum, može se dobiti i više novca. Cena se kreće od 270 do čak 900 evra po komadu, u zavisnosti od toga koliku količinu plemenitih materijala imaju.

Firme za otkup metala, baš kao i pojedina stovarišta nemaju zakonsku obavezu da traže dokaz o poreklu tog auto-dela, već je to njihova "lična" stvar, lopovima je olakšano da preprodaju ukradene delove.

Kako funkcioniše sistem? 

U jednoj firmi koja se bavi otkupom plemenitih metala otkrili su nam kako sistem funkcioniše.

- Problem je što smo mi registrovani kao otkupljivači zlata i ostalih plemenitih metala, a ne kao otkupljivači auto-delova. U našim ugovorima koje sastavljamo stoji da smo otkupili određene gramaže platine, paladijuma i rodijuma, a ne da smo otkupili neki deo automobila. Kada dobijemo taj deo, mi onda odvajamo plemenite metale, i to uglavnom traje oko 2 nedelje. Tek kada dobijemo čist plemenit metal, onda se to meri i u zavinosti od gramaže plaćamo određeni iznos. 

S obzirom da nije svaki katalizator podjednako bogat plemenitim metalima, nije ni zarada uvek ista. Najviše plemenitih metala ima kod japanskih automobila, dok najmanje kod benzinaca. Primera radi, po katalizatoru za benzinca može da se dobije oko 270 evra, za dizelaše je to cena od oko 400, dok je kod japanac više od 500 evra.

Foto: Shuterstock

Najčešći trikovi lopova

Prema rečima automehaničara Topalovića, katalizator služi za smanjenje štetne emisije, a najčešće se skida tako što se seče.

- Iskusnijim lopovima je potrebno i manje od minuta, čak i do 30 sekundi da skinu katalizator. Zavuku se ispod automobila i uz pomoć alata, najčešće je to mala ručna testera, na dva dela seku katalizator i zatim ga skidaju. Lopovi uglavnom ciljaju automobile koji nisu niski. Najpogodniji za krađu su džip i kombi jer je lakše doći do željenog dela.

Foto: Shuterstock

Cene plemenitih materijala

Platina 37,67

Paladijum 75,62

Rodijum 617,29

* cena jednog grama na berzi u evrima

Skidanje katalizatora se može otežati

Krađa katalizatora može da se oteža ukoliko zavarite mesto gde je on zakačen. Na taj način se otežava skidanje i potrebno je mnogo više vremena.

Sigurniji su i oni na čijem se vozilu katalizator nalazi bliže motoru. To je lopovima teže, pa se možete nadati da će se odlučiti za druga kola.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija