• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.04.2022

11:06

"MACE" LETE PO CELOJ SRBIJI! Ulice prepune bele paučine, stručnjaci otkrili da li IZAZIVA ALERGIJE

Društvo

"MACE" LETE PO CELOJ SRBIJI! Ulice prepune bele paučine, stručnjaci otkrili da li IZAZIVA ALERGIJE

Podeli vest

Srbija se ovih dana beli od plodova topole koje lete u vazduhu. Iako mnogi zbog ove pojave kijaju, stručnjaci ističu da "mace" nisu alergeni

Beli delovi plodova topole, poznati kao "mace", sve su prisutniji, a građani treba da znaju da oni nisu uzročnici poremećaja zdravlja, jer "mace" nisu alergeni polen.

- "Mace'' su deo ploda topole, one nisu alergene i mogu izazvati samo mehaničko iritiranje. Polen topole je prošao i sada su aktuelni drugi poleni drveća kao što su orah, jasen, jova. Tu je još i breza koja je u opadajućem svojstvu i još sedam-osam polena drveća koji sugrađanima stvaraju tegobe - rekla je Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine.

Foto: Pixabay

Mace

 

Kreću poleni trava

Prema njenim rečima, ima preko 100 vrsta topola i to je jedna velika familija, pa su mace prisutne svuda od ovog perioda pa do polovine leta.

- One se mogu videti golim okom dok alergeni poleni ne mogu, već se mora mikroskopirati pošto je reč o malim česticama. Upozorenje je da kreću poleni trava, kao i lipe, i na njih sugrađani treba da obrate pažnju u narednom periodu - rekla je Mitrović.

- Alergičnim osobama je savet da na vreme uzmu propisanu terapiju. Savet je da usklade svoje kretanje, da ne izlaze u prepodnevnim časovima, operu kosu, ne suše veš u spoljašnjim uslovima i borave u klimatizovanim prostorijama jer filteri smanjuju vrednosti polena - rekla je Mitrović za Tanjug.

Navela je da su zagađenja u urbanim sredinama veća i polen se vezuje za njih.

- Savet je da za praznike sugrađani idu u prirodu, kao povoljnu destinaciju preporučujemo Sokobanju, Zlatibor, od uvek aktuelan Kopaonik i banje koje ima povoljne kilme, ruže vetrova. Na Zlatiboru nema dosta topola, tamo sugrađani mogu imati problema sa brezom - kazala je Mitrović.

Foto: Shutterstock

Čaj od crne ribizle ublažava tegobe

Momčilo Antonijević naš novinar i najpoznatiji travar u Srbiji otkrio je za Informer.rs prirodni lek koji pomaže kod alergije.

- Ukoliko vas muče alergije idealno bi bilo da pre pojave alergene počente da pijete čaj od neke biljke sa imunomodulatornim dejstvom. Moj favorit je čaj od lista crne ribizle. Pokazalo se da list ove biljke deluje odlično na sve tegobe koje nastaju od preterane, nekontrolisane i neadekvatne reakcije imunog sistema, pa se čaj, tinktura i ekstrakt ove biljke preporučuju i kod alergijskih tegoba (posebno alergijskog rinitisa) - kazao je tarvar Antonijević.

Kako se zaštititi od alergije

Alergolog dr Zorica Plavšić savetuje da je najbolja zaštita od alergije pobeći od onoga na šta je osoba alergična, ali da to naravno nije uvek moguće.

Količina polena u vazduhu je najviša kada je toplo i suvo vreme sa slabim vetrom, a dr Plavšić savetuje da se tim danima izbegava šetnja. 

Takođe, ne bi trebalo provetravati stan ujutru jer je koncentracija polena u to doba najveća. Tokom dana, sa porastom dnevne temperature, koncentracija polena se smanjuje. Stan, naročito prostoriju u kojoj se spava provetravati samo noću u periodu od 23 do 5 sati ujutro.

Foto: Pixabay

Mace lete u vazduhu

Ona naglašava i da je važno izbegavati boravak u prirodi gde ima puno alergena i savetuje praćenje sajta Instituta za zaštitu životne sredine koji svakodnevno daje izveštaj o koncenraciji i vrsti polena u vazduhu kao i prognoze o kretanju koncentracije polena za period od nekoliko dana unapred.

Po povratku kući iščetkati kosu pre ulaska u stan, takođe istresti jaknu, košulju ili bluzu kako bi odstranili polen koji se zadržao u kosi ili na odeći. Dobro obrisati i skinuti obuću pre ulaska u stan.

Ako ste šetali kućnog ljubimca i njega iščetkajte pre ulaska u stan, a ukoliko ste u prilici veš ne sušite napolju - savetuje alergolog.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Jos prije 40 i vise godina u kraju u kome sam zivio posjekli su topole zbog izazivanja alergija . Topola kao drvo ne sluzi skoro nicemu, osim sto kod mnogih ljudi stvara velike zdravstvene probleme u ovo doba godine . Zbog svega toga , moje misljenje je da topole treba posjeci a zasaditi neke korisnije vrste drveca.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija