• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

28.04.2022

23:00

DA LI ĆE KLJUČNO OTKRIĆE DOVESTI DO VAKCINE PROTIV VIRUSA KOJI UTIČE NA POJAVU MULTIPLE SKLEROZE? Od ove bolesti u Srbiji boluje...

Pixabay

Društvo

DA LI ĆE KLJUČNO OTKRIĆE DOVESTI DO VAKCINE PROTIV VIRUSA KOJI UTIČE NA POJAVU MULTIPLE SKLEROZE? Od ove bolesti u Srbiji boluje...

Podeli vest

U Srbiji od multiple skleroze boluje oko 9.000 osoba. Bolest se najčešće javlja između 20. i 40. godine života, mada može i ranije i kasnije

Genetska predispozicija je neophodna, tako da je ova bolest je češća u familijima gde postoji multipla skleroza. Ukoliko otac ili majka imaju multiplu sklerozu, verovatnoća da će dete oboleti je četiri odsto.

-Smatra se da se nasleđuje određeni skup gena koji omogućuju da imunski sistem osobe sa ovom bolešću odgovara da se sopstvene imunske  ćelije usmeravaju i oštećuju nervna vlakna i nervne ćelije unutar mozga i kičmene moždine - kaže za portal Informer.rs prof.dr Jelena Drulović, načelnik Odeljenja  za imunski posredovane bolesti centralnog nervnog sistema Klinike za neurologiju UKC i profesor  na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Foto: privatna arhiva

Prof.dr Drulović: Multipla skleroza je teška bolest

''Imitator'' u neurologiji

Prema rečima prof.dr Drulović, radi se o imunski posredovanoj bolesti, koja se razvija  u interakciji između genetskih i sredinskih faktora.

-Bolest je često teška. Na nivou populacije  Evrope i SAD procenjeno je da se radi o neurološkom oboljenju, koje osim traumatskih neuroloških oboljenja predstavlja, najčešće uzrok teške onesposobljenosti kod mladih i odraslih osoba - ukazuje prof.dr Drulović. 

Ona dodaje da je ova bolest najveći ''imitator'' u neurologiji zato što se karakteriše zapaljenskim i neurodegenerativnim promenama, koje mogu da zahvate  bilo koji deo mozga i kičmene moždine.

-Ipak, postoje mesta gde se te promene najčešće javljaju, pa su i znaci najčešći. To su smetnje sa vidom (sniženje oštrine vida jednim ili ređe na oba oka), duple slike (dvostruko viđenje), zatim vrtoglavice, trnjenje i izmenjeni osećaj bilo kog dela tela  i lica, nespretnost ruku (podrhtavanje ruku, slabija koordinacija  ruku ili nogu, otežan hod, nestabilnost pri hodu, slabost  ruku i nogu), smetnje koje se odnose na funkciju mokrenja  i stolice (učestalo mokrenje, nemogućnost zadržavanja  mokraće, opstipacija ili nekontrolisano ispuštanje mokraće ili stolice) - navodi za portal Informer.rs prof.dr Drulović.

Stres pogoršava bolest

Stres  je jedan od faktora koji povećavaju rizik da se dešavaju pogoršanja multiple skleroze. Zato našim pacijentima savetujemo da se, koliko god je moguće, ne izlažu stresovima i da savladavaju stresne situacije da ne bi dolazilo do pogoršanja bolesti, veli prof.dr Drulović. 

Ali, pošto je pokazano da se ne radi samo o bolesti bele mase mozga i kičmene moždine, nego i sive - moguć je i razvoj kognitivnih poremećaja (poremećaj pamćenja, koncentracije, svakodnevnog funkcionisanja i rešavanja problema, depresivnost i retko epileptički napadi).

U Srbiji postoji učestalost oboljevanja.

- Prvi put sproveli analizu 1996. godine zajedno sa Institutom za epidemiologiju i ustanovili smo da je prevalencija multuiple skleroze  tada bila 45 na 100.000 stanovnika , da bi danas iznosila 150 na 100.000 stanovnika. To najviše vezujemo za promenu kriterijuma, koji nam omogućavaju da brzo postavimo dijagnozu. Takav porast se dešava svuda u svetu - naglašava prof. dr Drulović.   

Faktori rizika

Faktori koji povećavaju rizik su manjak vitamina D u periodu detinjstva i adolescencije (manja izloženost suncu i sunčevim zracima), povećana izloženost pušenju, te infekcija virusom koji izaziva infektivnu mononukleozu. To je jedno od  ključnih otkrića u poslednje vreme, koje će možda dovesti do toga da se razmatra i vakcinacija protiv ovog virusa kao pokušaj zaštite od multiple skleroze, kaže prof.dr Drulović.

Foto: Informer

Ključne su patološke promene u mozgu

Brza dijagnostika

U Srbiji lekari slede koncept, koji se danas smatra najsavremenijim kada je u pitanju dijagnostika i terapija multiple skleroze. To podrazumeva, kako za portal Informer.rs kaže prof.dr Drulović da je vreme od izuzetnog značaja.

Cilj je da se što pre postavi dijagnoza i započne sa lečenjem da bi se zaštitio mozak i da ne dolazi do njegovog oštećenja. Jer, ključne patološke promene koje se dešavaju u mozgu su zapaljenske promene, koji su jedan od faktora koji značajno doprinosi neurodegeneraciji.A kada dođe do neurodegeneracije nastaju trajni deficiti, koji posle više ne mogu da se poprave. Sve terapije koje imamo su antizapaljenske - kaže prof. dr Drulović za portal Informer.rs 

Multipla skleroza je bolest koja ne može da se izleči, ali može da se adekvatno tretira i da se omogući pacijentima da što ređe imaju pogoršanja bolesti.

- Kao i da se uspori progresija neurološkog deficita, uz onemogućavanje da dođe do onesposobljenosti, koja će pacijente vezati za invalidska kolica ili za krevet - zaključuje naša sagovornica.

 

Bonus video:

 

  

 

  

 

 

  

 

 

   

 

 

 

    

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

    


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija