• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

29.04.2022

17:14

ZBOG ČEGA JE ABDICIRAO PRINC PETAR KARAĐORĐEVIĆ? Istoričar sve objasnio, otkrio i kakve sve mogućnosti dobija princ Filip!

beta/privatna arhiva princa Petra Karađorđevića

Društvo

ZBOG ČEGA JE ABDICIRAO PRINC PETAR KARAĐORĐEVIĆ? Istoričar sve objasnio, otkrio i kakve sve mogućnosti dobija princ Filip!

Podeli vest

Istoričar i direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac objasnio je odluku o abdikaciji princa Petra Karađorđević u korist brata Filipa

Istoričar Bjelajac je u izjavi za Tanjug rekao da su dešavanja u dinastiji Karađorđevića i promene redosleda naleđa, deo kulturne prošlosti i tradicije u Srbiji, s obzirom na to da je naša država Ustavno definisana kao repubilka.

- To nema neku refleksiju na ono što je poltička situacija u Srbiji i nije neuobičajeno da se redosled nasleđa menja unutar porodice ili kuće, u ovom slučaju Karađorđevića - rekao je on.

Objasnio je da bi, u slučaju da se stav naroda u Srbiji po pitanju monarhije promeni, prestolonaslenik bio sadašnji princ Aleksandar Karađorđević, a potom naslednik iz reda njegovih potomaka - a to je sada Filip.

Foto: beta/privatna arhiva princa Petra Karađorđevića

Prema rečima istoričara, u sadašnjim političkim okolnostima u Srbiji, abdikacija Petra Karađorđevića je privatna stvar porodice i njihovih kraljevskih rođaka širom sveta.

Na pitanje da li ova situacija podiže svest građana o monarhiji, Bjelajac je kazao da je tokom Drgog svetskog rata i kasnije monarhija na ovim prostorima bila više faktor podela, kao i da danas postoji jedan deo našeg društva, koji je tradicionalno monarhistički.

- Koliko Srbija ima svest o monarhiji građani bi se eventualno mogli izjasniti na nekom referndumu - rekao je istoričar.

Podsetio je da je u slučaju i jedne i druge naše nacionalne dinastije bilo promena u redosledu naleđivanja.

- Jedna od najpoznatijih u kući Karađorđevića jeste abdikacija princa Ðorđa Karađorđevića i uspostavljanje presedana da je princ Aleksandar Karađorđević i budući kralj Ujedinjenje Jugoslavije dobio mogućnost da bude naslednik prestola u svoje vreme. On i jeste posle smrti Kralja Petra Prvog postao kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - rekao je Bjelajac.

Istoričar je objasnio da Filip sada ima sva građanska prava u Srbiji, kao i da kao eventualni istaknuti kandidat može da bude nosilac neke liste.

Foto: beta/privatna arhiva princa Petra Karađorđevića

Istakao je da se vremena menjaju i da se monarhije i u svetu demokratizuju.

- Više nije nemoguće da buduća kraljica ili princeza budu iz nekih drugih socijalnih krugova, umesto iz vladarskih i dinastičkih krugova ili iz redova visokog plemstva - naveo je istoričar.

Bjelajac je rekao i da se, u zemljama koje nisu više monarhije, kraljevske porodice okupljaju i neguju šarm stare Evrope, kao i da su "rado viđeni u okviru džet seta".

One nemaju, kazao je, uticaj na politički život, ali mogu da lobiraju za svoju zemlju kroz javni život i aktivnosti.

Bjelajac smatra da će Filip Karađorđević imati mogućnost da svoje prezime i tradiciju kuće Karađorđevića upotrebi u korist današnje Srbije i njene budućnosti, te da svoju zemlju promoviše na kraljevskim okuljanjima u Evropi.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 1 godinu

Dok on pp i goveda krsta a. Te i ovi se igraju neke ove dinastije! Valjda i Obrenoviću imaju neka prava? Živeo kralj svih Jugoslovena Josip Broz Tito!

Dragan

pre 1 godinu

Deca sve sredila, čak našli na brzinu i crkvu da sve lepo obave, a tatu niko ništa nije ni pitao. To je porodični običaj. Aleksandar se svojski trudio da starijeg brata Đorđa proglasi mentalno bolesnim, samo da bi se on domogao vlasti. To što su zakuvali dva balkanska rata, bili uzrok za izbijanje Velikog rata, država izgubila polovinu muškog stanovništva, brže bolje su napravili cirkus sa stvaranjem Jugoslavije, sve visoke oficire srpske vojske penzionisali, a Srbiju izbrisali sa mape smestivši je u Dunavsku i Moravsku banovina, pa je 1929. godine, kralj zaveo diktaturu i raspustio skupštinu, zabranio rad svim strankama i svu vlast prigravio sebi. Pred rat su potpisali pakt o pristupanju Silama osovine, a kad je zapucalo elegantno su brže bolje pobegli iz zemlje. Baš kao što je i Crni Đorđe pobegao u Banat posle propasti Prvog ustanka. Poslednji jugoslovenski kralj Petar II je abdicirao u korist Vlade FNRJ, februara 2003 je definitivno nestala Jugoslavija, a oni bi da zasednu na presto Srbije, iako je zemlja po uređenju republika. A republika i kralj, to ipak ne ide, kao što ne ide pečenje pa supa.

Milena

pre 1 godinu

Ma ne zamajavajte ovaj narod. Bjelajac nije istoricar. Istoricar koji se razume u Srbijansku istoriju bi znao da vam objasni da Karadjordjevici vise nemaju prava na kraljevski presto nego glume "bolesne majmune" i mnogo su smesni !

Ivan

pre 1 godinu

Pa šta je radio do sada? Ne vidim da je Srbiji nešto mnogo bolje od kad su se vratili. Šta Princ čeka da ga postavimo na vlast pa tek onda da počne da lobira za Srbiju!? Hvala mu lepo ali Srbiji je dobro i ovako navikli smo da gulimo na suvo.

Spasko

pre 1 godinu

a skrivate istinu od javnosti , abdicirao je zbog bliskih veza sa klintonovim pedofilom Epstajnom i engleskim nacistickim princom Endrjuom u silovanju maloletnica u solomonovom haremu na devicanskim ostrvima . Inace engleska solomonsko nacisticksa okrunjena robovlasnicka agencijs Kuracdjordjewitz nije uopste srpska porodica i niko njima srpsku zemlju niti duguje u nasledstvo niti im je srpski narod odobro monarhisanje na srpskoj zemlji , bas kao i ukrajinsko nacistu jevreja Zelenskog , uz pomoc nacista i islamskih terorista i uranijumskih bombi okupator zlocinac Nato je postavio svoju zlocinacku rimskosolomonsku krunu na zastavu Srbije , kruna i kraljevina nisu simbol niti operativni sistem srpskog naroda niti srpske drzave , kao sto vidimo engleska naciticka monarhija odakle je dostavljen i engleski agent Solomon Sulejman Cezar Kuracdjordjewitz je postavila i engleskog agenta ukrajinskog nacistu jevreja Solomonimira Zelenskog da vrsi genocid nad pravoslavnim narodom .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija