• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.05.2022

07:00

OPASNA BOLEST NAPADA DECU, A POSEBNO JEDAN ORGAN! Pedijatar Milićević otkrio koji su SIMPTOMI!

Shutterstock

Društvo

OPASNA BOLEST NAPADA DECU, A POSEBNO JEDAN ORGAN! Pedijatar Milićević otkrio koji su SIMPTOMI!

Podeli vest

Opasni akutni hepatitis nepoznatog porekla koji napada decu vrtoglavo se širi evropskim zemljama i sve je bliži Srbiji! Reč je o misterioznoj bolesti jetre koja pogađa malu decu i školarce, a prvi slučaj je već registrovan u našem komšiluku - u Rumuniji

Ova misteriozna epidemija bolesti jetre koja pogada decu proširila se Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pedijatar dr Saša Milićević rekao je da zabrinjava to što se javlja kod tolikog broja dece.

- Hepatitis je zapravo zapaljenje tkiva jetre, to je upalni proces koji može da bude izazvan različitim uzročnicima. Hepatitis je postojao i do sada, ali zabrinjava to što se javlja kod toliko dece i što nijedan od pacijenata nije imao hepatitis A, B, C, D niti E, a to su poznate vrste hepatitisa. Identifikovan je adenovirus kod pacijenata. Adenovirus obično izaziva lagane infekcije i čudno je da sada napada virus jetre - rekao je dr Milićević na K1 televiziji.

Foto: printscreen

Dr Saša Milićević

Prema njegovim rečima, adenovirus je jedan od uzočnika takozvanih stomačnih virusa.

- Uglavnom izaziva proliv, kijavicu, nekada povišenu temperaturu. Liči na klasičnu virusu infekciju ili prehladu. Sada se očigledno ustremio na tkivo jetre i to je ono što zbunjuje i postavlja se pitanje zbog čega.

Kako je ova bolest registrovna u Rumuniji postoji mogućnost da zbog prazničnih putovanja stigne i u našu zemlju.

- Adenovirus se prenosi direktnim kontaktom, kapljično, i prljavim rukama. Dosta je zarazan i lako se prenosi, teško ga je kontrolisati među decom. Ako virus napadne jetru, simptomi su: žutilo beonjača, nekada i kože, stolica može biti bela, a urin tamne boje, kao pivo. Deca cesto imaju povišenu temperaturu, malaksala su, imaju slabiji apetit. Urade se transaminaze jetre i tako se ustanovi o čemu je reč. Roditelji ne bi trebalo da strahuju. Za sada kod nas te bolesti nema. Takođe, hepatitis nije bolest koja se završava fatalno ili transplantacijom jetre, u najvećem broju slučajeva on prolazi nakon lečenja. Ako se desi da je virus izazvao teška oštećenja jetre ili ako dete ne reaguje na terapiju i poremeti se funkcija jetre, onda je transplantacija jedini izbor, ali to je veoma retko - objasnio je dr Milićević.

Foto: Shutterstock

Žutilo beonjača i kože jasan su signal za roditelje i ukoliko to primete, dete bi trebalo da odmah odvedu kod pedijatra.

- Lekar će uraditi sve analize i, ako je reč o tom adenovirusu koji izaziva hepatitis, dete se mora lečiti u bolnici - kaže dr Milićević i ističe da se pedijatri u Srbiji trenutno bore sa varičelama. - Dece obolele od ovčijih boginja ima dosta, nije reč o epidemiji, ali imamo mnogo pacijenata. To je klasična virusna bolest, ali se ispoljava na koži.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija