• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.05.2022

15:24

SIMPTOMI HEPATITISA SKORO NEPRIMETNI! Ako osetite bol u ovom predelu, odmah se javite lekaru

Društvo

SIMPTOMI HEPATITISA SKORO NEPRIMETNI! Ako osetite bol u ovom predelu, odmah se javite lekaru

Podeli vest

Hepatitis je svaki upalni proces jetre, a njegovu težinu određuju način prenošenja, vreme inkubacije i trajanje

Vest da je hepatitis, bolest koja napada jetru, dospeo i u Srbiju, naveliko se širi u medijima, a prema rečima profesora dr Dragana Delića gastroentererohepatologa, radi se o akutnom hepatitisu nepoznate etilogije odnosno nepoznatog uzročnika.

Zbog čega pojava hepatitisa može biti zabrinjavajuća?

Hepatitis je svaki upalni proces jetre koji dovodi do njenog uvećanja i oštećenja. Do sada je otkriveno nekoliko različitih virusa hepatitisa koji se označavaju slovima abecede, te ih prepoznajemo kao A, B, C, D, E, F, G... a razlikujemo ih po težini oboljenja, prenošenja, vremenu inkubacije, po prelasku u hronične oblike, pa i razvoju ciroze i karcinomu jetre.

Hepatitis A je gotovo iskorenjen u našoj zemlji zahvaljujući sve većoj svesti o higijeni i načinu života, dok je za oblik B uvedena obavezna vakcinacija. Za hepatitis C se smatra da predstavlja i najozbiljniji problem, najpre jer se teško dijagnostikuje, a infekcija može ostati bez simptoma čak i kad virus dovede do hronične upale jetre.

Foto: Shutterstock

Parametri ALT i AST iz seruma ukazuju na probleme sa jetrom

Simptomi infekcije hepatitisom mogu biti blagi i nekarakteristični te se mogu manifestovati u vidu malaksalosti, slabijeg apetita, tupog bola u desnom hipohondrijumu (deo ispod desnog rebarnog luka) i stoga je važno prepoznati ga u akutnom stanju kako ne bi došlo do daljih komplikacija.

Lečenje hepatitisa

Rana dijagnostika, kao kod svake bolesti, najbitnija je prevencija i prfolaksa kako ne bi došlo do hroničnoh oblika ovog oboljenja. Terapija se primenjuje svakom bolesniku individualno, a medikamenttozna terapija nije širokog spektra i prepisuje je isključivo lekar.

U slučaju da bolest pređe u hronično stanje, na šta ukazuju parametri AST/ALT u krvi, potrebno je dugotrajno mirovanje, ne manje od 3o dana, a isključivanje fizičkih aktivnosti na zbnatno duži period u dogovoru sa lekarom.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija