• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.05.2022

17:47

"MAJ MESEC MATEMATIKE"! Matematika se uči i kroz igrice

Pixabay

Društvo

"MAJ MESEC MATEMATIKE"! Matematika se uči i kroz igrice

Podeli vest

Manifestacija "Maj mesec matematike" počinje 10. maja i trajaće do kraja meseca, najavili su iz Centra za promociju nauku!

Posetioci će tokom maja moći da uživaju u čak tri izložbe, matematičkom pozorištu, gejming vikendu, a organizovan je i naučni karavan.

Koordinatorka manifestacije "M3" Danijela Vučićević kaže je da ovogodišnja manifestacija povezuje matematiku i gejming. 

- "M3" će se odvijati kroz različite formate: interaktivne izložbe, matematičko-dramske radionice, eksponate i predavanja. Programiranje, stvaranje priča, istraživanje matematike, saradnja, uvažavanje različitih znanja i obračunavanje sa predrasudama o matematici najvažnije su lekcije koje učimo kroz osmišljavanje i igranje ovih igara - istakla je ona.  

Miloš Đuričanin u ime Nordeus fondacije kaže da su naročito ponosni na kreativno stvaralaštvo učenika i nastavnika širom zemlje, čiju će promociju takođe omogućiti ovogodišnji Maj mesec matematike.

- Primenjeno znanje je usvojeno znanje, i daje nam opipljivo razumevanje sveta oko nas. Zbog toga su manifestacije poput M3 značajne, jer deci i odraslima približavaju nauku kojoj nije mesto samo u učionici. Nadam se da smo uspeli da doprinesemo da ovogodišnji program podstakne što veći broj posetilaca koji će otići bogatiji za jedno upečatljivo edukativno, ali i zabavno iskustvo. Zato će nam biti drago da roditelji dovedu decu i da zajedno uživaju u sadržajima, jer matematika je svuda oko nas i osnova svega, pa i igre - naglasio je on.

Uz podršku gejming studija Playstudios Europe i kompanije Schneider Electric, u okviru M3 realizovani su novi formati učenja kroz igru.

Laslo Nemet iz kompanije Schneider Electric kaže da oni već punu deceniju kroz Fondaciju Centar za mlade talente daju snažan doprinos širenju i unapređivanju znanja mladih na polju matematike i informatike.

- Pored toga, razvili smo čitav niz različitih studijskih i mentorskih programa, koje smo namenili mladim talentima. Ova saradnja nastala je kao spontana nadogradnja svega onoga što Schneider Electric godinama unazad radi na polju obrazovanja i što će nastaviti da radi i ubuduće - rekao je on.

Ovogodišnji M3 je kroz konkurse koji su prethodili majskom programu podstakao nastavnike raznih predmeta da zajedno sa svojim učenicima osmisle edukativnu igru za svoju nastavu, kao i da uz podršku gejming studija Playstudios Europe osmisle kako može da izgleda popularni "Tetris".

IZLOŽBE

U okviru M3, publika će moći da vidi tri izložbe. Dve izložbe otvaraju se 10. maja u Silosima Beograd: matematičkim naočarima sagledava se istorija video igara kroz nauku i obrazovanje, a posebno mesto posvećeno je fazama nastanka video igre kroz narativ, dizajn, kreiranje likova i programiranje. 

U Galeriji nauke i tehnike SANU 12. maja otvara se izložba posvećena matematičarima koji su živeli i školovali se u Beču tokom 19. veka, kada su se u Srbiji tek postavljali temelji modernog obrazovanju u oblasti matematike.

MATEMATEATAR

MatemaTeatar je matematičko pozorište u kome u malim interaktivnim predstavama deca ravnopravno učestvuju sa velikim imenima nauke, baratajući matematičkim pojmovima. Program se izvodi u Silosima na tri scene: Arhimed i Hipatija, Pitagora i Pčele u mehurima, svake srede i petka od 11.30 i od 13.30, kao i svake subote od 17.00 i od 18.30 časova. Radnim danima MatemaTeatar će ugostiti školske grupe, dok je za termine vikendom moguća i individualna prijava. 

GEJMING VIKEND 

Gejm džem održaće se od 27. do 29. maja i tada će 12 timova i više od 50 pojedinaca praviti svoje igre u Dorćol placu. 

NAUČNI KARAVAN

Naučni karavan je program koji se prvi put realizuje u okviru manifestacije Maj mesec matematike. Osmišljen je kao putujući autobus, koji će učenicima, nastavnicima, studentima i profesorima iz 15 gradova širom Srbije omogućiti jednodnevnu posetu kako bi se podstakla vršnjačka edukacija, međugeneracijsko učenje i otvoren način razmišljanja. 

MEJKERS LAB

Od februara do maja 28 mladih ljudi iz srednjih škola širom Srbije pravili su video-igre o različitim oblastima matematike. Timovi su se sastojali od učenika iz gimnazija, kao i umetničkih, grafičkih i zanatskih, računarskih i elektrotehničkih škola.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija