• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

14.05.2022

20:16

KOLIKO PUTA STE VIDELI OSOBU KOJA VIDI ''SVE CRNO''? Nije u pitanju ''osetljivost''! Evo O ČEMU JE REČ...

Shutterstock

Društvo

KOLIKO PUTA STE VIDELI OSOBU KOJA VIDI ''SVE CRNO''? Nije u pitanju ''osetljivost''! Evo O ČEMU JE REČ...

Podeli vest

Stres je jedan od najgorih neprijatelja ljudskog zdravlja. Međutim, nije svaki stres štetan

Kratkotrajni stresovi u kojima telo reaguje dilemom ''borba ili bežanje'' pozitivno deluje na uspostavljanje osećanja samoodžanja i vitalnosti.

Kako ističu stručnjaci, mnoge situacije predstavljaju stres za naše telo. Recimo, kada smo zaljubljeni, pod stresom smo. Kada igramo tenis, pregovaramo o novom poslovnom poduhvatu, užurbano pripremamo rođendansku proslavu za decu ili kada čitamo uzbudljivu knjigu - naše telo je takođe pod stresom.

Sve ove situacije od nas zahtevaju fizički i emocionalni odogovor, odnosno reagovanje.

Foto: pixabay

Stres može da bude pozitivan i negativan

Dugotrajan stres oštećuje organe

Stres postaje negativan i opasan kada na njega reagujemo anksioznošću, odnosno panikom koju osećamo u stomaku ili glavoboljom. Telo pod stresom luči hormon kortizol koji se smatra uzročnikom mnogih bolesti. Luči ga nadbubrežna žlezda, toksičan je i utiče kako na emocije, tako i na pamćenje.

Ukoliko stres produženo traje, povećani nivo kortizola predugo se održava i tako oštećuje organe. Štaviše, utvrđeno je da je kod svakog čoveka  u poslednim danima života povećan nivo tog hormona. Nedavno je objavljena studija prema kojoj je, čak 50 odsto žena obolelih od raka dojke imalo neki veliki stres u godini, koja je prethodila oboljevanju.

U trenucima stresa autonomni nervni sistem ima veliku ulogu. Kroz taj sistem deluju dva različita podsistema - simpatički i parasimpatički nervni sistem. Prvi ubrzava rad srca i povećava krvni pritisak, sužava krvne sudove i povećava nivo šećera u krvi. Drugi, parasimpatički vegetativni sistem usporava rad srca i spušta krvni pritisak, širi krvne sudove zbog čega su ruke i noge tople.

Borba ili bežanje

Odsustvo fizičke, pa i mentalne aktivnosti opasno je po zdravlje, a među visoko rizične faktore spada i hronični stres. Zbog toga je važno da naučimo kako da umanjimo reakcije na ovo stanje, a tu naročito pomažu tehnike relaksacije. One utiču na aktiviranje vegetativnog sistema koji je tada sposoban da nadjača delovanje simpatičkog sistema zaduženog za pripremanje organizma za ''borbu'' ili ''bežanje''.

Foto: pixabay

Jedna od posledica je depresija

''Nervoza creva''

Ukoliko je telo izloženo stalnim hroničnim stimulansima simpatičkog nervnog sistema doći će do poremećaja aritmije, povećanog krvnog pritiska, metaboličkih poremećaja i endokrinih bolesti. Takođe, imunitet slabi i javljaju se gastrointestinalni poremećaji - gastritis, želudačni i duodenalni ulkus i kolitis, koji se još naziva ''nervozom creva''.

Ukupno stanje i zdravlje čoveka odražava se i na njegovo socijalno ponašanje. Osoba skrhana bolovima i hroničnim bolestima nema volje da se druži, pati od anksioznosti, nesanice i depresije, što sve vodi u izolaciju. Treba učiniti sve što se može i primeniti preventivne mere kako bi zdravlje što duže služilo čoveka i omogučilo mu da vodi aktivan i produktivan život do duboko u starost.

Misli utiču na naš život

Bez promene čeka nas ne samo izolacija, nego i regresija. Upravo je to poruka doktora Danijela Amena u knjizi ''Promeni mozak, promeni život''. Doktor Amen objašnjava gotovo neverovatnu vezu između naših misli i onoga što nam se zaista dešava. Ono što mislimo i kako mislimo reflektuje se na naše zdravlje i na naš život.

Ako dozvolimo da nam se u glavi nagomilaju negativne misli, koje Amen naziva ''ant'' - automatske negativne misli, one će se preneti na sve oko nas i na ljude sa kojima komuniciramo i vratiće nam se kao bumerang sa štetom po zdravlje. Tako sebi obezbeđujemo sigurnu i opasnu klopku.

Ako mislimo pozitivno, ako imako human i otvoren odnos prema ljudima oko nas, srce će bolje da nam radi, cirkulacija će biti bolja, nećemo imati glavobolju. Hemijska reakcija između misli i raspoloženja čoveka sa funkcionisanjem organa - laboratorijski je dokazana.

Pozitivne misli donose realnost koja je lepša i zato je taj aspekt mentalnog zdravlja itetako važan za proces starenja u kojem čovek može, uz malo vežbanja i discipline da obezbedi aktivan, srećan i dostojanstven život u poznijim godinama.

Foto: Informer

Mentalni problemi su rezultat hemijskog disbalansa

Objašnjenje je u mozgu

Doktor Amen je izneo i rezultate svog istraživanja o tome kako pojedini delovi  mozga reaguju na određene mentalne probleme. Naime, za sve što se nama dešava postoji veoma konkretno objašnjenje u našem mozgu. 

On je specijalnom tehnikom snimanja mozga  uspeo da registruje vidljive promene u pojedinim sferama sive moždane mase kod osoba koje su bolovale od depresije, anksioznosti, hiperaktivnosti, nedostatka koncentracije i drugih mentalnih problema ili poremećaja ponašanja. Registrovao je veoma konkretne promene na mozgu kod ljudi bilo da je reč o zavisnosti od alkohola ili o nekom drugom obliku onoga što se naziva lošim navikama.

Prema teoriji doktora Amena česte i bezrazložne promene raspoloženja, nedostatak motivacije, odnos rezignacije prema svemu, preterana nervoza, kao i problemi u ishrani, spavanju i komunikaciji sa drugim ljudima - posledice su poremećaja u takozvanom ''dubokom limbičkom sistemu'' mozga.

-Koliko puta ste videli osobu koja u svemu oko sebe vidi sve crno i koja tragično doživi neku situaciju koju vi niste ni primetili kao problematičnu? E, vidite ne radi se samo o ''osetljivoj'' osobi, već o osobi kod koje je poremećen limbički sistem u mozgu, odnosno kod koje postoji veoma konkretni hemijski disbalans - zaključuje doktor Aman u svojoj knjizi.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

IZVUČEN GLAVNI DOBITNIK NIS-OVE POKLON AKCIJE Besplatno gorivo za potrošača iz Beograda
Društvo

IZVUČEN GLAVNI DOBITNIK NIS-OVE POKLON AKCIJE Besplatno gorivo za potrošača iz Beograda

Dušan Rodić iz Beograda nagrađen je sa tri meseca besplatnog goriva, odnosno 49.200 bonus poena na „Sa nama na putu“ kartici lojalnosti koje može iskoristiti na benzinskim stanicama kompanije NIS. Dušan je dobitnik najvrednije nagrade u okviru velike poklon- akcije koju je NIS organizovao na štandu kompanije na Sajmu automobila, koji se održava od 12. do 15. maja na Beogradskom sajmu. Iako je dodeljena najvrednija nagrada, u NIS-ovoj poklon akciji posetioci mogu da učestvuju do kraja Sajma, a svaki učesnik dobija neki od poklona koje je ovim povodom pripremila kompanija za posetioce štanda

14.05.2022

16:07

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija