• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.05.2022

22:21

STIŽU NOVI ZEMLJOTRESI? Situacija je kao i pre 100 godina, evo kada se očekuju POTRESI!

printscreen

Društvo

STIŽU NOVI ZEMLJOTRESI? Situacija je kao i pre 100 godina, evo kada se očekuju POTRESI!

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić istakao je da je situacija sa zemljotresima na ovim prostorima identična kao i početkom 20. veka

- Slična je situacija kao početkom 20. veka. I tada je bilo otopljenje Grenlanda, takođe je bila slična situacija sa virusima, a i u periodu između 1920. i 1930. godine bilo je mnogo zemljotresa. Desila su se tri sada u našem regionu, Zagreb, Banija i ovo sada što se dešava. Najbliže Beogradu se desio jedan zemljotres, bio je baš kod Lazarevca. Sve globalne promene pogode i nas. Kod može da dođe do zemljotresa do 6 Rihtera - kaže Ivan Ristić, meteorolog.

Foto: Privatna arhiva

Ivan Ristić

On je naveo da zemljotres podseća na turbulencije u avionu, te da iz tog razloga stvara strah i nelagodu.

- U Japanu bude i do sedam Rihtera. U tih poslednjih 100 godina najjači zemljotresi su se događali na proleće i na jesen. Tako da treba još malo da izdržimo, realno je za očekivati da će početkom leta doći do smirivanja tla. To se desilo i prošle jeseni. To je znak da je zemlja i dalje aktivna i da "živi", što je dobro, jer zahvaljujući tome i postoji život na planeti - kaže meteorolog.

Ivan Ristić je istakao da zemljotresi kod nas nisu prelazili šest Rihtera.

- Tektonske ploče su i dalje aktivne. Po najnovijim saznanjima u centru zemlje se dešavaju i nuklearne reakcije. Dole imamo istu temperaturu kao na suncu, to je oko 6.000 stepeni, apritisak je 3.000.000 veći. Dešava se fuzija i to je znak da dole ima i tih nuklearnih reakcija i da mi imamo i svoju sopstvenu temperaturu, svoju energiju i to je dobro. Ta fuzija nije opasna, opasna je fisija koju je čovek napravio - kaže meteorolog.

Foto: printscreen

Čuveni meteorolog je istakao da koliko god da izgleda dramatično, situacija uopšte nije loša.

- Koliko god sve izgledalo dramatično to je dobro. Pre se samo za Jupiter smatralo da imaju te nuklearne reakcije, ali ima i Zemlja. Ona je veoma specifična - kaže Ristić, koji je zaključio da statistički preko pet Rihtera je bilo samo na proleće i na jesen, prenosi Kurir.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija