• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tvin

17.05.2022

17:44

OVO NIJE NORMALNA SITUACIJA, DECA NE SMEJU BITI DEO NIČIJEG POLITIČKOG CILJA! Oglasio se ministar povodom vanredne situacije!

printscreen

Podkast

OVO NIJE NORMALNA SITUACIJA, DECA NE SMEJU BITI DEO NIČIJEG POLITIČKOG CILJA! Oglasio se ministar povodom vanredne situacije!

Podeli vest

Tokom jučerašnjeg dana u prepodnevnim i popodnevnim časovima elektronskom poštom upućene su pretnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi na adrese 173 škola od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu. Tim povodom oglasio se ministar prosvete Branko Ružić i istako da se čini sve da se vanredna situacija neutrališe

 

- U stoprocentnom učinku je ustanovljeno da je reč o lažnim dojavama bombi, što nikome ne daje za pravo da se sa takvim stavrima igra. Mi  imamo stalnu komunikaciju sa MUP-om, njihove ekipe veoma predano rade. Osnovni kriterijum će biti da se pre svega utvrdi bezbednost određenog školskog objekta, a nakon toga donosti odluka da li će se nastava obavljati po modelu na daljinu ili neposrednom modelu - izjavio je Ružić.

Ministar navodi da je očigledno da postoji histerija, ali i da ovo ima određenu političku pozadinu.

-  Oni koji su vinovnici jednog ovakvog sramnog napada će biti procesuirani i dobiti zasluženu kaznu, ovde se ne radi samo o izazivanju opasnosti već  o pretnji trorizmom. Jedna takva stvar u 21. veku bez obzira na to šta se dešava širom Evrope,nije ni opravdana ni civilizovana, niti bi smela da se događa. Sve nadležne instirucije u Srbiji imaju odgovor na ove izazove - naglasio je ministar Ružić

Škola "20. oktobar" na Novom Beogradu jedna je od onih kojima je u ranim jutarnjim časovima pristigao mejl preteće sadržine. Prema rečima direktora te škole, Branislava Nedeljkovića, mejl je prvi otvorio administrativni radnik i javio mu, a potom su obavestili policiju.

- Odmah smo se organizovali, pozvali smo 192, od njih smo dobili dalje instrukcije. Škola je zatvorena, a zaposleni su čekali decu ispred škole. Dalje smo čekali da se oglasi Ministarstvo i Školska uprava. Nije bilo panike, deca su bila strpljiva, zaposleni su takođe bili smireni i strpljivi, roditelji kooperativni, došli su po decu i sačekali dalja uputstva. Mislim da smo juče to uspeli da odradimo onako kako smo najbolje to mogli - objašnjava Nedeljković. 

Kontradivizioni pregled škole "20. oktobar" izvršen je oko 4 časa ovog jutra i utvrđeno je da je ček o lažnoj dojavi i kada je ova obrazovna ustanova u pitanju.

- Čekali smo ceo dan juče, ali imali smo razumevanja budući da je mali broj ekipa MUP-a osposobljen za ovakve preglede, a ogroman broj prijava. Ali uložili su i oni ogromne napore i uspeli smo da današnji dan od druge smene organizujemo normalnu nastavu. Jučerašnja nastava je bila online u popodnevnoj smeni. Đaci viših razreda vraćeni su kući, a deci, koja su na celodnevnoj nastavi, od 1. do 4. organizovali smo izlet do Save jer nam je vrlo blizu. Međutim pojavio se problem kada je proslo par sati, deci je trebao toalet i tada su već roditelji počeli da dolaze. Popodne je već bilo organizovanije - rekao je direkror ove škole. 

Kada je u pitanju nadoknada časova koji su propušteni zbog ove situacije, škole mogu koristiti različite modele za nadoknadu u zavisnosti od svojih kapaciteta - onlajn nastava, sažimanja gradiva, dodatni časovi.Ružić je objasnio da će se zbog dojava o bombama u školama model nastave prilagođavati i da će tamo gde je situacija bezbedna deca pohađati nastavu neposredno.

- Režim modela izvođenja nastave će biti refleksija činjenice da li je utvrđeno da su školski objekti bezbedni, dakle to je osnovni kriterijum . Kada se to bude ustanovilo tako ćemo i otvarati mogućnost da deca idu po neposrednom modelu- objasnio je ministar Ružić.

Deca koja pohađaju produženi boravak su već u školama , a stariji đaci popodnevnu nastavu pohađaće u školi.Kada vodite računa o 1400 učenika i 120 zaposlenih, onda morate da mislite o svemu i naravno da nije svejedno - ističe Nedeljković.

- Osećam zabrinutost zato što ovo nije normalna situacija. Vi možete da se organizujete jednom ili dva puta, ali ako ovo bude učestalo, onda je sve izgubilo smisao. Nije svejedno vratiti decu, reći zaposlenim roditeljima da organizuju čuvanje dece -  dodao je direktor Nedeljković 

Ružić je istako da se situacija drzi pod kontrolom, ali i deca ne smeju biti meta političkih ciljeva.

- Deca ne smeju biti bilo čijeg političkog cilja i u tom smislu sve činimo da ovu vanrednu situaciju neutrališemo i trdimo se da ovu školsku godinu privedemo kraju na regularan način- rekao je  Ružić.

Ministar je ukazao da bezbednosne sulžbe rade svoj posao kako bi oni koji to čine što pre bili sankcionisani i dodao da nadležno tužilaštvo radi na tome. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 1 godinu

VIČU DA SU RUSI OVKVI I ONAKVI I UVODE IM SVAKAKVE SANKCIJE A ONI SU NAJGORI. TERORIŠU I KINJE NAŠU DECU PO ŠKOLAMA. OLOŠ BELOSVETSKI.

Pera

pre 1 godinu

Samo hrabro ministre .. odisete pamecu i sposobnoscu ...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija