• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

18.05.2022

19:34

Otvorena izložba crteža Save Šumanovića u Narodnom muzeju (FOTO)

Tanjug/Strahinja Aćimović

Društvo

Otvorena izložba crteža Save Šumanovića u Narodnom muzeju (FOTO)

Podeli vest

Izložba "Ishodište slike: Crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije" otvorena je večeras u Galeriji Kabineta grafike Narodnog muzeja

Otvaranjem postavke crteža Save Šumanovića, čija je autorka Dragana Ljubenović, Narodni muzej obeležava Međunarodni dan muzeja.

Ljubenović je za Tanjug rekla da će publika imati priliku da vide vezu između crteža kao umetničkog predloška i formirane sllike na kraju.

- Naša ideja je da predstavimo zamisli Save Šumanovića u formi crteža koje je kasnije pretvarao u remek dela naše umetničke scene. Zato je i deo postavke jedna slika Save Šumanovića koja neposredno korespondira sa izloženim crtežom - rekla je Ljubenović.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ova institucija u svojoj zbirci čuva 78 crteža Save Šumanovića (1896-1942), što je fond koji po broju radova premašuje sve druge muzejske i privatne kolekcije crteža velikog umetnika međuratnog slikarstva.

Među deset radova koji će takođe biti izloženi jesu crteži koji su prema stepenu dovršenosti izvedeni kao slika u "malom".

U zbirci Narodnog muzeja samo jedan crtež obrazuje "par" sa slikom - "Skica ženskog akta u sedećem položaju", čiji su položaj i način kadriranja figure u potpunosti ponovljeni na slici "Sedeći ženski akt" iz 1934. godine.

Svi ostali Šumanovićevi crteži, njih 50 iz ove zbirke, kao da "odgovaraju" slikama koje se čuvaju u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu, Galeriji Matice srpske i u privatnim kolekcijama.

S obzirom da je Šumanovićevih crteže video kao neku vrstu studije za sliku, u postavci su prikazani crteži i reprodukcije uljanih slika da bi se uočila njihova međusobna povezanost.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija