• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

19.05.2022

23:20

ČUVENI IVANJIČKI ROBOTI POKORILI ZAGREB!

Rina

Društvo

ČUVENI IVANJIČKI ROBOTI POKORILI ZAGREB!

Podeli vest

Srpski roboti Helga i Lo učestvovali su na Međunarodnom takmičenju u Zagrebu i oduvali konkurenciju

Za profesorku tehnike i informatike iz Ivanjice Milkicu Kostić-Zlatić čula je čitava Srbija, ali i region. Ona je jedina žena u našoj zemlji, koja je napravila dva robota i ruši predrasude kada su u pitanju inovacije iz oblasti veštačke inteligencije.

Sa svojim robotima Helgom i Lo učestvovala je na Međunarodnom takmičenju inovacija "Inova" u Zagrebu i ova Srpkinja oduvala je konkurenciju osvojivši zlatnu medalju.

Foto: Rina

Srpska inovatorka i njeni učenici

Prestižno takmičenje

- U Zagrebu na "Inovi" pokazali smo našu pamet i naše znanje.Bilo je ukupno prijavljeno 293 inovacija. Takamičenje je bilo rangirano na osnovne, srednje škole i fakultete. Žiri, koji je ocenjivao radove učenika sa velikim oduševljenjem je upoznao naše robote Helgu i Lo, koji rade zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i veštačkim čulima. Okitili smo se za nas veoma važnim zlatom- kaže za RINU Milkica Kostić-Zlatić. 

Sa njom su na ovom prestižnom takmičenju bili i Ivan Topalović učenik 7 razreda i Katarina Lojanica učenica 8 razreda Osnovne škole iz Ivanjice. Oni su najbolji dokaz da sva angažovanost i požrtvovanost, koju profesorka Kostić Zlatić ulaže u rad sa njima i te kako daju rezultat. Roboti Helga i Lo pokorili su Zagreb.  

 

Foto: Rina

Helga i Lo okićeni zlatom

''Sestre bliznakinje''

Robot Helga je automatizovana tehnološka inovacija koja podseća na humanoidnog robota, koji interaktivno mogu da komuniciraju sa ljudima iz svog okruženja. Funkcioniše zahvaljujući veštačkoj inteligenciji za decu i veštačkim čulima. Može biti asistent-saradnik nastavniku u nastavi i koristi sintetizovan govor, a njom se upravlja bežično na daljinu preko računara, tableta ili mobilnog telefona pomoću interfejsa.

Njena sestra bliznakinja robot Lo takođe podseća na humanoidnog robota i obavlja neke radnje, gotovo kao čovek. Može da priča na različitim jezicima koristeći sintetizovan govor, pomera ruke u zglobu lakta, pomera glavu, peva, komunicira sa ljudima i daje odgovore na postavljena pitanja - pojašnjava svoje izume profesorka Kostić Zlatić. 

Podrška premijerke Brnabić

Međunarodno takmičenje inovacija u Zagrebu se održava već 22 godine, a srpski predstavnici su pri odlasku imali veliku podršku Kabineta premijerke Ane Brnabić, Instituta za veštačku inteligenciju i prof. doktora Branislava Kisačanina, NTP-a Čačka i Opštine Ivanjica.

Svaka podrška nam mnogo znači. Otkako je došlo do sjajne saradnje u osnovnim školama se aktivno priča o veštačkoj inteligenciji za decu. Očekujemo i naredna takmičenja i još uspeha na daljem radu - poručuje srpska inovatorka. 

 

Bonus video:

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija